Stochampionatet 2013 – finalfältet del 1

Detta inlägg skrevs den 18 juli 2013 kl. 05:36 (9 månader gammalt).

 • 100% amerikanskt blod – 6 hästar (50%)
 • 90-99% amerikanskt blod – 4 hästar (33%)
 • 80-89% amerikanskt blod – 1 häst (8.5%)
 • 70-79% amerikanskt blod – 1 häst (8.5%)
 • Över 30% franskt blod – ingen häst
 • Över 50% franskt blod - ingen häst 

Med ”upp till 10% franskt blod” så fångar man alltså upp 83% av årets finalfält i Stochampionatet. Och kollar man de senaste 10 årens finalvinnare så fångar man upp 80% av vinnarna vid en dylik gräns (varav 6 varit blodsmässigt helamerikanska). Gör man en snabbkoll av de 10 åren dessförinnan så hade man fått med 6 av vinnarna även då med en dylik gräns (varav 5 av vinnarna var helamerikanska). Eftersom Stochampionatet går över lång distans kanske denna statistik är lite överraskande. 

De tre huvudfavoriterna i årets final System Performance, Mousse och Fascination har samtliga lite franskt blod, mellan 5-10%. Det känns väl som att dessa tre är de som sticker ut om man ska bedöma chanserna också även om det är ett jämt startfält i år. 

 • Bästa hingst: ingen enskild hingst har med flera avkommor i finalen
 • Bästa morfar: Express Ride med två morfarsavkommor i finalen
 • Bästa mormorsfar: Speedy Crown med två finalister 
 • När det gäller hingstlinjer så har Super Bowl med 4 finalister, övriga Star´s Pride har med 2 finalister, Valley Victory har med 2 finalister, Arnie Almahurst har med 2 finalister, Noble Victory 1 finalist samt franska Speedy Crown 1 finalist. 

Fem av de tolv finalisterna är mammans andra avkomma, däribland de tre huvudfavoriterna. 

Minst antal starter i startfältet har Youana gjort med bara 12 starter inför finalen. Flest starter har Fascination gjort med 25 starter. Fascination har också fältets högsta segerprocent med 64%. Hon har också bäst platsprocent med 92%. 

Fem av finalisterna var igång och tävlade redan som 2 åringar. Dessa är: Kaisi Southwind, Mousse, Fascination, Blended Scotch och Lovers Lane. 

Av Global Farms avelshingstar så fick Dream Vacation med sin avkomma T.P Emily i finalen. Två av finalisterna, Youana och Lovers Lane, kommer också ur samma möderne som S.J.´s Caviar.

Nedan följer en genomgång av de hästar som lyckades kvala in till finalen av Stochampionatet 2013: 

1. Rica Neo e Juliano Star/Supergill/Lindy´s Crown – 73% amerikanskt blod och 27% franskt blod. Pappan Juliano Star är en franskamerikan och mamman Cristall Cashflow är helamerikansk. Hon var en ganska bra häst som vann 4 av 63 lopp och tjänade 459 TSEK. Juliano Star har Florestan som morfar och har funkat väl med ston efter någon Super Bowl hingst. Hästar som Bobtail, Elegance Kemp, Stargirl, Jullan, Fly The World och Le Mat är exempel på detta. I Rica Neos fall så knyter man på ett trevligt sätt samman det franska och det amerikanska via tung linjeavel på Star´s Pride. Man linjeavlar även på Nevele Pride, Speedy Scot samt Missile Toe (mamma till bl a Speedy Crown). Rica Neo har 1 Margaret Parrish markering i xfaktor position och hon är mammans fjärde avkomma. 

Rica Neo började karriären hos Roger Walmann, men galopperade mycket och fick inte ut speciellt mycket av sin kapacitet. I Åke Svanstedts regi har hon dock hittat stilen på barfotabalans och vunnit 5 av 9 lopp. I försöket tog hon över ledningen efter 200 meter och dirigerade sedan loppet efter behag och stack undan enkelt till slut i en snabb avslutning. Hon är inte lika härdad som några av motståndarna, men från ett perfekt läge så har hon säkert bra chanser att ta en bra bit av priskakan. 

2. Youana e Pearsall Hanover/Sugarcane Hanover/Joie de Vie – 100% amerikanskt blod. Mamman Euro Sund var en ganska bra häst som vann 3 av 19 starter och tjänade 264 TSEK. Hon är också halvsyster med tre miljonärer. Mödernet är i grunden det framgångsrika Lady Ann Reed mödernet, dvs samma som Global Farms avelshingst S.J.´s Caviar. Pappa/morfarkombinationen Pearsall Hanover på Sugarcane Hanover har funkat bra och har tidigare skapat hästar som Democrat, Benjamin Duo och Peters Lucky Day. Youana har 4 Margaret Parrish markeringar och är mammans femte avkomma. 

Youana tränas av Åbyamatören Catharina Johansson. Youana gjorde tävlingsdebut i juli som 3 åring och hon har gjort det bra mest hela tiden. Hon är den häst i startfältet som har minst rutin och har bara gjort 12 starter. Youana var mycket snabb iväg från start i kvalet. Hon fick hårt tryck under loppet men hade kraft och mod att stå emot över upploppet och imponerade helt klart. Hon kanske inte är lika härdad i hårda gäng som några av konkurrenterna, men med tanke på hur bra hon var i försöket så ska hon nog räknas med viss outsiderchans även i finalen från ett perfekt läge bakom bilen. 

3. Kaisi Southwind e From Above/Barbeque/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod. Mamman Innovativ Kemp vann 1 av 10 lopp och tjänade 8 TEUR. Hon var också helsyster med den 8 faldige miljonären Pegaus Boko. Många av From Aboves bästa avkommor är in eller linjeavlade på Nevele Pride. Så är också fallet med Kaisi Southwind. Hon har Nevele Pride 3+3 i pappa/morfarslinjerna på samma sätt som Marshland och Reality Pride. Jag kan tänka mig att pacerblodet/outcrossblodet ifrån Zoot Suit gör att den här typen av inavel inte verkar ha några negativa effekter när man kollar på resultaten. Kaisi Southwind har 1 Margaret Parrish markering och hon är mammans tionde avkomma. 

Kaisi Southwind har tränats av Åke Lindblom i hela karriären. Hon gjorde bra ifrån sig redan som 2 åring då hon bland annat vann ASVTs auktionslopp. I fjol vann hon också ett lite större lopp i form av E3 Revanchen för ston. I försöket till Stochampionatet höll hon mycket enkelt upp ledningen från sitt innerspår och fick bestämma i ett lågt tempo. Hon blev utmanad över upploppet, men lyckades svara ut den dödenstravande Monas Invercote. Efter en tveksam start på säsongen så verkar hon nu ha hittat toppformen i absolut rätt ögonblick. Hon kan säkert tjäna en fin peng, men jag tror ända att hon får svårt att räcka ända till seger.


Läckra Rossella Ross är uppbyggd på ett av Self Possessed:s vassaste vapen

Detta inlägg skrevs den 17 juli 2013 kl. 02:39 (9 månader gammalt).

Det italienska stoet Rossella Ross som imponerat rejält de gånger hon visat upp sig i Sverige är en fantastiskt fin häst och hennes pappa Self Possessed är en enormt bra avelshingst som förmodligen är väldigt underskattad i Sverige. ”Alla” vet numera till exempel att Yankee Glide är en förträfflig avelshingst, men jag undrar om så många har koll på Self Possessed som är i samma klass? Detta till stor del förstås beroende på att Self Possessed bara har fått 15 svenskregistrerade avkommor. Det är alltid svårt för avelshingstar att lyckas få fram riktiga stjärnor om de får få avkommor. Det är lite lättare för säg Super Arnie eller Alf Palema att lyckas då de hade riktigt stora kullar under ett antal år. Trots att Self Possessed bara har 15 avkommor i Sverige så har han ändock fått fram några riktigt fina hästar såsom Global Journey 2 MSEK, Sensory Ås 799 TSEK och nyblivna V75 vinnaren Folli samt ytterligare 6 hästar som tjänat över 175 TSEK. 

Self Possessed själv var en topphäst som bl a vann Hambletonian och Kentucky Futurity. Han var också ungefär så toppstammad som man kan bli då han var fallen ur den fantastiske Valley Victory sonen Victory Dream:s första kull. Victory Dream fick bara 96 avkommor, men kvalitetsmässigt så tillhörde han nog de allra bästa avelshingstar som funnits. 21 av hans avkommor tjänade över 100 TUSD och flera av dom tillhörde den absoluta kulltoppen. Self Possesseds mamma Feeling Great var själv en bra häst som tjänade 125 TUSD. I aveln var hon än mer framgångsrik med avkommor som Self Possessed 1 346 TUSD, Take Chances 530 TUSD, Celebrity Feeling 206 TUSD, Experience Victory 140 TUSD och Feel Like A Winner 107 TUSD. Hon lämnade också Merit Lane som inte hade några framgångar på tävlingsbanan men som är mamma till nyblivna E3 mästarinnan Mellby Briolett. Morfar till Self Possessed var Mystic Park som inte fick så många avkommor men som ändå lämnade Mack Lobell och Park Avenue Kathy och som morfar lämnade han hästar som Self Possessed, Gentleman, Passionate Kemp, Peace Kronos, Carolinas Mystic, Take Chances, Dust All Over och många fler miljonärer. 

Self Possessed började sin avelskarriär i USA och fick en fantastisk start med Cantab Hall i sin första kull. I samma kull hade han även en rejäl mängd miljonärer. Self Possessed fortsatte sedan att lämna ett antal storstjärnor där Snow White som sprang 10.1 som 2 åring förstås var den bästa innan han blev köpt till Italien. Även där har han lämnat bra även om det kanske är en ojämnare produktion än i USA. Om man går igenom Self Possessed:s bästa avkommor så slås man av några saker. 

Dels finner man då man kollar på hans bästa avkommor att många har mammor som på något sätt är linjeavlade på Speedy blod i sina farmorsfars och morfarslinjer. Self Possessed kommer ju själv ur Speedyfamiljen och har Speedy Crown i tre av de fyra hingstlinjer som leder in till farfar/farmor/morfar/mormor. Så det verkar helt klart vara ett plus att återanknyta på detta blodet. Både Snow White och Cantab Hall som redan nämnts är två exempel. Snow Whites mamma är linjeavlad på Speedy Crown och Cantab Halls mamma på dennes pappa Speedy Scot. 

Eftersom Self Possessed har Noble Victory hingsten Mystic Park som morfar så kan man misstänka redan på förhand att han borde fungera bra på ston efter Noble Victory hingstar såsom Garland Lobell och hans söner, Balanced Image, Mack Lobell etc. Och så måste man säga att det har varit också. 

 • Mack Lobell har på fem försök gett två som tjänat över 100 TUSD, dvs 40%.
 • Garland Lobell har på 21 försök gett 6 över 100 TUSD, dvs 29%, däribland Cantab Hall.
 • Balanced Image har inte riktigt lika bra siffror. På 19 försök har det gett 3 som tjänat över 100 TUSD, dvs 16%. Den bästa är Armbro Chronicle som tjänade 1.6 MUSD. 

Om man lägger samman dessa två filter så finner man hästar som liknar Rossella Ross. Dvs man kollar dels efterSelf Possessed på ston som är efter någon Noble Victory hingst och samtidigt har den där linjeaveln på Speedy blod (av olika slag, en del är modernare än andra) i farmorsfarslinjen och morfarslinjen. Man finner då att resultaten är grymt starka.

 • Mack Lobell har då två avkommor. Tac´s Delight har tjänat 309 TUSD och Jaqueline Ås är ostartad. Då höjer man alltså andelen avkommor som tjänat över 100 TUSD till 50%!
 • Garland Lobell har fyra sådana avkommor: Cantab Hall 1 442 TUSD, Atomic Hall 178 TUSD, Self Possesion, Rosella Ross 889 TSEK och Self Possesion 21 TUSD. Här höjer man andelen avkommor som tjänat över 100 TUSD till 75%!
 • Balanced Image har 12 sådana avkommor. Armbro Chronicle 1.6 MUSD, Better Than Most 123 TUSD, Yankee Valor 110 TUSD, Corinth 84 TUSD, Northernpossesion 51 TUSD, Dancin Falyn 37 TUSD, Self Made Woman 34 TUSD, Self Impressed 12 TUSD, Yankee Vision 47 TSEK, Norris Bi 1 TEUR, Comeback Diva ostartad och Four O Seven ostartad. Även här höjer man procenten rejält och andelen avkommor som tjänat över 100 TUSD ökas till 25%! 

Rossella Ross är efter Self Possessed, har Garland Lobell som morfar och Speedy Crown sonen Royal Prestige som mormorsfar. Så hon är alltså uppbyggd på ett sätt som passar alldeles utmärkt för en Self Possessed avkomma. Att hon också är väldigt lik Cantab Hall blodsmässigt är förstås extra intressant. Att hon dessutom har Royal Prestige på mödernet är ett extra plus i sammanhanget, men det kanske kan bli ett annat inlägg om just detta.

Här har vi Rossella Ross i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&trotter=Rossella+Ross&existing=S%F6k


Global Office och Livi Delicious imponerade

Detta inlägg skrevs den 16 juli 2013 kl. 11:01 (9 månader gammalt).

Global Farm / Lisa & Victor

Igår på Skellefteåtravet imponerade Global Office och Livi Delicious.

Global Office (4, Fast Photo - Push - Probe) fick äntligen sätta pricken över i, efter några goda insatser. Micael Melander körde tuff till ledningen och sedan kunde 4-åringen vinna lätt med 2,5 längder på 1.16,2v/2160m. Det var ett lopp i Svensk Travsports Grundserie och förstapriset var på 35 000 kr. Hästen tränas av lärlingen Robert Dunder och ägs av Christer Dunder, m fl. Modern Push (Probe) ägs av Lisa & Victor AB.

Livi Delicious (8, Trade Balance - Nova Håleryd - Lindy's Crown) fick bara med i en tuff öppning, via 1.11,0 första 500m och 1.13,5 på varvet. Hon höll strålande till andraplatsen i ett Uttagningslopp till Dam-SM. Hon kom i mål på 1.15,0a/2140m och tjänade 10 000 kr, men framförallt fick hon en biljett till finalen på Visby den 29 juli. Det var Ingela M Nilsson som körde och Marielle Vonkavaara tränar stoet som var näst minst spelad i loppet.

SJ's Caviar

Det blev en dubbelseger för SJ's Caviarpå The Meadows i natt.

Prince-Cabrera (US) (3, SJ's Caviar - Keystone Shana - Andover Hall) vann säkert från ledningen tillsammans med Richard Stillings. Han vann på 1.14,1a/1609m med 2,5 längder före Dj's Caviar (US) (3, SJ's Caviar - Mystic Comer - Overcomer). som noterade 1.14,3a/1609m. Förstapriset var på $4,100.

Too Salty (US) (9, SJ's Caviar - Valley Amber - Valley Victory) spetsade och höll ett högt tempo tillsammans med Dave Palone. Från ledningen segrade han överlägset med 5,5 längder på 1.11,8a/1609m.


Bee A Magician gick nytt världsrekord!

Detta inlägg skrevs den 15 juli 2013 kl. 19:22 (9 månader gammalt).

Vilken enormt bra häst hon är det mäktiga Kadabra stoet Bee A Magician. Hon har gjort 7 starter i år och vunnit samtliga samtidigt som hon dragit in stora pengar till sina ägare. Hon har tjänat 516 TUSD bara i år och totalt under karriären har hon tjänat 1 273 TUSD. Bee A Magician har imponerat i stort sett varje gång hon har startat. Oftast har hon varit ”bara bäst” så hon har inte behövt visa sitt fulla register vid varje start utan många gångar har hon bara glidit ifrån de övriga helt odriven. Vid något tillfälle i fjol och även några tillfällen i år har hon dock blivit utmanad rejält över upploppet och varje gång har hon visat att hon även har ett mycket fint löphuvud då det tar emot. Totalt har hon nu vunnit 17 av de 20 starter hon gjort och hon har bara missat plats vid ett tillfälle (efter startgalopp). 

Jag är djupt imponerad av hur tränaren Richard ”Nifty” Norman och även ordinarie kusken Rick Zeron har matchat henne ”i loppen” under hela karriären. Jag tror personligen att det är ”farligt” att ladda med och köra hästar i spets varje gång och tror det är nyttigt att ge dom rygglopp då och då. Nifty Norman verkar vara av exakt samma åsikt för Bee A Magician laddades inte från start överhuvudtaget som 2 åring utan hon kördes konsekvent och väldigt medvetet bakifrån. Att hon sedan fick stryk i något enstaka lopp i fjol mestadels på grund av detta taktikval (hon hann helt enkelt inte fram trots extremt snabba avslutningar) var bara ett litet pris att betala för att ha en häst som hela tiden utvecklats och gått framåt och som haft psyket intakt. I år har man varit lite flexiblare i sin taktik. Oftast har hon öppnat bra utan att kanske köras stenhårt, men någon gång har hon också laddats rejält. Att kunna öppna rejält från start om det behövs är naturligtvis en egenskap som kan komma väl till pass om det blir så att hon kommer över till Europa nån gång framöver. Jag läste nånstans att kretsen kring hästen var intresserade av detta så kanske kanske att det kan bli Elitloppet nån gång för Bee A Magician? Det vore sannerligen häftigt!

I lördags gjorde Bee A Magician sitt första lopp utanför Kanadas gränser då hon startade i Delvin Miller Memorial på Meadowlands med 133 TUSD i förstapris. Hon har ju mött flera av motståndarna tidigare och visat sig vara huvudet högre, men då har dom alltid mötts i Kanada. Den här gången fick hon alltså resa en bit innan tävlingarna, men det verkade inte bekomma henne det minsta. Förmodligen gjorde hon, i konkurrens med fjolårets sista start då hon vann Ontario Sire Stakes Super Final i överlägsen stil, sitt allra bästa lopp i karriären. Bee A Magician togs på Meadowlands lugnt från start och den för dagen körande Brian Sears körde sig till spets efter att ungefär halva loppet hade körts. Därefter gick hon undan i en ruggigt kraftfull stil och passade samtidigt på att gå ett nytt världsrekord för 3 åriga ston med den fantastiska tiden 09.0 (det tidigare rekordet innehades av Check Me Out och sattes i fjol). 

Bee A Magician visade som sagt tidigt upp sin extrema talang och jag är själv lite halvnöjd med att jag noterade och skrev om henne redan då hon gjorde sin första start i juni som 2 åring. Å andra sidan kanske det var svårt att undvika att notera henne (om man väl såg loppet) då hon rörde sig så kraftfullt och hade ett sånt oerhört driv i steget redan då. Hon var utan tvekan den häst som imponerade mest den dagen i ett Ontario Gold Elimination lopp och hon gick 13.4 på 1000 metersbanan Kawartha Downs efter en av sina numera patenterade virvlande avslutningar. Femma i samma lopp var för övrigt Massive Babe som ju imponerade å det grövsta under Elitloppshelgen då hon sprintade 11 blankt. Sedan blev jag bara alltmer förtjust i Bee A Magician ju fler lopp jag såg och i mina ögon har hon varit brutalt underskattad hela karriären (fram till möjligen nu då allt fler verkar börjar ta henne på allvar). 

I årets aprilnummer av Hoof Beats toppade hon årets speed rating för 3 åringarna och trots att jag läste på sina håll att det gnyddes över att det måste vara något fel på rankingen när ett kanadensiskt sto hamnade före alla amerikanska hästar så kan det inte vara många i nuläget som kan hävda att rankingen var speciellt fel ute? Ordinarie körsvennen Rick Zeron sade också i samband med detta nummer att ”Jag har varit involverad i travvärlden sedan 1975 och kört mer än 43 000 travare och pacers. Men Bee A Magician är one-of-a-kind. Hon är en outstanding individ”. 

Efter världsrekordet nu i lördags så har jag läst på sina håll att man försöker få tränaren att satsa mot det öppna Hambletonian, men han verkar ha sin uppfattning glasklar och kommer knappast att ändra sig (http://www.harnessracingupdate.com/restricted/pdf/hru/hru071413.pdf ). Det blir Hambletonian Oaks! Dels naturligtvis är det alltid svårt för ston att hävda sig mot hingstar och dels körs Hambletonian i år som heatlopp, med två heat samma dag och just det tycker tränare Norman skulle bli för tufft för ett sto. Han menar också på att Bee A Magician har många lopp under hösten samt att hon också har en tävlingsframtid även nästa år. Jag tycker personligen att hans resonemang är rätt och riktigt. 

Världsrekordloppet från i lördags kan ses här: https://www.youtube.com/watch?v=a1tkjaz-qis . I skymundan gjorde även To Dream On sitt bästa lopp för året och gjorde en bra insats trots en del trafikproblem. En tidigare text om Bee A Magician finns här: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-04-19-823-bee-a-magician-toppar-hoof-beats-speed-rating-infor-2013/


Sebastian K var mäktig på Årjängstravet

Detta inlägg skrevs den 15 juli 2013 kl. 11:37 (9 månader gammalt).

Årjängstravet bjöd som vanligt upp till publikfest då det vankades stortrav. Då de den här gången bjöd på absolut topptrav både i ramlopp och i sprinterloppet, samtidigt som solen från tidig morgon stekte rejält, förstod de flesta att man behövde åka tidigt för att kunna lägga beslag på bra platser. Redan vid 8 började de första komma till berget och runt 10 började det på att bli ganska tjockt med folk. 

Det var snabba tider redan under de inledande V4 avdelningarna och det fortsatte att gå fort i de flesta av V75 loppen. Så man förstod att banrekordet skulle vara i fara om bara loppet blev kört på ”rätt sätt”. Och så blev det: det gick undan från start och fortsatte i ganska jämn, hård fart loppet igenom. Hard Livin öppnade blixtsnabbt, men tappade aktionen för ett ögonblick och Björn var tvungen att ta upp honom. Annars är frågan om inte han hade lyckats svara ledningen. Utifrån kom i stället Formula One och Travelin Man blixtrande och de tog ledningen respektive vinnarhålet. Orecchietti hamnade väldigt pyrt på det och fick gå i tredjespår hela första kurvan och även en lång del av målrakan innan han lyckades ta sig ned i dödens i det hårda tempot. Det var en jämn och hög fart på tillställningen. Första 500 öppnades på 09.0 och första 1000 på 09.7. Runt 700 kvar blev Sebastin K utstött från tredje utvändigt av Raja Mirchi och det syntes omedelbart att det bet bra för honom även om Åke inte släppte av honom för fullt. Han arbetade sig konsekvent framåt och i mitten av sista sväng hade han tagit sig upp i dödens. Där tog han på några steg över befälet och Formula One var egentligen slagen på direkten även om han kämpade på enormt bra över upploppet och kanske till och med kom igen något sista 100. Orecchietti tycker jag också höll smått heoriskt som trea med tanke på det oehört tuffa löpningsförloppet han fick. Men åt Sebastian K fanns inget att göra för dagen då han bara var bäst. Han såg fantastiskt mäktig ut i värmningen och att Åke också fortfarande efter två vinster på V4 tyckte att Sebastian K ändå var hans klart bästa chans för dagen sade väl också något om vilken författning han tyckte att hästen höll för dagen. Segertiden blev magnifika 09.6! 

Sebastian K är en sjuårig hingst efter Korean och Gabriella K. Morfar är Probe och mormorsfar är The Prophet. Sebastian K har 67% amerikanskt och 33% franskt blod. Korean har en mamma som har det franska Star´s Pride-blodet i sin faderslinje samt Super Bowl i sin morfarslinje, så detta används för att knyta samman det franska och det amerikanska blodet via morfar till Sebastian K som är Super Bowl-sonen Probe. Korean är också modernt franskt avlad på så sätt att alla fyra ingångar till farfar/farmor/morfar/mormor i grunden är amerikanska hingstlinjer även om han i sin kropp har 66% franskt blod. 

Mamman var en hygglig häst som vann 4 av 13 lopp och tjänade 145 TSEK. Med det var hon faktiskt bäst i en syskonskara på åtta hästar. Ingen annan har tjänat över 36 TSEK. Mödernet kommer i grunden ur det stora och framgångsrika Mamie-mödernet, men om man kollar de senaste 4-5 generationerna så är det märkligt tomt på framgångar och det har det knappt lämnat nån enda häst som tjänat över 500 TSEK. Den enda som under hela den tiden (femte mamman är så pass gammal som 1937) som tjänat ungefär så mycket var pacern Mr Dean som föddes 1948. Han tjänade 69 TUSD. Kollar man på Gabriella K:s pappa/morfarkombination så finner man dock att den funkat bra. På 7 hästar har det skapat Sky Hunter 1.2 MSEK, Gute 372 TSEK, Sky Dream 186 TSEK och så då Gabriella K. 

Pappan Korean verkar lämna väldigt väldigt snabba och kapabla hästar, men kanske också i normalfallet lite veka? Det är åtminstone den känsla jag har fått, men den kan ju vara felaktig. I Sverige har man sett hästar som Sebastian K, Zlatan Blou, Handsome Face, Robin K, Freeman T Porter, Torgil och några till. 

Morfar Probe har lämnat flera stjärnor som morfar i Sverige. Förutom Sebastian K kan Iceland, Riva del Sole, Alvena Pele, Ganador, Stargirl, Tiffany Brodda, Fortuna Access och Zimba Boko nämnas. 

Jag tycker att det vore lite kittlande om Sebastian K fick göra några starter på amerikanska milebanor. Jag är tämligen övertygad om att han med ett bra rygglopp i ett jämnt och högt tempo skulle gå under drömgränsen 1:50.0. Om han ska bli den första travhästen i världen som gör det (om man räknar bort Enough Talks tid på specialbanan Colonial Downs som bara har en kurva) så får han nog i så fall skynda sig. De äldre hästarna i USA triggar ju varandra till rekordtider mest varje vecka nuförtiden och de håller såpass hög klass så att någon av dem inom kort lär gå under den där drömgränsen.


Helgens vinnare!

Detta inlägg skrevs den 15 juli 2013 kl. 09:33 (9 månader gammalt).

SJ's Caviar

Kash's Caviar (US) (6, SJ's Caviar - O'cala Kash - Overcomer) skrällde på The Meadows när han vann överlägset med 4,5 längder på 1.11,3a/1609m. Förstapriset var på $6,400.

Ruiz (US) (2, SJ' Caviar - Auroa - Keystone Fool) var dagssnabbast (även snabbare än pacers) på 1.17,3a/1609m på Gratz i Pennsylvania Sire Stakes ($2,630) när han krossade motståndet och vann med 28,5 (!) längder.

Ride In Style (US) (5, SJ's Caviar - Harley Honey - Balanced Image) startade på Harrah's Philadelphia och hamnade i dödens och kördes sedan till ledningen, därifrån vann han med 2,5 längder på 1.11,6a/1609m. Förstapriset var på $6,500.

Roe Is Me (US) (3, SJ's Caviar - Saucy Score - Final Score) spetsade och ledde runt om. Hon segrade på 1.15,6a/1609m. Det var ett Pennsylvania Sire Stake ($3,960).

Dream Vacation

Ima Que T (US) (5, Dream Vacation - Truly Collectable - Overcomer) kördes tidigt till ledningen på Tioga Downs och vann som favorit på 1.13,2a/1609m. Hon tjänade $2,500.

Turtle Express (US) (5, Dream Vacation - Speedy Service - Royal Prestige) spelades till favorit och segrade från ledningen på Harrah's Philadelphia. Segertiden blev 1.12,1a/1609m och marginalen ner till tvåan var nästan fyra längder. Förstapriset var på $5,000.

Kona (US) (6, Dream Vacation - Our Maggie Rose - Veeba Rova) vann som favorit på Saratoga Harness. Han spetsade och vann med tre längder på 1.13,4a/1609m och tjänade $4,400.

Remind La Marc (DK) (5, Dream Vacation - Folketidende - Lindy's Crown) segrade på Nykøping-Falster i BP Hegn's Ærespremie - Hoppeløb.  Hon vann med tre längder på 1.15,7a/1640m och tjänade 12 500 DDK.

Safe Bourbon (NO) (4, Dream Vacation) var tvåa på Jarlsberg inom V75 och tjänade 30 000 NOK. Aruba Vacation (US) (6, Dream Vacation) var knappt slagen som tvåa i Open ($16,000) på Tioga Downs när han gick 1.11,8a/1609m.

RIte On Line

Virvel (5, Rite On Line - Soldis - Smasher) tog andra raka när han segrade på Årjäng i Klass I - V75. Han spetsade och vann säkert med en längd på 1.14,3a/2140m. Det var tränaren Ville Nisonen som körde och han äger också det 5-åriga stoet som tjänade 100 000 kr.

Head Line (6, Rite On Line - Fanopoli I.T. - Napoletano) startade på Nykøping-Falster i DTCs Ærespremie - Stayerpokalen och segrade med två längder på 1.17,8v/3200m. Förstapriset var på 25 000 DDK.


Femling för SJ's Caviar

Detta inlägg skrevs den 13 juli 2013 kl. 13:09 (9 månader gammalt).

Global Farm

Vi börjar ändå med två montésegrar för Global Farm.

Först Global Nansen (NO) (5, Magnetic Power - Friskey Fleur - Garland Lobell) som segrade på Jarlsberg i ett montélopp under Siv Emilie Løvvold. Hon red till ledningen, höll ett tufft tempo och var helt överlägsen till slut på 1.13,8a/1609m som stora favoriter. Förstapriset var på 15 000 NOK. Två starter i monté har givit två segrar såhär långt för Global Nansen.

Sedan tog Ira Chiara (6, Scarlet Knight - Staro Yasmine - Supergill) sin andra raka montéseger när hon vann på Årjäng under Emma Wahlberg. Även hon var favorit och segern blev enkel med 3,5 längder på 1.16,0a/2140m. Förstapriset var på 15 000 kr. Global Farm köpte i våras modern Staro Yasmine (Supergill) på ASVT:s Trottex internetauktion.

Vi nämner även att Global On Fire (4, Love You - Global Express - Defi d'Aunou) var mycket nära att kvala in till StoChampionatets final på Axevalla. Hon avslutade bra, men det räckte bara till en hedrande tredjeplats. Jonas Moberg deläger, tränar och körde.

SJ's Caviar

Som rubriken antyder, så blev det en femling för SJ's Caviar i USA i natt.

Likeabatoutahell (US) (10, SJ's Caviar - Miss Molly Tamale - Final Score) kördes i tredje invändigt på Yonkers Raceway. När luckan kom kunde "MInister of Speed", George Brennan, styra till säker seger med en dryg längd på 1.12,8a/1609m. Förstapriset var på $15,500.

Trustworthy Kid (US) (4, SJ's Caviar - Penn Worthy Lane - Lindy Lane) kördes i ledningen på The Meadows av Brian Zendt. Därifrån blev det en mycket lätt seger för storfavoriten på 1.11,1a/1609m. Det var $6,100 i förstapris.

Malibu Bay Breeze (US) (5, SJ's Caviar - Yankee Malibu - American Winner) vann även hon på The Meadows. Hon fick ett lopp i rygg på ledaren av Wilbur Yoder. Hon segrade med en dryg längd på 1.12,9a/1609m. $5,750 var det i förstapris.

Grace N Charlie (US) (8, SJ's Caviar - Ens Progression - Go Get Lost) spetsade på Mohegan Sun Pocono och ledde runt om tillsammans med Austin Siegelman. Stoet vann med en halv längd på 1.12,0a/1609m och tjänade $3,000.

Avslutar segerrapporteringen med en kvalseger på The Meadows för Tigress's Legacy (US) (3, SJ's Caviar - TJ's Royal Tigress - Royal Troubador). Den 3-årige hingsten vann sitt kval med 12,5 längder på 1.11,6a/1609m. Dan Rawlings satt i sulkyn.

Nämner även att den lovande 2-åringen SJ's Encore (US) (2, SJ's Caviar) var trea i PA Sire Stake ($64,912) på The Meadows. Från rygg ledaren noterade hon 1.13,2a/1609m.

Rite On Line

Guanabana (6, Rite On Line - Drottning Amok - Arnaqueur) gjorde resan från Eskilstuna och besökte natursköna Hotingtravet. Ulf Bertilsson visste att han hade vältränat och det blev också seger från dödens med två längder på 1.14,4a/2040m. Ove A Lindqvist satt i sulkyn och det var 25 000 kr i förstapris.

Dream Vacation

Vi har inte noterat någon seger, men tre fina andraplatser...

T.P.Emily (4, Dream Vacation - Cotton Jenny - Viking's Way) tog en hedrande andraplats bakom jättefavoriten Fascination när de möttes i Uttagningslopp till StoChampionatet på Axevalla. Hon noterade 1.15,8a/2640m och fick den eftertraktade finalbiljetten till det stora slaget nästa söndag med en miljon kr i förstapris. Åke Svanstedt tränar och körde.

Brickyears Toots (US) (5, Dream Vacation) avslutade bra från kön på Yonkers i ett lopp som gick över 1 1/16 miles. Hon noterade 1.12,2a/1709m och tjänade $6,000.

Maniaminmiami (4, Dream Vacation) var tvåa på Odense när hon noterade 1.15,1a/1640m tillsammans med sin tränare Kent Friborg.


Fyra vinnare efter Dream Vacation

Detta inlägg skrevs den 12 juli 2013 kl. 14:57 (9 månader gammalt).

Dream Vacation

Cabo (US) (5, Dream Vacation - Our Maggie Rose - Veeba Rova) segrade på Saratoga Harness tillsammans med Bruce Aldrich Jr. Han kördes tidigt till spets i en snabb öppning och kunde vinna med en nos på 1.13,9a/1609m.

Neon Dream (US) (6, Dream Vacation - Neon Hall - Garland Lobell) vann även hon på Saratoga Harness med Bruce Aldrich Jr. Här valde Aldrich Jr en annan taktik med en lugn start innan han körde till ledningen med mindre än halva loppet kvar. Sedan brisade hon undan från ledningen till seger med sju längder på 1.13,7a/1609m.

På norska Jarlsberg debuterade Clara B.R. (NO) (3, Dream Vacation - Sappho Blue Chip - Credit Winner) från bakspår tillsammans med Bo Westergaard. Via en mycket vass avslutning sista 700m kunde hon försvinna till en överlägsen seger på 1.17,0a/2100m. Det var 40 000 NOK i förstapris. Den 3-åriga Dream Vacation-dottern lär ha ögonen på sig framöver, eftersom hennes storebror är Muscles Wiking BR (NO).

Fredrik Persson besökte Örebrotravet igår och tog en seger med Decir Coger (4, Dream Vacation - Melba Flip - Lindy's Crown). Hon spurtade till seger efter ett snabbt upplopp. Segermaginalen blev en halv längd och tiden nya rekordet 1.14,7a/1609m.

Global Farm

Global Mimmi (6, Diamond Way - Pasta - Mack Lobell) fick loppet i rygg på ledaren när hon startade på Åby igår. Luckan kom perfekt och Ville Nisonen (tränar och äger) kunde köra till knapp seger på nya rekordet 1.13,2a/1640m. Det var 25 000 kr i förstapris.

Global Offspring (4, Pine Chip) startade på Bergsåker i Svensk Travsports Grundserie och fick ett lopp i andrapar utvändigt av Ulf Ohlsson. Han avslutade godkänt till andrapriset på 1.17,2v/2140m och tjänade 17 500 kr.

Global Possibility (3, Lindy Lane) höll godkänt från ledningen igår på Åby till en andraplats. Det var Joakim Sandkvist som körde och de kom i mål på 1.17,9v/2140m. Andraplatsen var värd 12 500 kr.

Två tredjeplatser blev det också igår, Global Owner (4, Credit Winner) på Bergsåker från dödens och Global Passport (3, Andover Hall) som också höll bra från dödens i sin debut. Gick 1.15 sista varvet.

SJ's Caviar

Not Afraid (US) (4, SJ's Caviar - Beverly Chrusher - Balanced Image) inledde som tredje häst på Harrah's Philadelphia i natt. Sedan körde Corey Callahan fram till ledningen och därifrån kunde de vinna med 3,5 längder på fina 1.10,3a/1609m. Det var $8,500 i förstapris.


En 80 tals sommardag på Årjängstravet – ah du ljuvliga tid

Detta inlägg skrevs den 12 juli 2013 kl. 11:20 (9 månader gammalt).

I morgon är det dags för Årjängs stora travdag med Årjängs Stora Sprinterlopp (Gazza Degatos Minneslopp) som huvudnumret. Med tanke på att väderleksrapporterna går i dur för närvarande så lär det bli fullkomlligt fullpackat i morgon på Sveriges vackraste travbana. 

När jag växte upp så åkte vi ofta runt på travbanorna i Värmland, särskilt förstås då det var sommartid. Årjängstravet var ofta höjdpunkten. Vi hade en sommarstuga sisådär 5-6 mil från Årjäng och ofta var bilturen dit på den våldsamt slingrande vägen genom tunga, mörka, mäktiga Finnskogen lika rolig som själva tävlingarna. 

Farsan körde alltid bilen och alltsomoftast var några av hans kompisar med. Det var Persson som körde lastbil om dagarna och som alltid gick och även nu går i träskor var han än befann sig (om ni ser en lång man på Solvalla i sista helgen i maj som går i träskor och pratar bred värmländska så är det stor sannolikhet att det är han!). Persson hade åsikter om det mesta och var inte rädd för fan själv. Sedan var det Lill-Bosse med det smittande skrattet. Han var alltid på bra humör och lite utav en gamäng. Lill-Bosse hade ofta lite egna spelidéer som inte alltid föll i jord hos de andra. Han var inte rädd för att komma med spikförslag på en 40 oddsare! Ibland var också Gunnar Seleskog med och styrde upp de yngre herrarna med sin naturliga pondus och eftersom han var lite äldre än de övriga. Även lillebrorsan fick ibland följa med, men han var vid den här tiden mer fascinerad av traktorn som körde runt och harvade banan. Nuförtiden är han faktiskt ritkigt hygglig på att managera ett lag i V75 tillsammans (mycket bra initiativ av ATG för övrigt, även om det borde kunnas utvecklas ännu mer!). 

På Årjängstravet tog man bilen ända upp på höjden bakom de vackra klipporna i början på upploppet. De flesta herrarna som var med i bilen brukade ha med funktionärskort då de arbetade ideellt på Arvikatravet så därför blev vi invinkade och fick komma in gratis. Från parkeringsplatsen så var det sedan inte mer än 50-100 meter till första parkett på Årjängstravet: det vill säga till klipporna som ligger i början på upploppet! Där kunde man slå sig ner med kaffe, dricka och smörgåsar och samtidigt ha en fantastisk utsikt över banan i all sin somriga prakt. 

Mina minnesbilder är att det alltid var mycket folk, ofta var bra väder, att det var oerhört gemytligt och att Ove R Andersson i röd dress vann lopp vareviga tävlingsdag. 

Själv spelade jag förstås inte så mycket, men ibland fick jag väl slänga in en tia på den häst jag tyckte såg vackrast ut och rörde sig bäst i defilering och provstart. En taktik som faktiskt inte alltför sällan bar frukt (fast det kan ju vara så att man har ett ganska selektivt minne också...!) Eftersom jag hade ett sifferintresse och ofta hade lusläst programmen dagarna inför tävlingarna så ville jag också gärna komma med lite input då de äldre skulle göra dagens V5:a ihop. Jag brukade kolla i programmen och markera om hästarna hade mött varandra tidigare och i så fall hur det hade gått. Jag hade också anammat herrarnas idéer om att man alltid skulle se upp med hästar som hade kombinationen 4:a följt av 2:a i sina två senaste starter. Detta indikerade smygform och det markerade jag också i mitt program. 

Men dessa travdagar var ändå ofta ekonomiskt lukrativa för mig av en annan orsak. Jag sprang nämligen runt och letade efter spelbongar som folk hade tappat bort. Det var ju som sagt mycket folk på travet på den här tiden och då det var semestertider och sommar så var det förstås också en hel del som firade lite extra med både det ena och det andra. Så i vissa fall blev hanteringen av bongar lidande, något som jag alltså fräckt nog drog nytta av. Jag vet inte hur många bongar jag hann plocka upp och kolla på under en tävlingsdag, men det var många. Fortfarande kommer jag ihåg spänningen då jag trodde mig ha hittat en vinstbong. Jag lekte då att jag var Legolas och flög fram mellan folkmassorna tills jag kom fram dit farsan och dom andra stod. Han fick sedan kolla upp bongen åt mig. Ibland var det vinster, ibland hade jag fel. ”Han är fan inte bet Matte” brukade ”gubbarna” säga om det visade sig att jag hade funnit en vinstbong. 

I morgon har Årjängstravet verkligen lyckats få ihop en fin travdag. Jag tycker att V75 ser mycket intressant ut med många bra hästar och Årjängs Stora Sprinterlopp håller nog högre klass än det gjort på länge. Det är helt enkelt ett fantastiskt fint sprinterlopp man har sytt ihop och det känns som att banrekordet ligger inom räckhåll.

Jag tänker försöka slå mig ner nånstans på klippporna, men misstänker att det blir svårt att hitta nån ledig plats!


Segermaskinen fortsätter...

Detta inlägg skrevs den 11 juli 2013 kl. 13:01 (9 månader gammalt).

Global Farm

Just Livin My Life (US) (5, Yankee Glide - J C's Secret - Malabar Man) fortsätter att vinna lopp. Igår tog han sin sjätte seger (sju starter) när han segrade på Jarlsberg. Frode Hamre körde direkt till ledningen och kunde vinna överlägsen som stora favoriter på 1.14,6a/2100m. Segern var värd 30 000 NOK. Global Farm äger modern J C's Secret (US) (Malabar Man).

En annan avkomma som är undan en moder som ägs av Global Farm som presterar är, Molly B Golly (US) (3, Glidemaster - Sunset Grill - Self Possessed). Hon var tvåa på The Meadows endast slagen med ett huvud när hon gick 1.13,1a/1609m. Dave Palone körde och gav henne ett invändigt lopp. Hon avslutade mycket bra på upploppet och tjänade $2,875. Modern Sunset Grill (US) (Self Possessed) var själv ostartade, men hon har toppstam. Hennes mor Ally Hall (US) (Garland Lobell) tjänade $384,595 och är halvsyster till avelshingstarna Amigo Hall och Great Challenger.

Global Perfection (3, Lindy Lane - Jasmin Brick - Super Arnie) var igår tvåa på Jarlsberg. Han hamnade sist utvändigt från start, men Bo Westergaard körde fram i dödens. En mycket bra prestation och han var bara slagen med en längd på 1.15,6a/2100m och han tjänade 7 500 NOK.

Global Kitten (8, Striking Sahbra - I Dream The Dream - Victory Dream) var igår trea på Åmål efter ett lopp i dödens. Hon höll godkänt när hon kom i mål på 1.12,6a/1680m för Magnus Jakobsson.

SJ's Caviar

Hardwood Hanover (US) (9, SJ's Caviar - Honey Bee Hanover - Super Bowl) segrade natten mot igår på The Meadows. Han fick loppet i tredjeinvändigt av Eric Ledford och när luckan kom speedade han till seger nummer 8 för året. Han vann med två längder på 1.12,7a/1609m och fick $3,100 in på kontot.

Rite On Line

Det blev en dubbelseger på Hotingtravet i tisdags för Rite On Line.

Rite On Pepsi (6, Rite On Line - Pepitas Dancer - Meadowbranch Lucky) vann med fem längder för sin tränare Stefan Edin. Han kom i mål på 1.15,9v/2040m och tjänade 15 000 kr.

Prins Citus (8, Rite On Line - Izabell Cape - Smokin Yankee) kördes av sin tränare Tomas Nilsson och kunde vinna med en nos på 1.18,6v/2060m och förutom värdefulla startpoäng få 5 000 kr in på kontot när karriärens första seger bärgades.


Stochampionatet 2013 – inför kvalen

Detta inlägg skrevs den 11 juli 2013 kl. 12:00 (9 månader gammalt).

Totalt är 67 ston med i startlistorna inför årets Stochampionat. Jag har kollat igenom startlistorna ur en avelsmässigt synvinkel. Följande hingstar har avkommor med i de sex kvalloppen. Scarlet Knight är i den här kategorin ”bästa hingst” med 6 avkommor. Han följs av tre hingstar som samtliga har med 5 avkommor vardera nämligen Dream Vacation, Super Arnie och Love You. 

 • 6 avkommor har Scarlet Knight
 • 5 avkommor har Dream Vacation, Super Arnie och Love You
 • 3 avkommor har Look de Star, Quite Easy och From Above
 • 2 avkommor har Varenne 2, Offshore Dream, Mr Pine Chip, Zerberus, Express It, Gallant Baron och Juliano Star
 • Följande 23 hingstar har med en avkomma: S.J.´s Caviar, Viking Kronos, Andover Hall, Pearsall Hanover, Amer I Can, Oiseau de Feux, Victory Abroad, Muscles Yankee, Anderberg, Gigant Neo, Orlando Vici, Up Front Larry, Windsongs Legacy, Chocolatier, Super Photo Kosmos, Lindy Lane, Adams Hall, Striking Sahbra, Laddie, Allstar Hall, Kiss Francais, Pine Chip och Meaulnes Du Corta 

Global Farms avelshingstar är välrepresenterade får man säga. Dream Vacation har (delat) näst flest avkommor med i kvalloppen och S.J.´s Caviar har med en avkomma vilket är starkt med tanke på att han bara hade två ston överhuvudtaget i den svenska kullen född 2009. Ifjol hade Rite on Line tre avkommor med, men i år har han inga.

Om man kollar på ”bästa morfar” så ser det ut på följande sätt där Spotlite Lobell har flest morfarsavkommor med i kvaloppen med 5 hästar. Han följs av Supergill med 4 hästar och Muscles Yankee med 3 hästar. 

 • 5 morfarsavkommor har Spotlite Lobell
 • 4 morfarsavkommor har Supergill
 • 3 morfarsavkommor Muscles Yankee
 • 2 morfarsavkommor har S.J.´s Photo, Malabar Man, Turbo Thrust, Viking Kronos, Express Ride, Super Arnie, Donerail, Trade Balance, Starchip Entrprise, Pine Chip, Andover Hall, Zoot Suit,Counts Pride och Sugarcane Hanover.
 • Följande 27 morfäder har med en morfarsavkomma: Rite On Line, Dream Lover , Escartefigue, Mr Vic, Royal Prestige, Victory Party, Diamant Gede, Speedy Tomali, Banker Hall, Echo, Defi d Aunou, Cumin, Wired Pine, Tres Solide L, Conway Hall, Good As Gold,, Juliano Star, Lindys Crown, Yankee Glide, Viking´s Way, Lemon Dra, Speedy Crown, Windsong´s Legacy, Savas Hanover, Barbeque, Arnaqeur och Smasher 

Global Farms avelshingstar Rite on Line, S.J.´s Caviar och Dream Vacation har inte många morfarsavkommor i kullen från 2009. Rite on Line har en enda stoavkomma i den kullen och det är ingen mindre än Berlock som med sin speed nog ska räknas med hygglig finalchans trots dåligt spår. S.J.´s Caviar och Dream Vacation har som morfäder bara två stoavkommor vardera i den här kullen och ingen av dom är med i kvalloppen. 

Totalt 67 anmälda hästar, nedan en fördelning av amerikanskt vs franskt

 • 100% amerikanskt blod - 29 hästar (43%)
 • 90-99% amerikanskt blod -12 hästar (18%)
 • 80-89% amerikanskt blod – 5 hästar (7%)
 • 70-79% amerikanskt blod – 12 hästar (18%)
 • Över 30% franskt blod – 9 hästar (14%)
 • Över 50% franskt blod – inga hästar (0%) 

Som bakgrundsinfo kan man ju ha den här undersökningen i åtanke: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?type=message&mID=6812&breed=warm I kullen födda 2009 var det alltså lite drygt 39% av hästarna i kullen som var blodsmässigt helamerikanska.  


Stochampionatet - lite historik

Detta inlägg skrevs den 11 juli 2013 kl. 01:43 (9 månader gammalt).

På fredag är det dags för uttagningar till det största loppet (åtminstone i mina ögon) för stona nämligen Stochampionatet. Jag har kollat lite på historiken för loppet de senaste 20 åren. 

Stochampionatet är ju ett lopp som går över lång distans så man kan tycka att ston som har lite franskt i sig borde ha en liten fördel. Kollar man lite på historiken så är det dock inte alls lika svårt för helamerikaner att vinna Stochampionatet som att vinna t ex Derbyt. Av de senaste 10 årens vinnare så är sex helamerikaner och fyra har franskt blod i sig i olika omfattning. 

 • 2012 Drillbit Ås e Chocolatier, 100% amerikanskt blod
 • 2011 Tamla Celeber e Cantab Hall, 100% amerikanskt blod
 • 2010 Viola Silas e Lindy Lane, 90% amerikanskt blod
 • 2009 Calamara Donna e Pine Chip, 100% amerikanskt blod
 • 2008 Lie Detector e Varenne, 98% amerikanskt blod
 • 2007 Vala Boko e Alf Palema, 58% amerikanskt blod
 • 2006 Mad Marke e Vip Tilly, 60% amerikanskt blod
 • 2005 Fama Currit e Viking Kronos, 100% amerikanskt blod
 • 2004 Giant Diable e Supergill, 100% amerikanskt blod
 • 2003 Je T´aime Dream e Sugarcane Hanover, 100% amerikanskt blod 

De tio åren dessförinnan hade precis 50/50, dvs hälften av vinnarna var blodsmässigt helamerikanska och hälften hade franskt blod i olika omfattning.

 • 2002 Pine Dust e Pine Chip, 79% amerikanskt blod
 • 2001 Volita Du Ling e Super Arnie, 100% amerikanskt blod
 • 2000 Sweet as Candy e Smasher, 90% amerikanskt blod
 • 1999 Princess V e Zoot Suit, 100% amerikanskt blod
 • 1998 Simb Capi e Probe, 100% amerikanskt blod
 • 1997 Carolinas Mystic e Karate Chop, 100% amerikanskt blod
 • 1996 Krossed Out e Super Arnie, 100% amerikanskt blod
 • 1995 Fiona San e Tibur, 59% amerikanskt blod
 • 1994 Lovely Godiva e Ideal du Gazeau, 59% amerikanskt blod
 • 1993 Ina Scot e Allen Hanover, 88% amerikanskt blod 

Pine Chip och Super Arnie är således de enda hingstarna som har två segrar vardera om man kollar på de 20 senaste upplagorna. Kollar man samma sak fast morfar så är det också två hingstar som har två vinnare: Super Bowl och Lindy´s Crown. 

Ingen av de senaste 20 årens vinnare har fransktamerikanskt blod från både mamman och pappan. De som har franskt blod i sig har det antingen ifrån mamman eller pappan. 

Kollar man på hingstlinjer för de 20 senaste vinnarna så är Super Bowl dominerande med 8 vinster.

 • Super Bowl 8 hästar
 • Övriga Star´s Pride 1 häst
 • Valley Victory 3 hästar
 • Speedy Crown 2 hästar
 • Arnie Almahurst 3 hästar
 • Franska Fandango 2 hästar
 • Franska Carioca II 1 häst

 


Ny körstil i Sverige med Stefan Melander och Daniel Redén som främsta föregångare

Detta inlägg skrevs den 10 juli 2013 kl. 14:44 (9 månader gammalt).

Jag tycker att man kan skönja en ny körstil i Sverige.

Framförallt tänker jag på Stefan Melander och Daniel Redén och deras sätt att disponera loppen då de kör i ledningen eller dödens. Jag tänker även till viss del på hur Örjan Kihlström lägger upp sina lopp framförallt då han kör i dödens samt även på hur en sån som Kim Eriksson ofta kör då han hittar till ledningen. Det finns säkerligen fler kuskar också som börjat att köra lite mer på det här sättet, men de ovan nämnda är de som kanske sticker ut mest i mina ögon för närvarande. 

Alla som har varit ute och kört träningspass själva i skogen vet att man blir fruktansvärt mycket tröttare om man under träningpasset kör intervaller med maxspeeder (följt av lugnare sträckor) i stället för att bara springa runt i ett jämt men halvhårt tempo. Även om man som helhet springer snabbare de gånger man bara springer på i ett halvhårt tempo så är man ändå mycket mycket tröttare de gånger man kört intervallerna. Jag antar att hästarna upplever det på ett liknande sätt. Man brukar ju säga att det är ”speederna som dödar”. 

Nu blir det förstås väldigt schablonartat, men den vanliga, traditionella svenska körstilen brukar ju ofta vara att ladda stenhårt från start och därefter ta upp så mycket det bara går och tillåts av övriga i loppet för att sedan köra med full sula igen sista 700-800 nånting. Det blir ofta en väldigt ojämn tempofördelning under loppet och det blir trots att det på totalbasis kanske inte går så fort i loppet ofta ett par rejäla och slitsamma speeder i benen på hästarna. 

Om man kollar på lopp från USA till exempel så ser man att man där kör loppen på ett mycket annorlunda sätt. Det brukar sällan vara sådana jätteladdningar från start eller extremspeeder mitt under loppet eller 800 kvar som det ofta är i Sverige. Utan där är det regelmässigt snabba men kontrollerade öppningar, sedan ofta ett litet tempotapp men ändock fortsatt ett ganska rejält och ganska jämt tempo. Och sedan får hästarna gå så ”fort de kan” sista quartern. För mig är det helt uppenbart att det här körsättet är en av anledningarna till att det ofta går fortare i loppen däröver. Det finns förstås andra orsaker också, men just den här orsaken förefaller det att vara väldigt få som tänker på (jag kan inte påminna mig att jag hört nån säga det i TV eller travmedia om jag ska vara ärlig). För mig är det fullkomligt glasklart att det är lättare att springa 1 600 meter (eller 2 100 meter för den delen) snabbt om man håller ett jämt men kontrollerat tempo hela vägen, hellre än om man kör flera vrålspeeder under loppet och däremellan tar upp kraftigt. 

De amerikanska kuskarna brukar ju ofta se ut som tomtar då de kommer till Sverige och hamnar på vingel på grund av att de är dåligt pålästa om det svenska körsättet, men om det är något de är väldigt duktiga på så är det att lägga upp väldisponerade lopp då de får köra på hemmaplan. De brukar ha väldigt bra koll hur fort hästarna kan springa och lägger upp tempot därefter. 

I Sverige tycker jag som sagt att Stefan Melander och Daniel Redén är de som främst använder sig utav tekniken med jämt och kontrollerat men ganska hårt tempo. Jag tycker att det är sällan som dessa båda ”tokladdar” från start utan de föredrar att köra iväg i ett behärskat men ändå snabbt tempo. Om de sedan blir lite hängande i andra eller till och med tredjespår ett tag innan de kan ta sig framåt i banan spelar mindre roll eftersom de inte slösat bort speciellt mycket krafter genom att köra någon extremspeed. Om de sedan kommer till ledningen eller dödens så brukar dom sedan anlägga just det här jämna, kontrollerade tempot utan att vare sig köra för mycket speeder eller dra ner på tempot för mycket. 

För att lyckas med den här taktiken så måste man förstås dels ha vältränade hästar (men det behöver man ju alltid ha för att lyckas) och dels så bör man nog också ha bra förståelse för hur snabbt man tror att hästen kan gå för dagen och lägga upp sitt lopp därefter. Och där tycker jag att dom är väldigt duktiga både Stefan och Daniel. Och jag tror att deras körstil är en av anledningarna till framgångarna (även om det förstås finns flera anledningar!).

När det gäller Kim tycker jag segern på V75 med Donttellmeanymore är ett utmärkt exempel. Det var ett lopp som gick i ett hårt tempo (segertid 11 blankt!), men det var egentligen aldrig några tokspeeder nånstans utan ett jämt och lagom hårt tempo. Kim hade, hörde jag på ATG Live, fått positiva rapporter från tränare Niklas Robertsson samt kände förstås även själv hur fin hästen kändes för dagen och valde därför att lägga upp loppet på det sätt han gjorde. Med stor framgång. 

När det gäller Örjan så tycker jag egentligen att alla hans dödensstyrningar bygger på den här ”tekniken”. Det är ytterst sällan man ser Örjan lägga några onödiga speeder ifrån dödens. Det allra bästa exemplet är sannolikt derbyvinsten med Maharajah. Örjan spillde i det loppet inte en meter, inte ett uns av Maharajahs krafter på att lägga någon onödig speed utan han körde under lugna och kontrollerade former i 2 640 meter. Från start var han bra med utan att förta sig. Så fort tempot bedarrade en aning gick han resolut fram till dödens, dock utan att lägga någon tokspeed (även om Ludde gjorde något märkligt halvsvar med Micro Mesh). Örjan lade därefter inte ett uns kraft i ett fåfängt försök att försöka ta sig till ledningen, utan lade sig lugn utanpå Yield Boko. Sedan lade han upp en bastant och väldigt jämn press loppet igenom. Maharajah vann loppet på nytt svenskt rekord 12.8, men jag tror faktiskt inte att han gick fortare än 12 under någon enskild del av loppet! Det var helt enkelt en fantastiskt väl avvägd styrning av Örjan!


Imponerande tvååringar i USA

Detta inlägg skrevs den 9 juli 2013 kl. 12:01 (9 månader gammalt).

Det svenska och Europeiska rekordet för 2 åringar ligger om jag inte har fel på de 12.9 som Denim Boko löpte i fjol. Världsrekordet på 1000 metersbana har Check Me Out (e Donato Hanover) som vann med halva upploppet då hon som 2 åring vann på helt extrema 10.5. Hon låg i tredje invändigt och när hon lyftes ut till attack sisådär 700 meter från mål så bara lämnade hon dom övriga på bara några steg och helt odriven gick i mål på den enorma tiden. Världsrekordet på en milebana innehas även det av ett sto, nämligen Snow White (e Self Possessed) som 2007 trots att hon sprang en hel del av loppet i både andra och tredjespår, helt odriven gick 10.1 på The Red Mile. 

Även i år finns det ett gäng fina hästar bland 2 åringarna. De flesta har bara gjort en eller två starter ännu, men trots det så har 19 hästar gått snabbare än eller lika fort som Europarekordet. Och hela 12 av dessa har gjort det på 1000 metersbanor! Visserligen är flera av dom på den hypersnabba Pocono Downs banan, men ändå. Kollar man på hingstarna till de 19 hästar som gått dessa tider så är Donato Hanover främst, följd av nykomlingarna Muscle Hill och Explosive Matter som båda har sina första kullar ute i år. 

 • Donato Hanover 4 hästar
 • Muscle Hill 3 hästar
 • Explosive Matter 3 hästar
 • Cantab Hall 2 hästar
 • Broadway Hall 2 hästar
 • En häst vardera har S.J.´s Caviar, Muscles Yankee, Yankee Glide, Andover Hall, Windsong Espoir 

Bäst tidsmässigt i år är den av Jimmy Takter tränade Shake it Cerry e Donato Hanover och Solveig. Detta tvååriga sto gick alltså i sin tävlingsdebut, på en 1000 metersbana, 1:54.4 vilket motsvarar 11.3! Tvåa i det loppet var för övrigt en helsyster till Aperfectyankee vid namn A Perfect Gem. Hon travade 11.5. 

Shake it Cerry skulle ha sålts på auktionen i Lexington i höstas men hon står där som osåld. Antingen var det väl något litet fel på henne den dagen eller så hade hon redan köpts av Jimmy Takter. Shake it Cerry är förstås välstammad. Pappan Donato Hanover var dominant i sin kull och han har börjat starkt i aveln. Mamman Solveig tillhörde också kulltoppen och hon tjänade 821 TUSD. Shake it Cerry är hennes fjärde avkomma. Tidigare har hon lämnat den 3 årige Dontyouforgetit som satte världsrekord på 800 metersbana som 2 åring med 11.8 och som har tjänat 514 TUSD. Hon har även lämnat Solvato som tjänat 2 MSEK och som nu finns i träning hos Veijo Heiskanen. Mormor Exquisite Amanda (e American Winner) var själv ostartad, men väldigt lyckad i aveln. På fem hästar har hon lämnat helsyskonen Solveig 821 TUSD, On Tour 493 TUSD, Rune US 2.7 MSEK, Down the Middle 159 TUSD och Chez Belle 47 TUSD. 

Donato Hanover på Yankee Glide ston har kanske inte varit en lika framgångsrik kombination som man skulle kunna tro. Det har gett några riktigt fina hästar, men bakom dom är det ganska ojämna resultat och en hel del ostartade hästar. Det finns 21 hästar i Blodbanken födda senast 2010 och de bästa är:

 • Solvato 2 MSEK
 • Lightning Storm 189 TUSD
 • Power Play 186 TUSD
 • My America Bi 52 TUSD 

Tvåa på listan ligger just nu stoet Pacific Winds K som vunnit på 11.7 och är efter Muscle Hill och The Great Pacific. Morfar där är American Winner vilket intressant nog innebär att hon är inavlad på det trevliga blodet från American Winner med 3+2. 

Av hingstarna kanske det är Father Patrick (delägd av Stall Zet) som imponerat allra mest. Han är efter Cantab Hall och Gala Dream och således en helbror till Pastor Stephen. I sitt första lopp så var han visserligen nära galopp i inledningen, men när han väl fått trava in sig var han mäktig att skåda då han svepte fältet sista 800 och vann på 12.1 på Pocono. Father Patrick verkar vara ännu ett exempel på att Cantab Hall och Enjoy Lavec funkar bra: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-06-30-924-uncle-peter-satte-nytt-varldsrekord/. Father Patrick ska göra sin andra start på fredag på Meadowlands. Även han tränas av Jimmy Takter.

Jag skrev för övrigt i något tidigare inlägg att jag trodde att dom kanske inte fick driva 2 åringar längre i USA, åtminstone inte i tidiga starter som 2 åring. Jag hade för mig att jag hade läst eller hört det nånstans, men det verkar inte stämma. Förmodligen är det kanske också lite olika på olika banor och i olika delstater. Dom flesta kör faktiskt 2 åringarna snällt, men ibland ser man fortfarande att dom får såna där riktigt tråkiga påhejningar över upploppet.


Sevruga och Lineup Du Jape imponerade!

Detta inlägg skrevs den 8 juli 2013 kl. 15:21 (9 månader gammalt).

SJ's Caviar

Sevruga (US) (5, SJ's Caviar - Stunning Lindsey - Malabar Man) segrade i natt när han tangerade världsrekordet 1.08,7a/1609m på 1000m banan Mohegan Sun Pocono. Han vann med 5,5 längder för Andy Miller.
Läs mer på "Mattes blogg" >>

Natten mot lördagen segrade Its Complicated (US) (3, SJ's Caviar - Before The Rain - Super Ben Joe) på Mohega Sun Pocono tillsammans med Geo. Napolitano Jr. 3-åringen spetsade och vann med 1,5 längder på fina 1.10,1a/1609m. Loppet var ingick i Pennsylvania All Stars ($30,000).

Rite On Line

Lineup Du Jape (7, Rite On Line - Once And Again - Foreign Office) imponerande stort när han testade "jänkarvagn" för första gången igår på Mantorp. Han segrade med en halv längd från ledningen. Han fick öppna 1.08,5 första halvvarvet och kom i mål på fina 1.12,8a/2140m. Det var hans tredje raka seger och nu har han också passerat en halv miljon kr i intjänat. Det var Kim Eriksson som körde hingsten som tränas av Göran B Andersson. Andreas Andersson i Linköping äger och erhåller förstapriset på 25 000 kr.

In Serenity (5, Rite On Line - Susie O'Neill - Super Arnie) åkte till Momarken i går och segrade som storfavorit. Hon noterade nya rekordet 1.13,8a/2140m och tjänade 20 000 NOK. Det var tränaren Mikael J Andersson som höll i tömmarna.

Noterar en snygg andraplats för hederhästen Harry Haythrow (7, Rite On Line) i Gulddivsionen i lördags på Halmstad. Han tjänade 66 000 kr när han noterade 1.11,6a/2140m.

Dream Vacation

Vernin Starlight (3, Dream Vacation - Trinity Starlight - S.J.'s Photo) segrade på Halmstad i lördags. Han segrade i Svensk Travsports Unghästerie 50 000 kr i förstapris. Det var Örjan Kihlström som körde till seger med två längder på 1.16,2v/2140m. Det var 3-åringens andra seger i karriären. Han tränas av Stefan Hultman och ägs av Snogarps Gård AB & Verrazzano AB.

Stelton (DK) (4, Dream Vacation - Nanuet's Crown - Speedy Crown) tog en meriterande andraplats Jydsk 4-årings Grand Prix 2013. Han noterade 1.15,2a/2360m och tjänade 130 000 DDK. Det var tränaren Jeppe Juel som körde, men han tränade även vinnaren - skrällen Spikeld (DK) (4, Super Arnie).

Vi noterar även att det blev en tredjeplats inom V75 för Trixi Östervang (DK) (3, Dream Vacation) som rekordsänkte till 1.15,5v/2140m när han tjänade 24 000 kr. Hon kördes av sin tränare Peter Untersteiner.


Sevruga (e S.J.´s Caviar) tangerade världsrekordet!

Detta inlägg skrevs den 8 juli 2013 kl. 12:50 (9 månader gammalt).

Sevruga gick i natt på 1000 meters banan Pocono Downs samma tid som Uncle Peter gick häromveckan 1:50.3 vilket motsvarar fantastiska 08.7 och alltså tangerade han det absoluta världsrekordet på en 1000 metersbana. Det var också ett världsrekord för valacker på 1000 metersbana. Loppet kan ses här: http://mohegansunpocono.com/racing/entries-results.html. Välj den 7:e juli och lopp 12.

Sevruga (e S.J.´s Caviar) är en segervan tuffing som härdats i hårda gäng framförallt de två senaste åren. Han är dessutom startsnabb, kämpastark och precis som många avkommor efter S.J.´s Caviar trivs han också ypperligt på 1000-metersbanor. Han är väldigt rapp från början och laddas ofta mot ledningen. Så var även fallet den här gången och Sevruga satt i ledningen efter första kurvan. Därefter drog han på i ett hårt och jämt tempo och han såg fortsatt gåvillig ut över upploppet.

Stammässigt så är Sevruga efter S.J.´s Caviar och Stunning Lindsey (som numer ägs av Staro International AB i Sverige). Morfar är Malabar Man och mormorsfar är Valley Victory-sonen Victory Dream. Stunning Lindsey är också inavlad 3+3 på Super Bowl. Den här typen av avel verkar ge väldigt välbalanserade hästar med både bra bredd och topp, se mer här: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-05-09-853-s-j-acute-s-caviar-borjar-bli-fullbokad-sa-om-du-funderar-pa-att-anvanda-honom-i-ar-sa-ar-det-hog-tid-att-boka-en-plats/

Det är också lite intressant att Malabar Man är morfar. S.J.´s Caviar och Malabar Man´s pappa Supergill kommer nämligen i grunden ur samma möderne. Det verkar som att detta är ett plus vad S.J.´s Caviar anbelangar. Han har nämligen fungerat bra med både ston efter Supergill samt ston efter Supergillsöner som Malabar Man och Striking Sahbra, se mer här: http://www.globalfarm.se/images/web/Avelshingstar/sireprofile-sjscaviar.pdf

Såhär ser Sevruga ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&lang=swe&trotter=sevruga


Creme Brulee vann Stosprintern

Detta inlägg skrevs den 7 juli 2013 kl. 10:23 (9 månader gammalt).

Creme Brulee är svenskuppfödd (av Sten och Irja Grönström på Gotland) men exporterades år 2010 till Finland och tränas där av Tuomas Korvenoja. Segern i Stosprintern var karriärens tyngsta merit och hon gick också i och med segern över miljonen i intjänade pengar. 

Creme Brulee visade tidigt upp en mycket stor talang då hon som 2-åring vann båda de lopp hon ställde upp i. Redan i debuten gick hon 16.0 och i sitt andra lopp i karriären sänkte hon till 15.2. Förväntningarna inför hennes 3 åringssäsong var extremt höga och med tanke på detta var hennes säsong kanske en liten besvikelse även om hon vann ASVT:s auktionslopp samt var med i finalerna av både långa och korta E3. I år verkar hon dock ha hittat tillbaka till toppformen från sin 2 åringssäsong och hon har i år vunnit 3 av 4 lopp samt också varit fyra i Fyraåringseliten för ston under Elitloppshelgen. 

Creme Brulee har en väldigt intressant stam. Framförallt är hon intressant linjemässigt, mer om detta nedan. Pappa till Creme Brulee är Prix d´Amerique vinnaren Meaulnes du Corta. Han var ju en fantastisk häst som också var bra som unghäst. Han vann redan som 3 åring 7 av 10 lopp och tjänade 242 TEUR. Morfar är den amerikanske tuffingen SJ´s Photo och mormorsfar är Supergill. Mamman Youronpandidcamera var en hygglig häst som tjänade 292 TSEK på 24 starter. Mamman är också uppbyggd på en bra pappa/morfarskombination där det också varit ett extra plus att ha Speedy Crown blod i mormorsfarslinjen .På 20 hästar finner man då hästar som Corleone Kosmos 2.1 MUSD, Instant Photo 510 TUSD, Genenas Jesse 242 TUSD och Old Trafford 166 TUSD. Intressant är också att Youronpandidcamera har det gamla superstoet Margaret Parrish hela 4 gånger i X-faktorposition. Mormor Neverland var också en ganska bra häst. Hon tjänade 37 TUSD och var bland annat trea i World Trotting Derby. Mormorsmor var också en bra häst som tjänade 116 TUSD. Mödernet har producerat en del bra hästar och är således stabilt utan att så att säga ”sticka ut”. 

Det intressantaste med stammen är dock enligt min mening hur Creme Brulee linjemässigt är uppbyggd. Kollar man på Creme Brulees mamma så ser man att hon är tung på Star´s Pride/Super Bowl-blod. Ser man på pappan Meaulnes du Corta så slås man av att även han har Star´s Pride:s linjer (fast den franska grenen då förstås) i både pappa och morfarslinjerna. Creme Brulee har därmed den ovanliga egenheten att hon har Star´s Prides hingstlinjer som leder in till farfar/farmor/morfar/mormor. Två kommer från den franska grenen och två från den amerikanska grenen. 

När man blandar franskt och amerikanskt blod så verkar det inte alls finnas några negativa effekter av att ha i grunden samma hingstlinje i faders/morfarslinjerna. Snarare i så fall tvärtom att det verkar som att det kan hjälpa hästen att hitta ”travaren inom sig”. Detta kan man t ex se om man kollar hur Florestan och Star´s Pride eller Super Bowl-blod har mötts i pappa och morfarslinjerna. Med Florestan i faderslinjen och Florestan i morfarslinjen har det gett hästar som Hövding Lavec, Com Fear, Com Echo, Japa´s Dream, Västerbo Expressen och Archipelago. Med Super Bowl i faderslinjen och Florestan i morfarslinjen har det gett hästar som Camilla Highness, Raja Mirchi, Joke Face, Regent Royal, Face The Evil och Turbo Sund. Dessutom har en sån som Digital Ink också Star´s Pride i faderslinjen genom sitt S.J.´s Photo blod samtidigt som han har Florestan i morfarslinjen via Filou du Boscail. 

Såhär ser Creme Brulee ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?trotter=671967&existing=S%F6k&breed=warm


Vinnare från fredagen

Detta inlägg skrevs den 6 juli 2013 kl. 21:55 (9 månader gammalt).

Global Farm

Global Peace (3, Dream Vacation - Frisky Fleur - Garland Lobell) debuterade på Jarlsberg och det blev seger direkt som storfavorit. Hon segrade med fyra längder tillsammans med Geir Vagard Gundersen på 1.18,3v/2100m. Det är Global Farms VD Truls Heslien som äger och tränar stoet som tjänade 10 000 NOK.

Global Office (4, Fast Photo - Push - Probe) var tvåa på Lyckseletravet tillsammans med Robert Dunder. Han noterade 1.18,0v/2160m och tjänade 17 500 kr.

SJ's Caviar

På Halmstad segrade Baretta Boko (5, SJ's Caviar - Vintage Boko - Garland Lobell) i ett Damlopp. Han spelades till favorit och fick en resa i tredje utvändigt av Hanna Lähdekorpi. Via en snabb avslutning kunde hon vinna lätt med tre längder på 1.13,9a/2140m. Förstapriset var på 50 000 kr.

Malibu Bay Breeze (US) (5, SJ's Caviar - Yankee Malibu - American Winner) segrade på The Meadows. Wilbur Yoder gav henne ett lopp i rygg på ledaren i inledningen, men styrde sedan fram och tog hand om ledningen. Hon segrade med en hals på 1.12,6a/1609m och tjänade $3,650.

Waterloo Willie (US) (6, SJ's Caviar - Swanee Hanover - American Winner) segrade på Scarborough Downs. Det var ledningen runt om som gällde för favoriten som kördes av Dan Deslandes. Segertiden blev 1.12,8a/1609m och segern var fullständigt överlägsen med 14 (!) längder.

På Mohegan Sun Pocono tog Trustworthy Kid (US) (SJ's Caviar en andraplats när han noterade 1.09,5a/1609m. Det var ett ruskigt tempo i loppet där de tre första quarterna inleddes efter 1.07,9!

Dream Vacation

Dreamanotherdream (US) (7, Dream Vacation - Another Choice - Lindy's Crown) spetsade och ledde runt om på Vernon Downs tillsammans med Gregory Merton. Han kom hem på 1.11,4a/1609m och hade knappt fyra längder ner till tvåan.

Tidigare har vi ovan rapporterat om Global Peace (3, Dream Vacation) som segrade i debuten på Jarlsberg.

Rite On Line

Head Line (6, Rite On Line) var tvåa på Halmstad när han noterade fina 1.11,8a/1609m och tjänade 34 000 kr.


Första segern för Kebab

Detta inlägg skrevs den 5 juli 2013 kl. 10:52 (9 månader gammalt).

Global Farm

Igår segrade Kebab (5, Scarlet Knight - Staro Yasmine - Supergill) på Halmstad i Sven-Erik Carlssons Minneslopp. Han fick en snygg löpning av Fredrik Claesson och sedan sköljde han till ledningen på baksidan och kunde vinna med en längd på 1.15,7a/2140m. Förstapriset var på 40 000 kr. Kebab är en son till Global Farms nyförvärv Staro Yasmine (Supergill - Emma Gee San - Speedy Fly) som köptes i våras på en Internetauktion.

Rite On Line

På Drammen igår segrade Farmer Line (NO) (7, Rite On Line - Frame Talk - J.R.Broline) i ett lunchlopp. Det var Hans Jørgen Eggen som körde till seger på 1.16,4a/1700m och det var med en knapp längd tillgodo på tvåan. Förstapriset var på 15 000 NOK.


Quid Pro Quo vann Sprintermästaren 2013

Detta inlägg skrevs den 4 juli 2013 kl. 22:28 (9 månader gammalt).

Den färnämlige Quid Pro Quo blev årets sprintermästare efter en andraplats i försöket och en relativt bekväm spetsviktoria i finalen. Yankee Glide kördes till segern av Ulf Olsson och segertiden blev 11 blankt. 

Svante Båth är det som tränat hästen i hela karriären och på hans förnämliga hemsida svantebath.se kan man bland annat läsa att Quid Pro Quo är 162 i mankhöjd, 162 i korshöjd samt 163 cm i längd. Man kan också läsa att Quid Pro Quo ägs av Stall Gladiator och att han sköts av Viktor Lyck. Viktor ger också, liksom alla andra häststkötare hos Svante Båth löpande information om sina skötehästar i bloggform. Det finns en blogg per häst i stallet och jag tycker detta är ett alldeles utmärkt sätt att delge löpande information i skriftlig form till ägarna utöver de muntliga kontakterna. 

Quid Pro Quo har varit i den absoluta kulltoppen sedan två års ålder. Han vann som 2 åring bland annat Morgondagens Stjärna och var trea i Uppfödningslöpningen efter Fascination och Global Offshore. Ifjol var han också nära ett par gånger i större sammanhang och fick i november slutligen sätta pricken över i:et då han vann storloppet Orsi Mangelli i Italien. I år har han fortsatt på ett bra sätt då han var tvåa i Kungapokalen under vårkanten efter att ha vunnit sitt försök. Och nu fick han idag alltså återigen en fullträff i de stora sammanhangen i och med dagens vinst. 

Quid Pro Quo har under sin karriären visat upp en enastående jämnhet och den enda gången han missat pallplats var i finalen av långa E3 då han blev överkörd i första sväng och galopperade. Det är en häst som går från alla lägen och på alla distanser och han verkar både snabb och stark. 

Quid Pro Quo är efter den mäktige Yankee Glide. Denne har bara fått 40 svenskregistrerade avkommor som är fyra år och äldre. 4 utav dom har tjänat över en miljon och flera andra som Jealous Broline, Prada Pellini och Angie Boko har nog också haft talang nog för att bli miljonärer. Vi har ju också sett ett antal mycket fina USA importer efter Yankee Glide såsom Formula One, Global Glide, Select Yankee, Skully Gully, Rune Us, Truly Devoted, Tidied Accelerator, Hard Cider, Sergei Hanover, Ou Glide och säkert några till – så det verkar helt klart så att hans avkommor trivs med svenska tävlingsförhållanden. 

Mamman Hostage är en Express Ride dotter som kommer ur ett gott möderne. Hon var själv också en bra häst som vann 10 av 57 lopp och tjänade 543 TSEK. Mormor Trapped är Elitsto i Sverige och har bl a lämnat Marshland och Traffic Jam. Som mormor har hon också förutom Quid Pro Quo lämnat hästar som Kramer Boy och Express Lavec. 

Mormorsfar till Quid Pro Quo är Nevele Pride-sonen Bonefish. Express Ride är en mycket stark morfar och har lämnat bra toppar med Valley Victory-hingstar. Förutom Quid Pro Quo kan också Tamla Celeber, Target Hoss, Up-date Hoss, Pomona Wibb och Amazing Ride. Yankee Glide själv har fått 4 chanser på Express Ride-ston. Quid Pro Quo är förstås den bästa, men även Ashado Boko 532 TSEK och Chichina Boko 181 TSEK har gjort det ganska bra. Även den 3-åriga Demi Boko har börjat lovande med 2 segrar på 5 starter. Hon är faktiskt obesegrad felfri. 

Intressant med Quid Pro Quo är också att han har Star´s Pride i mammans pappa-och morfarslinjer. En häst med ungefärligen samma uppbyggnad hos mamman (fast ett snäpp tightare inavel) och sedan outcrossad på en bra Valley Victory-hingst är t ex den fantastiske Muscle Hill (!). Även den tidigare nämnde Tamla Celeber har liknande uppbyggnad. Även där har man en koncentration av Star´s Pride-blod hos mamman och sedan outcross på en Valley Victory-hingst i form av Cantab Hall.


Sprintermästaren 2013 - finalfältet

Detta inlägg skrevs den 4 juli 2013 kl. 20:39 (9 månader gammalt).

Finalfätet i Sprintermästaren år 2013 ser ut på följande sätt:

 1. New York US e Andover Hall/Victory Dream/Super Bowl - 100% amerikanskt blod 
 2. Alfaz del Pi e Angus Hall/Supergill/Speedy Crown - 100% amerikanskt blod
 3. Increased Workload e Scarlet Knight/Mr Vic/Speedy Crown - 100% amerikanskt blod
 4. Nagini e Andover Hall/Donerail/TV Yankee - 100% amerikanskt blod
 5. Quid Pro Quo e Yankee Glide/Express Ride/Bonefish - 100% amerikanskt blod
 6. Perfect Power e Ken Warkentin/Viking Kronos/Armbro Goal - 100% amerikanskt blod
 7. Mellby Apollo e From Above/Pine Chip/Lindys Crown - 97% amerikanskt blod
 8. Nato Dream e Donato Hanover/Pine Chip/Valley Victory - 100% amerikanskt blod 
 9. Pojke Kronos e Donato Hanover/Viking Kronos/Speedy Crown - 100% amerikanskt blod
 10. Indigious e Prodigious/Super Arnie/Native Starlight - 70% amerikanskt blod
Finalfältet i Sprintermästaren 2013 är fyllt av blodsmässigt helamerikanska hästar. Hela 8 av de 10 finalisterna är helamerikaner. En gnutta franskt blod (3%) har Mellby Apollo och mest franskt blod har Indigious som har en modernt stammad fransk pappa på ett helamerikanskt möderne vilket ger totalt 30% franskt blod.
Att de blodsmässigt amerikanska hästarna dominerar kanske inte är helt överraskande om man kollar på historiken. Sprintermästaren går ju som namnet antyder på kort distans och 9 av de senaste 10 vinnarna av loppet har faktiskt varit blodsmässigt helamerikanska!
Om man kollar på "Bästa hingstar" i årets final så är Andover Hall och dennes son Donato Hanover med två finalister vardera. "Bästa morfar" är Viking Kronos och Pine Chip med två finalister vardera. Och "bästa mormorsfar" är Speedy Crown med tre finalister. "Bästa stolinje" är Minnehaha och Maggie H med två finalister vardera.
Hingstlinjer:
 • Noble Victory 5 finalister
 • Valley Victory 2 finalister
 • Arnie Almahurst 1 finalist
 • Övriga Star´s Pride 1 finalist
 • Sharif di Iesolo 1 finalist
Stolinjer:
 • Maggie H 2 finalister
 • Minnehaha 2 finalister
 • Nervolo Belle 1 finalist
 • The Lady Jay 1 finalist
 • Mary Thomas S 1 finalist
 • Nanny Etticoat 1 finalist
 • The American Belle 1 finalist
 • Miss Cutting 2nd 1 finalist

Global Ninja i Diamantstoet

Detta inlägg skrevs den 4 juli 2013 kl. 11:58 (9 månader gammalt).

Global Farm

Igår segrade Global Ninja (5, Offshore Dream - Global Heaven - Supergill) på Åmål när de körde V86. Hon segrade i Diamantstoets Försök tillsammans med Magnus Jakobsson. Jakobsson körde till ledningen och kunde via en snabb slutrunda vinna med en längd tillgodo på 1.15,4v/2080m. Segern var värd 100 000 kr och stoet tränas av Berne Gustafsson.

I Norge startade Global Investment (10, Pine Chip - Armbro Naive - Balanced Image) på Kongsvinger. Han slutade tvåa som favorit på 1.13,1a/1600m tillsammans med Olle Goop. Andraplatsen var värd 15 000 NOK. Broadway Legs (Broadway Hall) vann loppet och Trinitro (NO) (6, Rite On Line) slutade trea.

Det blev en andraplats även i Finland igår när Global Nationality (5, Cantab Hall - Precious Player - Supergill) startade på Hankasalmi. Han noterade 1.18,9v/2060m tillsammans med Henri Bollström.

SJ's Caviar

Three Crow Mo (US) (3, SJ's Caviar - Muscles In Motion - Muscles Yankee) segrade i natt på The Meadows. Ed Mc Neight Jr gav honom ett lopp på väntan och segermarginalen blev en halv längd när han spurtade till seger på 1.13,0a/1609m. Förstapriset var på $3,100.

Yarborough Hanover (US) (8, SJ's Caviar - Yankee Preview - Balanced Image) segrade på Northfield Park i natt. Chris Page körde till ledningen och därifrån kunde de vinna med en halv längd på 1.15,7a/1609m.

Dream Vacation

Super Toft (DK) (4, Dream Vacation - Tas Shamrock - Lusty Hanover) segrade igår som favorit på Kongsvinger i Norge. Segern blev enkel med tre längder på 1.15,1a/1600m och det var Christian Lindhardt som satt i sulkyn. Förstapriset var på 15 000 NOK.

I USA på Northfield Park segrade Girls Willb Girls (US) (6, Dream Vacation - Go Go Kathy - A Go Go Lauxmont) när Tony Hall gav henne ett lopp i rygg på ledaren i natt. Redan i början av upploppet var greppet kopplat och hon gick i från till seger med drygt fyra längder på 1.14,5a/1609m.

På Charlottenlund var igår Nanok Djuhm (DK) (8, Dream Vacation) tvåa på 1.16,4v/2560m och tjänade 6 250 DDK tillsammans med Kasper Foget.

Rite On Line

Det blev en seger för Viking Va Bene (NO) (3, Rite On Line - Iriana Du Mont - Viking Sun) på Kongsvinger igår. Han vann som storfavorit enkelt med tre längder på 1.17,4v/2200m tillsammans med Eirik Høitomt. Förstapriset i DNT's Unghestserie var på fina 40 000 NOK.


Dubblar för SJ's Caviar och Dream Vacation

Detta inlägg skrevs den 3 juli 2013 kl. 11:48 (9 månader gammalt).

SJ's Caviar

I natt blev det en dubbel på The Meadows för SJ's Caviar.

2-årige Zing Zing (US) (2, SJ's Caviar - Seanne - Tagliabue) skrällde när han på ett bra sätt segrade för Aaron Merriman. Han vann med en längd på 1.14,5a/1609m och tjänade $3,750.

Canouan (US) (7, SJ's Caviar - Lady Ballerina - Dancer's Victory) spelades till favorit och Greg Grismore gav honom ett lopp i andrapar utvändigt. Därifrån kunde han spurta till seger med en dryg längd på 1.13,1a/1609m.

Noterar att Stone Valley (US) (SJ's Caviar) var tvåa på fina 1.11,7a/1609m på The Meadows.

På Bollnäs startade Hard Livin (US) (6, SJ's Caviar) i Bengt Ivarssons Minne. Han kördes fram i dödens av Daniel Redén. Han höll mycket bra till en andraplats i ett tufft gäng och var bara slagen med en halv längd av ledaren Orecchietti (From Above). Hard Livin noterade 1.12,4a/2140m och tjänade 50 000 kr.

Dream Vacation

Dream on Silvio (3, Dream Vacation - Courir Silvio - General November) tog andra segern i tredje starten igår på Axevalla. Trots att han startade från spår 12, så körde Stefan Söderkvist offensivt och var tidigt i ledningen. Det svarta stoet segrade med en halv längd på 1.17,6v/2140m och tjänade 50 000 kr. 3-åringen tränas av Peter Untersteiner.

Nice'n Smooth (4, Dream Vacation - A Nice Surprise - Good As Gold) tog igår sin fjärde seger och passerade en kvartsmiljon intjänat. Oscar Uhrberg körde till ledningen och det gick 1.11 första 500m. Sedan fick de dämpa tempot och kunde vinna säkert med en längd efter att ha avslutat sista halvvarvet i 12-tempo. Segertiden blev 1.14,9a/2140m och förstapriset var på 30 000 kr.

Lisa & Victor

Livi Elegance (7, Smok'n Lantern - Wilmera - Smokin Yankee) segrade i ett uttagningslopp på Lycksele igår. Ove A Lindqvist körde och de vann med 1,5 längd på 1.16,8v/1640m. Förstapriset var på 12 000 kr. Finalen kördes senare samma kväll och där blev det en fjärdeplacering värd 5 300 kr. Det är Anders Söderlund som tränar och äger stoet.


Dubbel för SJ's Caviar

Detta inlägg skrevs den 2 juli 2013 kl. 11:17 (9 månader gammalt).

SJ's Caviar

På The Meadows segrade i natt Redder Than Red (US) (4, SJ's Caviar - Chaka Khan - American Winner). Han fick ett lopp som fjärde häst i inledningen innan Brian Zendt valde att köra fram i dödens. Därifrån kunde han vinna säkert med en längd på nya rekordet 1.10,6a/1609m. Segern var värd $6,750, vilket innebar att han nu har passerat $150,000 i vinstprissumma.

Spicy Caviar (US) (7, SJ's Caviar - Peppermint Spice - Cumin) segrade på Monticello Raceway, trots att han var loppets minst spelade häst. Han togs lugnt från start när de i täten gasade. Sedan körde Charles Poynton fram i dödens och bärgade segern med en halv längd tillgodo på 1.16,1a/1609m.

Vi noterade att Obee (US) (3, SJ's Caviar) tog en andraplats på The Meadows när han noterade 1.13,8a/1609m.

Global Farm

True Blue For You (US) (4, Yankee Glide - Alanis Blue Chip - Kadabra) tog sin sjätte seger igår när hon vann på Rättvik. På sättet hon gjorde det... Hon var helt överlägsen när hon segrade på finfina 1.11,8a/1640m. Global Farm äger modern Alanis Blue Chip (US) (Kadabra - Pretzel Hanover - Lindy Lane).


Ny fyrling + lite andra vinnare

Detta inlägg skrevs den 1 juli 2013 kl. 11:50 (9 månader gammalt).

SJ's Caviar

I fredags tog SJ's Caviar sin fjärde fyrling på fem dagar!

 • Crownswild Hanover (US) (5, SJ's Caviar - Crown Lavec - Mr Lavec) segrade på The Meadows i Janie Brook när hon skrällde tillsammans med Ray Romanetti. Hon vann med en halv längd på 1.12,8a/1609m och tjänade $4,500.
 • Fountainbleau Volo (US) (5, SJ's Caviar - Blue Water Fly - Supergill) segrade på Meadowlands i C2 ($8,000). Han vann med en halv längd på 1.11,1a/1609m. Här satt Mike Lachance i sulkyn.
 • Waterloo Willie (US) (6, SJ's Caviar - Swanee Hanover - American Winner) tog sin seger på Scarborough Downs när han favoritsegrade med en dryg längd på 1.15,2a/1609m. Dan Deslandes satt i sulkyn.
 • Ruddy Rusty (US) (3, SJ's Caviar - Chaka Khan - American Winner) segrade i PASS på Butler tillsammans med Brian Zendt.

Det kom en seger i lördags också när 2-åriga She Nuit (US) (2, SJ's Caviar - Bonne Nuit - Malabar Man) segrade på Butler.

I natt hade SJ's Caviar tre hästar till start i lopp 11 på Tioga Downs och de slutade etta, tvåa och trea! Make Mine Caviar (US) (4, SJ's Caviar - Spencer Hall - Sierra Kosmos) segrade med 1,5 längd före Nf Happenstance (US) (3, SJ's Caviar - Moira Hall - Conway Hall) och trea blev Ginger Tree Wanda (US) (6, SJ's Caviar - Ginger Tree Megan - Lindy Lane). Make Mine Caviar segrade på 1.11,7a/1609m.

Vi kan även nämna att Macs Bad Boy (US) (7, SJ's Caviar) var tvåa på Mohegan Sun Pocono i fredags. Han var slagen med ett huvud från dödens när han noterade 1.11,6a/1609m och tjänade $4,750.

Det är också värt att nämna att SJ's Caviar hade framgångar som morfar i lördags när 3-årige Backfire (3, Offshore Dream - Fashion Brodda - SJ's Caviar) var tvåa i E3-finalen för ston. Hon tjänade 400 000 kr när hon noterade 1.14,6a/2140m. Det var Erik Adielsson som körde.

Global Farm

I fredags segrade Global Nationality (5, Cantab Hall - Precious Player - Supergill) på Paikallisravit Savossa i Finland. Han vann på 1.19,9/2100m med Henri Bollström i sulkyn.

Global Perfection (3, Lindy Lane - Jasmin Brick - Super Arnie) tog en tredjeplats på Forus i lördags efter ett lopp i dödens. Han höll bra, eftersom han först fick traska i tredjespår.

I går segrade Montdore (3, Love You - Self Made Woman - Self Possessed) på Årjäng tillsammans med Tom Horpestad på 1.15,9a/2140m. Han segrade från ledningen med 2,5 längder. Det är Global Farm som äger modern Self Made Woman (US) som kommer från ett starkt möderne, Norabel Hanover -> Normajean Hanover -> Norah Lobell...

Lisa & Victor

Livi Goal (5, Gill's Victory - Concordia O. - Little Devil) tog en andraplats på norska V75 i helgen. Hon fick loppet i fjärde utvändigt och avslutade vasst sista 500m till en andraplats värd 55 000 NOK. Livi Fantastic (6, Diamond Way) var trea i Finland på Lahti igår.

Dream Vacation

Två meriterande placeringar för Dream Vacation avkommor i helgen, även om det inte blev någon seger.

Pixy Girl (FI) (3, Dream Vacation) var tvåa på Lahti när hon överraskade i Tammahambo. Hon tjänade €5,000 och noterade 1.14,4a/2140m.

Demi de Veluwe (FI) (3, Dream Vacation) var fyra i E3-finalen för ston på Eskilstuna i lördags. Hon tjänade 96 000 kr.


Uncle Peter satte nytt världsrekord

Detta inlägg skrevs den 30 juni 2013 kl. 01:36 (9 månader gammalt).

Den 4 årige Uncle Peter, tränad av Jimmy Takter, satte i dag på Pocono Downs ett nytt världsrekord på 1000 metersbana då han travade fantastiska 08.7 (1:50.3). Han fick fin draghjälp under loppet av Arch Madness som drog stenhårt i ledningen och som också var mycket bra som tvåa. Loppet kan ses här: http://mohegansunpocono.com/racing/entries-results.html. Välj den 29:e juni och lopp 1.

Uncle Peter underskred i detta lopp därmed Googoo Gaagaas 08.8 (1:50.4) från samma tävlingsdag i fjol. Googoo Gaagaa var dock tre år då han gick sin tid så han har fortfarande världsrekordet för treåringar. 

Den fyraårige Uncle Peter har tillhört kulltoppen hela sin karriär även om fjolåret förmodligen blev lite utav en missräkning (om man nu kan säga det om en häst som tjänar nästan 300 TUSD på en säsong). Jag tror att Jimmy Takter hade stora förhoppningar på att Uncle Peter skulle ge honom ytterligare en Hambletonianvinnare. Jimmy har faktiskt i intervjuer sagt att Uncle Peter kan vara den bästa häst han någonsin har tränat. Bland annat har han sagt: ”He has so much ability he can throw 26 quarters like nothing I have ever been around”. Dvs att Uncle Peter kan gå 05/06 speeder på ett sätt som ingen annan häst som Takter har varit i närheten av. Att han trivs på 1000 metersbanor visade han redan i fjol då han bland annat travade 10 blankt vid seger. 

Uncle Peter är efter Cantab Hall och Victory Treasure. Morfar är Enjoy Lavec och mormosfar är Valley Victory vilket innebär att han är linjeavlad 4+3 på Valley Victory. Mamman Victory Treasure var en hygglig häst som tjänade 48 TUSD. Uncle Peter är hennes första avkomma. Mormor Treasured Victory tjänade 13 TUSD, men lyckades bättre i aveln. På sex avkommor fick hon fram Kristins Victory 299 TUSD och Kiss The Dice 131 TUSD. Mormorsmor är den framstående Miss Flirt. 

Cantab Hall har funkat mycket bra på Enjoy Lavec ston och det har varit en bra kombination för att producera stjärnor. Det finns 13 avkommor som är födda senast 2010 och bland dessa finner man:

 • Pastor Stephen 1 MUSD
 • Uncle Peter 796 TUSD
 • Mr Chicaco 1 MSEK
 • Lindy´s Dynasty 63 TUSD
 • M Douglas 59 TUSD 

11 av de 13 hästar som har Cantab Hall/Enjoy Lavec korsningen har också Valley Victory som mormorsfar. De två som inte har det är faktiskt ostartade. 

Uncle Peter ser ut såhär i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&trotter=uncle+peter&existing=S%F6k

Det är bar att sända ett tack till Jeff Gural för att man i år får se flera av de bästa treåringarna från i fjol. Flera av dom har ju sett fenomenalt starka ut i år och frågan är väl bara vem utav dom som blir först att trava under 1:50? Sedan är det förstås bara att hoppas att åtminstone några av dom fortsätter även nästa år så att man kan få möjlighet att se dom tävla mot dom bästa äldre Europeiska hästarna. Jag tror att travet skulle må bra av att få till sådana supermöten mellan de bästa amerikanska och de bästa europeiska hästarna!


Mellby Briolett och Rolling Stones - två blåblodiga vinnare!

Detta inlägg skrevs den 29 juni 2013 kl. 18:02 (9 månader gammalt).

Mellby Briolett och Rolling Stones. Så heter alltså vinnarna av de långa E3 finalerna 2013. Både Mellby Briolett och Rolling Stones är blodsmässigt helamerikanska och båda är synnerligen välstammade. Såhär ser Mellby Briolett ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&trotter=mellby+briolett&existing=S%F6k. Och här har vi Rolling Stones: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?trotter=685289&breed=warm&lang=swe

Mellby Briolett är ett hyperstammat sto efter Going Kronos och Merit Lane. Morfar är Valley Victory-sonen Lindy Lane vilket naturligtvis ”ska” passa bra med Going Kronos. Mormorsfar är Mystic Park som inte fick mer än 177 avkommor enligt Blodbanken men som ändå lämnade hästar som Mack Lobell och Park Avenue Kathy. Den kanonstammade mamman Merit Lane importerades till Sverige av Kristian Wejshag innan hon såldes vidare till Mellby Gård. Merit Lane gjorde bara en start och tjänade inga pengar, men hon kommer ur en grym syskonskara. Bäst var förstås Self Possessed som vann både Hambletonian och Kentucky Futurity och som varit en grymt stark avelshingst både som pappa, farfar och morfar. Riktigt bra var också Take Chances som vann Kentucky Futurity och var tvåa i Hambletonian. Även Celebrity Feeling 206 TUSD, Experience Victory 140 TUSD, Feel Like A Winner 107 TUSD har gjort det mycket bra. Det skadar förstås inte heller att Passionate Kemp som tjänade drygt 18 MSEK är en av fem hästar som har samma pappa/morfarkombination som Merit Lane. 

Med den stammen är det förstås smått ofattbart att Mellby Briolett som lägst på fem starter har stått i 7 gånger pengarna och bara en enda gång har stått under 11 gånger pengarna... 

Men hon har samtidigt och verkligen i sina tidigare lopp matchats på ett förnuftigt sätt av firma Walmann/Kihlström/Untersteiner samt skötaren Marika Alsin och hon har inte körts i botten utan fått vara med och utvecklats i sin egen takt. Det är ju sällan de allra första loppen i en karriär är de viktigaste och här lyckades man verkligen med att forma henne, gjuta mod i henne och ställa i ordning precis i rättan tid! Tvåa i finalen var Backfire som är efter Offshore Dream och har S.J.´s Caviar som morfar och fyra var Demi De Veluwe som är efter Dream Vacation.

Både D´One som var trea i mål och Mellby Briolett var för övrigt med i det här finfina loppet: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-04-08-798-otroligt-fint-3-aringslopp-pa-solvalla-pa-onsdag/ 

Rolling Stones är ännu en av de där stjärnorna som är efter Viking Kronos på en Pine Chip mamma. På 32 hästar i Blodbanken har denna kombination skapat en imponerande skara hästar eller vad sägs om: Going Kronos, Lantern Kronos, Order By Fax, MT Golden Boy, Classical Duo, Only Kronos, Moonlight Kronos och så då Rolling Stones? Mamman Hot Pants vann bara 1 av 10 lopp i karriären. Hon har tidigare lämnat några mycket dugliga hästar såsom Oozing och Pave The Way men förstås ingen med riktigt samma stjärnstatus som Rolling Stones. Mormor Red Hot Mama är ett Elitsto i Sverige och har lämnat massa fina hästar både som mamma och mormor. Rolling Stones är nu obesegrad efter 7 starter och idag blev han också mijonär med råge. Hans skötare Lisa Skogh är för övrigt van att ha hand om framstående Viking Kronos söner. Hon är ju nämligen också skötare till bland annat Maharajah!

Viking Kronos har Nevele Pride som morfarsfar. Om man kollar på hur han funkat med återgång på Nevele Pride och fokuserar på ston som har Nevele Pride i sin morfarslinje så finner man att det funkat mycket väl. Man finner på 75 hästar födda senast 2010 bland annat Fama Currit, One Too Many, King Cobra, Jackal Face, Ultradict F, Never Again och Face The Enemy. 

Kollar man Viking Kronos på kombinationen ”ston som är efter någon Arnie Almahurst hingst och har Nevele Pride i sin morfarslinje” få finner man 9 hästar. Bland dessa finner man förutom Rolling Stones ytterligare två miljonärer i form av Jackal Face och Face the Enemy.

Så man kan lugnt säga att det var två blåblodiga hästar som lade beslag på förstaplatserna i årets upplagor av de långa E3 finalerna! 


Inför E3 finalerna

Detta inlägg skrevs den 29 juni 2013 kl. 12:09 (9 månader gammalt).

Idag körs finalerna av E3 långa för både den öppna klassen och för stoklassen. Det är alltid ett sant nöje att få se de fina treåringar som är med i dessa lopp och i dagens finaler finns mängder med fina hästar. På förhand ser det lite upplagt ut för Denim Boko som jag tror håller ledningen och blir mycket svårtuggad därifrån samt den ännu obesegrade Rolling Stones som sannolikt har ganska goda möjligheter att ta sig förbi de tuffa motbuden Västerbo Loveboat och Harmi´s Frido ifrån start och därmed också blir svårslagen. 

Global Farms avelshingstar finns i finalerna representerade i form av att Dream Vacation är pappa till Demi de Veluwe och morfar till Denim Boko. S.J.´s Caviar är dessutom morfar till Backfire. Samtliga dessa hästar vann sina försök. Något som är intressant är att S.J.´s Caviar som morfar har börjat strålande med franska hingstar. Jag finner bara tre hästar som är 3 år och äldre. I USA finns Revenue Agent (e Revenue) som vunnit 15 lopp och tjänat 201 TUSD. I Sverige har vi Backfire (e Offshore Dream) som vann ett av försöksloppen till E3 och som redan tjänat 266 TSEK och även dennes halvbror Mescal (e Revenue) som också visat upp hög kapacitet och tjänat 154 TSEK. 

I gårdagens E3 Consolation vanns den öppna avdelningen av Marquis Ås e Striking Sahbra och Karisma Ås med Mr Vic som morfar. Stoavdelningen vanns av den mycket fina Mythical Fortune e S.J.´s Caviar sonen Mythical Lindy med Foreign Office som morfar. Så även som farfar har S.J´s Caviar börjat lovande med franskt blod ifrån mamman. 

Inför dagens finaler så har jag kollat en liten avelsmässig detalj. Alla tror ju olika inom det här med trav och avel (och det kanske är tur det). En del tror ju stenhårt på det här med att ha fransktamerikanskt blod från både mamman och pappan är det enda sättet att få fram bra hästar nuförtiden. Jag tror inte alls att så är fallet. Onekligen skapar den typen av avel massvis med bra hästar (framförallt förstås i Frankrike) och jag har absolut inget emot det sättet att avla, särskilt då om man linjeavlar rejält på de framstående amerikanska namn som släppts in i Frankrike. Men samtidigt glömmer man, om man bara tittar på stjärnorna som kommer från Frankrike, att dom har en fullkomlig uppsjö av uppfödningar varje år. Naturligtvis ökar man chansen att får fram stjärnor ju större sjö man har att ösa av. Så är det bara. 

Om man kollar på hur det sett ut för vinnarna dom senaste 10 åren i de långa E3 finalerna så finner man i den öppna klassen att 6 av dessa har varit helamerikaner och att inte en enda av vinnarna har haft fransktamerikanskt blod både från mamman och pappan. Två av vinnarna med franskt blod har haft det från pappan och två har haft det från mamman. Om man kollar stoklassen så har 4 av de senaste 10 årens vinnare varit helamerikaner och att blott två av vinnarna har haft fransktamerikanskt blod både från mamman och pappan. 

Gör man motsvarande koll på Kriteriet (som är ett lopp som gynnar hästar med franskt blod och där dessa har väldigt bra statistik) så är det bara två av vinnarna de senaste 10 åren som har varit helamerikaner. Däremot är det inte en enda av dessa vinnare som faktiskt har fransktamerikanskt blod både från mamman och pappan utan antingen har de franskt blod ifrån pappan eller ifrån mamman. Går man ytterligare 10 år tillbaka i tiden så är det samma sak där: inte en enda av vinnarna har haft fransktamerikanskt blod ifrån både mamman och pappan. 

Om vi börjar med 2013 års startfält som jag skrev om här: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-06-16-905-e3-uttagningar-pa-gavle/ så finner man att det inte är en enda finalist i den öppna avdelningen som är uppbyggd via fransktamerikanskt blod via båda fadern och modern. I stoavdelningen är det bara en av hästarna som har den här typen av avel (Fly The World). 

Några tidigare texter kring E3 kan läsas här (finalhistorik): http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-06-20-910-e3-langa-finalhistorik-senaste-10-aren/, (uttagningar): http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-06-16-905-e3-uttagningar-pa-gavle/, (lite kuriosa): http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-06-18-907-e3-finalerna-2013-lite-kuriosa/

I natt körs det för övrigt ett fint treåringslopp i USA, Earl Beal Jr Memorial. Det kan du läsa mer om här: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-06-28-921-haftig-final-i-earl-beal-jr-memorial/


Häftig final i Earl Beal Jr Memorial

Detta inlägg skrevs den 28 juni 2013 kl. 14:15 (9 månader gammalt).

I morgon lördag körs finalen i Earl Beal Jr Memorial och startfältet ser klassigt ut med många av de absoluta topparna bland treåringarna i USA. Egentligen är det väl bara den obesegrade Wheeling N Dealin (e Cantab Hall) som saknas av de som räknas som de största Hambletonianhoppen senare i år. Aperfectyankee (e Yankee Glide) räknas också dit, men han var inte på topp och blev utslagen i försöket.

Försöksvinnarna Dontyouforgetit, Corky och Smilin Eli imponerade samtliga för en vecka sedan och räknas förstås igen i finalen. Dontyouforgetit (e Cantab Hall) gick den snabbaste tiden då han travade 09.7 på 1000 metersbanan Mohegan Sun Pocono Downs. Han fick visserligen det klart bästa löpningsförloppet av försöksvinnarna då han fick ett perfekt rygglopp på ledande Celebrity Maserati (e Andover Hall) och sedan också en perfekt lucka invändigt på upploppet. I det loppet gjorde både Celebrity Maserati (e Andover Hall) och Possessed Fashion (e Donato Hanover) egentligen minst lika starka prestationer som vinnaren. Smilin Eli (e Muscles Yankee) travade 10 blankt i sitt försök efter att ha kört sig till spets via en våldsam 06.1 öppning från sitt jobbiga 8 spår bakom bilen. Corky (e Muscles Yankee) vann från ledningen på 10.1. 

Man kan ju tycka att dessa tre genom sina försöksvinster gjorde sig förtjänta av att få välja spår i finalen, men i Earl Beal lottades finalfältet vilket innebär att Smilin Eli återigen fick sämsta tänkbara spår längst ut på vingen. Han har varit alldeles fruktansvärt bra i alla sina starter i år och han är fortfarande obesegrad i karriären så det är möjligt att han kan överkomma startspårsproblematiken men det kommer banne mig inte att bli lätt. Jag håller personligen Smilin Eli som favorit till Hambletonian senare i sommar även om det är en lång väg att vandra ännu. Här är en tidigare text om honom: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-05-30-888-smilin-eli-ndash-en-stekhet-hambletoniankandidat/

En häst som har visat upp en grym kapacitet och som gick ohyggligt fort efter en rejäl galopp i första sväng i försöket är Royalty For Life (e RC Royalty). Han klockades till 07.1 sista 800 i försöket och såg enormt stark ut då han flög fram över upploppet och kraftigt närmade sig den ledande Corky. Den här massiva hästen hade tur i spårlottningen och drog spår 1. Royalty For Life är också den som i skrivande stund står lägst i odds inför finalen. 

Stammässigt är Royalty For Life faktiskt riktigt rolig. Han är efter Credit Winner sonen Rc Royalty. Morfar är den framstående Valley Victory sonen Donerail och mormorsfar är American Winner. Den avelsintresserade förstår därmed att han är inavlad 3+3 på American Winner i faderslinjen och mormorsfarslinjen. Credit Winner är en mycket bra farfar och han verkar i den positionen lämna mycket tuffare hästar än han gör som pappa. Att in eller linjeavla på det både tuffa och talangfulla blodet från American Winner är förstås väldigt intressant. Jag tror att t ex Muscle Hill kommer att lämna väldigt bra på ston som ger in eller linjeavel på detta blod. 

Mamman Bourbon´N Grits gjorde inget större väsen av sig som tävlingshäst och hon tjänade 16 TUSD. Hon har dock ett gäng fina syskon. Royalty For Life är hennes andra avkomma. Hennes första avkomma Contrarian har tjänat 25 TUSD. Mormor Texas Winner har en intressant koncentration av Super Bowl blod då hon är inavlad 2+3 på honom via faders och morfarslinjen. Hon tjänade själv 128 TUSD och har lämnat på 6 avkommor i startbar ålder lämnat Texas Photo 416 TUSD, Bourbon´N Grits 128 TUSD, Texas Ridge 127 TUSD och Text Winner 112 TUSD. Den riktigt vakne kan när det gäller mormorn dra paralleller till de här inläggen: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-06-04-894-muscle-mass-en-vass-kombination/ och http://www.jonasmoberg.com/?p=1323. Med Poppys första avkomma som är ett sto efter Muscle Mass kan man alltså försöka sig på att själv tillverka en version av Royalty For Life den dagen hon blir satt i aveln.

Royalty For Life gick bra i fjol som 2 åring. Han startade på en hel del och vann 7 av 14 lopp och var på plats vid 11 tillfällen. Totalt tjänade han 335 TUSD. I år har han bara gjort två starter och han har galopperat i båda. Om han sköter sig på lördag så blir han nog inte helt lätt att tas med från det fina utgångsläget. Såhär ser Royalty For Life ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&trotter=royalty+for+life&existing=S%F6k


SJ's Caviar-duell på The Meadows

Detta inlägg skrevs den 28 juni 2013 kl. 10:08 (9 månader gammalt).

SJ's Caviar

I lopp 4 ($7,500) på The Meadows blev en ren "SJ's Caviar-uppgörelse". Skrällen Prince-cabrera (US) (3, SJ's Caviar - Keystone Shana - Andover Hall) blåste till ledningen och fick Roe Is Me (US) (3, SJ's Caviar - Saucy Score - Final Score) i rygg. Denna tätduo drog ifrån övriga fältet och när Eric Neal vred ut Roe Is Me till attack kunde han avgöra enkelt och vinna med drygt två längder på 1.15,7a/1609m. Prince-cabrera fixade lätt andraplatse med mycket luft ner till övriga.

Andraplatser på The Meadows blev det även för Wing Tips (US) (4, SJ's Caviar) och It's Complicated (US) (3, SJ's Caviar). Det är också värt att nämna att Ride In Style (US) (5, SJ's Caviar) avslutade mycket bra från köposition på Harrah's Philadelphia till en andraplats på 1.12,3a/1609m.

Global Farm

Global Oaks (4, Tagliabue - Yum Yum Hall - Conway Hall) spelades till favorit och spetsade på Åby för Olof Thorsson i Amatörpokalen Sommar och fick bestämma tempot. Han såg på väg att vara på väg mot första segern, men från rygg ledaren kom Mr Tånga och David Källgren loss och kunde snuva favoriten på segern. Båda hästarna noterade 1.18,1a/2140m och det skiljde en halv längd dem emellan. Global Oaks tjänade 12 500 kr.


En fyrling igen för SJ's Caviar!

Detta inlägg skrevs den 27 juni 2013 kl. 13:45 (9 månader gammalt).

SJ's Caviar

Här kommer den tredje fyrlingen på fyra dagar för SJ's Caviar!

2-årige SJ's Encore (US) (2, SJ's Caviar - Playmate Encore - Pine Chip) segrade på Mohegan Sun Pocono tillsammans med Howard Parker. Han vann från ledningen på mycket starka 1.12,9a/1609m på 1000m bana. Segermaginalen blev en knapp längd och han tjänade $6,500.
Läs mer om SJ's Encore, Matte bloggar >>

3-årige Tigress's Legacy (US) (3, SJ's Caviar - TJ's Royal Tigress - Royal Troubador) var förkrossade överlägsen när han vann med 20,5 längder (!) på The Meadows i natt. Dan Rawlings körde till ledningen med storfavoriten som bara drog ifrån motståndet och vann på 1.10,7a/1609m (1000m bana). Han tjänade $5,700 för sin seger.

3-åriga stoet med det läckra namnet Shouda Cuda Wuda (US) (3, SJ's Caviar - Mink Hanover - Sierra Kosmos) kördes i ledningen på Mohegan Sun Pocono med Andy Miller i sulkyn. Därifrån kunde hon vinna säkert med en halv längd på fina 1.11,1a/1609m. Förstapriset var på $7,500.

Moshannon Mojo (US) (4, SJ's Caviar - Buffle Head - American Winner) fick ett lopp i rygg på ledaren på The Meadows. Luckan kom och hon kunde spurta till enkel seger med en knapp längd på 1.14,5a/1609m. Det var tränaren Ray Romanetti som satt i sulkyn.

Global Farm

Global Ninja (5, Offshore Dream - Global Heaven - Supergill) var igår trea på Lindesberg som körde V86. Hon fick ett invändigt lopp och spurtade bra och förlorade knappt (samma tid som vinnaren) på 1.15,9v/2140m. Loppet var ett försök till Diamantstoet och hon tjänade 24 000 kr. Magnus Jakobsson körde.


S.J.´s Caviar har en mycket lovande 2 åring i USA

Detta inlägg skrevs den 27 juni 2013 kl. 02:22 (9 månader gammalt).

Den 2 år gamle valacken SJ´s Encore e S.J.´s Caviar och Playmate Encore (e Pine Chip) har börjat karriären mycket starkt. Den 20:e juni gick han ett enormt starkt kvallopp på 1000 metersbanan Pocono Downs då han vann överlägset med 7 längder på finfina 13.7. 

I natt gjorde han debut i tävlingssammanhang med bara en knapp veckas vila efter det tuffa kvalloppet. Även den här gången var det på 1000 metersbanan Pocono Downs. SJ´s Encore hade ett knepigt sjundespår bakom bilen men laddades hårt från start. Han fick lite tjuvsvar kring första kurvan och blev lite hängades men kunde sedan ta sig till ledningen. Sedan släppte han ifrån sig ledningen i några hundra meter innan han gick ut och övertog ledningen igen. Tempot var rejält hela vägen. De första 1200 meterna gick på 12.6. Över upploppet hade det hårda tempot samt de dubbla speederna som SJ´s Encore tvingats till för att ta sig till ledningen två gånger om förstås satt sig i benen och det tog emot för honom. Han visade dock upp en mycket god stridsmoral och vann till slut säkert på fina 12.9 (faktiskt en tangering av Denim Bokos Europarekord om man översätter det till Europatider). 

S.J.´s Caviar på Pine Chip ston har varit en bra kombination främst för att producera hingstar och valacker. Det finns 16 sådana födda senast 2010. De bästa är:

 • Mr Pine Chip 636 TUSD, 09.6 ak*
 • Wild Wind 290 TUSD, 10.7 ak*
 • Mr Caviar 105 TUSD, 11.2 ak* på 1000-metersbana
 • Argus Hanover ca 500 TSEK, 11.9ak
 • Caviar de Vie 493 TSEK, 12.3 ak
 • Celebrity Caviar 69 TUSD, 12.3 ak* på 1000-metersbana
 • Spiro De Vie 56 TUSD, 11.1 ak* på 1000-metersbana
 • Only In It´s Class 337 TSEK, 11.5ak* på 1000-metersbana och klassklättare i Sverige framöver!
 • Cadman Plaza 32 TUSD, 13.2 ak* på 1000-metersbana 

Mamman Playmate Encore tjänade själv 6 TUSD. Det här är den första gången hon har testats med S.J.´s Caviar. På sex tidigare avkommor är Playfull Image (e Balanced Image) den klart bästa med 66 TUSD.

Såhär ser Sj´s Encore ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&sire=sjs+caviar&dam=Playmate+Encore&test=S%F6k 


3-årige Dexter Boko segrade på Solänget

Detta inlägg skrevs den 26 juni 2013 kl. 14:36 (9 månader gammalt).

Dream Vacation

Igår segrade Dexter Boko (FI) (3, Dream Vacation - Early Southwind - Super Arnie) segrade igår på Solänget i ett treåringslopp. Han kördes till ledningen efter 700m av sin tränare Sören Lennartson. Det blev sedan en säker seger med 2,5 längder på 1.17,3v/2148m. Förstapriset till ägarna Hiske HB i Umeå var på 20 000 kr.

Vi noterade en andraplats på Jägersro för White Foot Dream (4, Dream Vacation) som tjänade 10 000 kr.


Ny fyrling för SJ's Caviar

Detta inlägg skrevs den 25 juni 2013 kl. 10:44 (9 månader gammalt).

SJ's Caviar

Det blev en ny amerikansk fyrling för SJ's Caviar i natt i USA, varav tre segrar togs på The Meadows.

3-årige Hamton Beach (US) (3, SJ's Caviar - Ebba Hanover - Super Bowl) kördes till ledningen efter ca 500m och kunde sedan vinna lätt som storfavorit med en dryg längd på 1.12,5a/1609m. Förstapriset var på $5,250 och det var Dave Palone som satt i sulkyn.

Keystone Cheyenne (US) (5, SJ's Caviar - Keystone Chocolate - Sierra Kosmos) inledde som fjärde häst, men kördes sedan fram i dödens av Randy Tharps. Därifrån kunde hon vinna med en knapp längd på 1.12,9a/1609m. Det var $3,250 i förstapris.

3-årige Classical Caviar (US) (3, SJ's Caviar - Sonja - Lindy Lane) kördes i fjärde invändigt av Ray Romanetti. Han attackerade quartern från måk och kunde vinna med knappt tre längder på 1.13,6a/1609m. Segern var värd $5,250,

På Hazel Park segrade i natt Paystobea Meangirl (US) (4, SJ's Caviar - Peluso - Speedy Somolli). Hon drog i väg i en snabb öppning och ledde hela vägen till seger med drygt en längd på 1.14,3a/1609m för Charles Tylor.

Noterar även en andraplats på The Meadows för Obee (US) (3, SJ's Caviar) på The Meadows. Han kördes i ledningen och var kraftigt förbättrad.

Dream Vacation

Alchimilla Rich (4, Dream Vacation - Livelina Crown - Lindy's Crown) segrade på Halmstad i ett uttagningslopp till StoSprintern. Hon var riktigt bra när hon vann från bakspår med en hals. Sista 500 gick i 10-tempo och hon nådde linjen på 1.12,3a/1609m. Åke Svanstedt tränar och kör stoet som ägs av JA Persson Bygg och Konsult AB i Malmö. Förstapriset var på 50 000 kr, men också en värdefull finalbiljett.
En sådan biljett tog även Joakim Lövgren-tränade It's Thyme (4, Dream Vacation) som var tvåa i sitt försök.

Cantab Taylor (FI) (4, Dream Vacation - Peace Rose - Lindy's Crown) segrade på Mantopr igår. Han fick ett lopp i kön av Frank Nilsson, men var helt överlägsen efter en imponerande 700m-avslutning. Han vann med sju längder på 1.18,3v/2160m. Även här är det Åke Svanstedt som tränar och ägarna Heater Oy kommer från Finland.

Rite On Line

På Mantorp, Lineup du Jape (7, Rite On Line - Once And Again - Foreign Office) kunde tillsammans med Filip Lejon gotta sig i femte utvändigt när de öppnade i 10-tempo i täten. Via en mycket snabb avslutning sista 500m kunde hingsten vinna överlägset med fem längder på nya rekordet 1.14,2v/2160m Det var hans elfte seger i karriären och det är Göran B Andersson som tränar. Äger gör Andreas Andersson från Linköping som kan inkassera 25 000 kr.

Vi noterar en andraplats för Rite On Win (5, Rite On Line) från Mantorp igår. Han var med i en stenhård öppning, men höll bra till andraplatsen.

Global Farm

Global Possibility (3, Lindy Lane - Global Fortune - Armbro Goal) debuterade igår med en tredjeplats på Halmstad. Hon gick 1.17,3v/2140m. Erik Adielsson körde Dan Widegrens adept.


4 + 4 vinnare!

Detta inlägg skrevs den 24 juni 2013 kl. 16:38 (9 månader gammalt).

Dream Vacation

Dream Vacation hade en bra dag igår. Fyra segrar på Århus, varav två togs på i kval till Jydsk Fyraårings Grand Prix. Han hade 17 avkommor till start och de kapade åt sig 32% av de utdelade prispengarna!

Sweet Home Alabama (DK) (4, Dream Vacation - Blue Wave - Speedy Crown) segrade på 1.15,2a/1800m med 3,5 längder före Serena (DK) (4, Dream Vacation). Förstapriset var på 12 500 DDK och Birger Jørgensen körde.

Stelton (DK) (4, Dream Vacation - Nanuet's Crown - Speedy Crown) vann sitt försök med tre längder på 1.16,4a/2360m.Jeppe Juel körde till segern som var värd 12 500 DDK.

Topaz (DK) (3, Dream Vacation - Olivia de Merci - Supergill) segrade i Hoppernes Grand Prix Fest. Det blev hårt i mål mot Sweet Vacation (DK) (4, Dream Vacation) och det skiljde bara ett huvud, båda hästarna noterade 1.17,0a/1800m. Återigen var det Jeppe Juel som körde och Topaz tjänade 10 000 DDK.

Remind La Marc (DK) (5, Dream Vacation - Folketidende - Lindy's Crown) vann också i Hoppernes Grand Prix Fest. Hon vann med en hals före Search The Dream (DK) (4, Dream Vacation) på 1.17,1a/1800m och tjänade 10 000 DDK. Det var Knud Mønster som körde vinnaren.

Lägger till att Soho (DK) (4, Dream Vacation) också var tvåa i ett kval till Jydsk Fyraårings Grand Prix.

SJ's Caviar

Tog även han en fyrling med sina igår! Hans vinnare var samtliga 3-åringar som segrade i USA.

 • Volcano Shano (US) (3, SJ's Caviar - Hawaiian Rose - Sierra Kosmos) spetsade på Ocean Downs och vann med en halv längd.
 • Caviar Miss (US) (3, SJ's Caviar - Millenium Miss - American Winner) spetsade och vann med 12 (!) längder på Meadville.
 • Ruddy Rusty (US) (3, SJ's Caviar - Chaka Khan - American Winner) spetsade och vann med knappt sex längder, också på Meadville.
 • Roe Is Me (US) (3, SJ's Caviar - Saucy Score - Final Score) vann också från ledningen på Meadville, dock bara med en hals.

Lisa & Victor

Livi Edvards (7, Gobernador - Isabell Index - Mack Lobell) var ute på V75 och startade i Kalmarsundsstayern hemma på Kalmar igår. Hon fick ett lopp i femte invändigt och tränaren Thomas Jonsson lyckades hitta fritt och han avslutade bra bakom en överlägsen vinnare, New Line (King Conch). Livi Edvards noterade 1.15,4v/3140m och tjänade 47 000 kr.


Victory Dream är finfina grejer!

Detta inlägg skrevs den 23 juni 2013 kl. 21:59 (9 månader gammalt).

På V75 i Kalmar under söndagen så hade de fyra första vinnarna Victory Dreams högkvalitativa blod i sina ådror. Oolong och Shaq is Back har honom som morfar, Donttellmeanymore har honom som morfarsfar och Folli har honom som farfar. Dessutom har M.T I´measygoing Victory Dream som vann på V4 Victory Dream som morfarsfar. 

Victory Dream kom ur Valley Victorys första kull och han var själv en fantastiskt bra tävlingshäst. Han vann 12 av 22 lopp i sin karriär. Bland annat vann han Hambletonian och han var tvåa i Kentucky Futurity, Breeders Crown och World Trotting Derby. Här kan man se när han vann Hambletonian 1994: http://www.youtube.com/watch?v=ohvqOKYXBqA

Stammässigt var han efter Valley Victory på ett Speedy Crown sto. Detta var en kombination som skapade en hel drös med hästar som blev stjärnor både på tävlingsbanan och som avelshingstar och avelsston. Förutom Victory Dream kan man nämna hästar som Muscles Yankee, Yankee Glide, Lindy Lane, Donerail och Act of Grace. Victory Dream kommer dessutom ur ett gott möderne. Hans mamma Crown Dream lämnade förutom Victory Dream även Dream Valley Om som tjänade över 5 MSEK. Som mormor har hon bland annat lämnat Global Farms avelshingst Dream Vacation samt Liberty Balance som tjänade över en miljon dollar. 

Victory Dream fick också en fantastisk start som avelshingst. Tyvärr så hade han problem med sin fertilitet så han fick inte mer än 96 avkommor. Men kvalitetsmässigt höll han enormt hög kvalitet. Bland hans avkommor finner man:

 • Self Possessed 1 346 TUSD
 • Dream of Joy 826 TUSD
 • Raffaello Ambrosio 811 TUSD
 • Dreamaster 768 TUSD
 • Softly Dream 460 TUSD
 • Dream on Candy 284 TUSD
 • Zagabria Dei 265 TEUR
 • Pacific Victory 267 TUSD
 • Keepitinthefamily 260 TUSD
 • Family Trust 251 TUSD
 • Savage Hall 231 TUSD
 • Foley Hall 210 TUSD
 • Baron Hall 195 TUSD
 • Arkaj As 161 TEUR
 • Aunties Dream 160 TUSD
 • Topgun Hall 146 TUSD
 • Sassys Victory 121 TUSD
 • Olympic Hall 120 TUSD
 • Vivica Hall 113 TUSD
 • Scoring Hall 104 TUSD
 • Naugthy Hall 100 TUSD
 • Tant 92 TEUR
 • Weweing 90 TUSD
 • Sole Deep 75 TUSD
 • Dream Cabernet 70 TUSD
 • Frans Starlet 61 TUSD
 • Sandusky 59 TUSD
 • Bloodstocks Chat 50 TUSD
 • Amazzonia Ambrosio 41 TEUR 
 • 21 av 96 avkommor har tjänat över 100 TUSD, dvs 22%
 • 29 av 96 avkommor har tjänat över 50 TUSD, dvs 30% 

Så helt orensat, helt utan att leta efter hans bästa kombinationer så har alltså 22% av hans avkommor tjänat över 100 TUSD. Inte illa! 

Om man försöker kolla in någon kombination som man kan misstänka skulle vara lite extra bra så kan man kolla på Victory Dream på ston som är efter någon Noble Victory hingst och samtidigt har Speedy Crown blod i sig. Då finner man på sex hästar:

 • Self Possessed 1 346 TUSD
 • Dreamaster 768 TUSD
 • Baron Hall 195 TUSD
 • Sandusky 59 TUSD
 • Fuchsia Hall 45 TUSD
 • Serena Hall 97 TSEK
 • Another Offend 65 TSEK 

I sin första kull fick Victory Dream den grymme Self Possessed som vann Hambletonian och som själv är en mycket framstående avelshingst. I Self Possesseds första kull finner man bland annat Cantab Hall som i fjol vann avelschampionatet i USA. Han var då etta i statistiken för 2-åringar, tvåa för 3-åringar samt etta i ”alla åldrar”. I år leder han i skrivande stund statistiken för 3-åringar samt är tvåa i ”alla åldrar”. 

Så man kan lugnt säga att dom där blott 96 avkommorna som Victory Dream fick har fått ett rejält genomslag!


Nionde segern för Twins Torpedo

Detta inlägg skrevs den 23 juni 2013 kl. 11:27 (9 månader gammalt).

Rite On Line

Igår segrade Twins Torpedo (6, Rite On Line - Simple Mind - Zoot Suit) på Drammen. Han kördes till ledningen av Gunnar Austevoll och kunde sedan vinna lätt som storfavorit med två knappa längder på 1.15,4a/1700m. Detta var hans nionde seger i karriären och förstapriset var på 15 000 NOK.

Vi noterade två andraplatser för Rite On Lines svenska avkommor också. Stil (5, Rite On Line) var tvåa på Lindesberg där han var nära att vinna efter bra avslutning efter en sen lucka. Rydens Jasmin (4, Rite On Line) var tvåa på Årjäng efter ett lopp i rygg på ledaren.

I Norge tog Sweet Va Bene (NO) (3, Rite On Line - Sweet Pine - Pine Chip) en meriterande tredjeplats i Benn Orres minnesløp på Drammen. Hon tjänade 22 500 NOK.


Midsommarvinnare!

Detta inlägg skrevs den 22 juni 2013 kl. 15:03 (9 månader gammalt).

Global Farm

Vi börjar på Visby i torsdags där Global Power (3, Dream Vacation - Global Geisha - Supergill) skrällde när hon av sin tränare Anna Forssell fick loppet i andrapar utvändigt. Första segern i karriären kunde säkras med en halv längd tillgodo på 1.16,6v/2140m. Det var ett lopp som ingick i Svensk Travsports Unghästserie - Raukbanans Treåringsserie med 50 000 kr till vinnaren. Noterbart är att sista 500m gick efter 1.12,6.

Dream Vacaction

Sugar Queen Gabby (US) (6, Dream Vacation - Lauren Hanover - Super Bowl) segrade i natt på Yonkers när hon vann som favorit tillsammans med Daniel Dube. Hon fick ett lopp som fjärde häst inledningsvis, men tog sedan dödens. Trots ett tufft lopp kunde hon vinna enkelt med 1,5 längder på 1.12,7a/1609m. Loppets förstapris var på fina $13,750.

På Saratoga Harness segrade Winona (US) (5, Dream Vacation - Teola - Yankee Glide) i natt. Han fick ett lopp i tredje utvändigt och via en vass avslutning sista halvvarvet i 11-tempo segrade han med ett huvud på 1.13,5a/1609m på 800m-banan. Kim Crawford körde.

SJ's Caviar

Ginger Tree Jimmy (US) (9, SJ's Caviar - Ginger Tree Megan - Lindy Lane) segrade i natt på The Meadows. Dave Palone körde i rygg på ledaren och kunde vinna via open stretch med en knapp längd på 1.12,3a/1609m.

Rush N Supreme (US) (9, SJ's Caviar - So Far Kosmos - Nearly Perfect) startade på Hazel Park Raceway i natt och segrade. Han spelades till favorit och Mitchell Walker gav honom loppet dödens, men han kunde trots det vinna med en dryg längd på 1.13,8a/1609m.

På Mohegan Sun Pocono kördes i torsdag ett antal kvallopp/babyraces för 2-åringarna. I ett av loppen segrade SJ's Encore (US) (2, SJ's Caviar - Playmate Encore - Pine Chip). Han vann med sju längder på fina 1.13,7a/1609m.

Thrustworthy Kid (US) (4, SJ's Caviar) startade i natt på The Meadows och tog en fin andraplats. Han kördes i ledningen och blev bara slagen av hästen som satt i vinnarhålet och fick luckan på open stretch. Han noterade 1.11,2a/1609m.

Vi har nog sparat det bästa till sist...Sevruga (US) (5, SJ's Caviar - Stunning Lindsey - Malabar Man) som var ute på hela den amerikanska eliten på Meadowlands i natt. Nu räckte det "bara" till en mersmakande tedjeplats. Han kördes i ledningen av Andy Miller, men fick i en tät avslutning ge sig mot Hambeltonianvinnaren Market Share (US) (4, Revenue) som segrade före Uncle Peter (US) (4, Cantab Hall). Samtliga de tre första hästarna noterade 1.09,1a/1609m. Loppet var TVG/Meadowlands - Free For All ($50,000) och Sevruga tjänade $6,000.

Rite On Line

Rite On Line tog en seger på Årjäng igår. Det var Maya On Line (4, Rite On Line - Unique Mic - Spotlite Lobell) som segrade tillsammans med sin tränare Morgan Ivarsson. Det var det berömda receptet "spets och slut" som tillämpades när hon segrade med 1,5 längd på 1.17,1a/2140m.


Cooler Schooner – ett 2 årigt sto som går 12.2 i debuten. På 1000-metersbana...

Detta inlägg skrevs den 22 juni 2013 kl. 01:02 (9 månader gammalt).

Det var en ruggig holy shit prestation hon stod för i kväll Cooler Schooner (e Broadway Hall). Med ett enda kvallopp i ryggen var hon redo att svara för en fantastisk debut. Hon flög till spets direkt i starten och drog på i ett hårt och jämt tempo genom hela loppet. Hon landade odriven vid målgång på 12.2 (jag tror inte ens att det är tillåtet att driva 2-åringar längre i Nordamerika, åtminstone inte i början av säsongen). Att ett 2 årigt sto i sitt debutlopp i slutet av juni går sådana tider är otroligt nog bara det! Och när man sedan lägger till att hon gjorde det på 1000-metersbanan Harrah´s Philadelphia så blir prestationen förstås än mer imponerande. Och det riktigt konstiga i sammanhanget var väl kanske att hon med en sådan prestation inte var fullkomligt överlägsen i loppet. En halv längd bakom kom nämligen Chocolate Day (e Chocolatier) och ytterligare en liten bit bakom kom Kapow Hanover (e Explosive Matter). 

Cooler Schooner är alltså efter Broadway Hall som själv gick obesegrad genom karriären i 9 starter innan en skada satte stopp för honom. Mamman Pine Schooner var en hygglig häst som tjänade 52 TUSD. Mamman är också halvsyster med flera bra hästar, bland annat avelshingsten Toss Out som tjänade över 12 MSEK under sin karriär. Mödernet är i grunden det mycket framgångsrika Lady Ann Reed mödernet som även Global Farms avelshingst S.J.´s Caviar kommer ifrån. Pine Schooner har tidigare lagt Broadway Schooner som vann Hambletonian Oaks och tjänade 886 TUSD. Så det finns mycket godsaker på mödernet helt klart. 

Jag finner i blodbanken 25 hästar födda senast 2010 som har kombinationen Broadway Hall på ett Pine Chip sto. De bästa är:

 • Broadway Schooner 886 TUSD
 • Whispering Wind 190 TUSD
 • Production 1.4 MSEK
 • Peter Lugar 97 TUSD
 • The Dude Abides 90 TUSD
 • Barrymore 72 TUSD
 • Cross Island King 61 TUSD
 • Electra de Vie 53 TUSD 

Cooler Schooners mamma är också linjeavlad 4+3 på Speedy Crown i farmorsfars och morfarslinjen, något som verkar vara ett plus för Broadway Hall. Läs mer om Broadway Hall på liknande ston här: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-03-26-776-global-farm-har-fott-upp-en-helbror-till-hambletonian-vinnaren-broad-bahn/ 

Måltvåan Chocolate Day är inavlad 3+3 på Valley Victory (något som Chocolatier inte funkat alls bra med i början av sin avelskarriär). Hon kommer också ur Valley Victorys möderne så hon är därmed ytterligare linjeavlad på mödernet till Valley Victory. Kapow Hanover är också lite intressant och ovanlig då hon är den första häst jag sett som är balanserat inavlad på Muscles Yankee. (Det fanns också en ostartad född år 2010, men den hade en tight 2+3 inavel i pappa/morfarlinjerna och det är ju sällan ett bra sätt att avla på). Kapow Hanover är också linjeavlad på Kenwood Scamper som ju är mamma till både Amour Angus och Canne Angus och således mormor till Andover Hall, Conway Hall, Angus Hall och Adams Hall. 

Såhär ser dom tre hästarna ut i Blodbanken:

Cooler Schooner: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&sire=broadway+hall&dam=+Pine+Schooner&test=S%F6k 

Chocolate Day: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?sire=581297&breed=warm&dam=Day+For+Night&test=S%F6k& 

Kapow Hanover: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&sire=explosive+matter&dam=Kimberidge+Hanover&test=S%F6k 

Harrah´s Philadelpia är tyvärr en av få banor som inte har något eget lopparkiv och som inte heller nyttjar youtube. Så om man vill se loppet så måste man pröjsa en slant och kolla på lopparkivet hos t ex racingday.com .  


E3 långa finalhistorik - senaste 10 åren

Detta inlägg skrevs den 20 juni 2013 kl. 14:27 (9 månader gammalt).

E3 Öppen Klass

 • 2012 Chelsea Boko e Chocolatier/Joie De Vie/Florida Pro – 100% amerikanskt blod. Mamman Kelsea Boko var en kanon som vann 32 av 74 lopp och tjänade 1.8 MSEK.
 • 2011 Brad de Veluwe e Andover Hall/Muscles Yankee/Express Ride – 100% amerikanskt blod. Mamman Amazing Ride var en kanon som vann 15 av 33 lopp och tjänade 142 TEUR.
 • 2010 Amaru Boko e Coktail Jet/Yankee Glide/Pine Chip – 82% amerikanskt blod. Mamman Sue Boko var en bra häst som vann 6 av 36 lopp och tjänade 834 TSEK.
 • 2009 Red Hot Dynamite e Enjoy Lavec/Viking Kronos/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod. Mamman Sopran Sund var ostartad.
 • 2008 Maharajah e Viking Kronos/Giant Chill/Tibur – 90% amerikanskt blod. Mamman Chili Khan var en kanon som vann 10 av 35 lopp och tjänade 1.1 MSEK.
 • 2007 Artistic Ås e Malabar Man/Mack Lobell/Nevele Pride – 100% amerikanskt blod. Mamman Feeling Blue gjorde bara en start och tjänade inga pengar.
 • 2006 Going Kronos e Viking Kronos/Pine Chip/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod. Mamman Bell Power vann 1 av 4 lopp och tjänade 29 TSEK.
 • 2005 Kung Lavec e Enjoy Lavec/Tenor de Baune/Speedy Crown – 77% amerikanskt blod. Mamman Frances Lavec var ostartad.
 • 2004 Everest Ås e Conway Hall/Mack Lobell/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod. Mamman Evensong Ås var ostartad.
 • 2003 Face Of Speed e Buvetier d´Aunou/Baltic Speed/Speedy Crown – 80% amerikanskt blod. Mamman Jan´s Hot Trot var en bra häst som vann 3 av 12 lopp och tjänade 554 TSEK. 

6 av de senaste 10 vinnarna i den öppna klassen har helamerikanskt blod. 

Ingen av de senaste 10 årens vinnare i den öppna klassen har fransktamerikanskt blod från både mamman och pappan. Antingen har de varit helamerikaner eller så har de franskt blod från antingen mamman eller pappan. 

5 av mammorna måste sägas ha varit bra eller mycket bra själva som tävlinghästar.

E3 Ston

 • 2012 System Performance e Scarlet Knight/Express Ride/Ideal du Gazeau – 90% amerikanskt blod. Mamman Hermit Lady var en ganska bra häst som vann 9 av 46 lopp och tjänade 348 TSEK.
 • 2011 Britannia e Varenne/Meadow Road/Valmont – 77% amerikanskt blod. Mamman Ågårds Alma var en hygglig häst som vann 2 av 26 lopp och tjänade 134 TSEK.
 • 2010 Tamla Celeber e Cantab Hall/Express Ride/Lindy´s Crown – 100% amerikanskt blod. Mamman Amanda Celeber var en bra häst som vann 4 av 47 lopp och tjänade 874 TSEJ,
 • 2009 My Love Di Quattro e Love You/Reado/Mack the Knife – 76% amerikanskt blod. Mamman Sanne Idzarda var en bra häst som vann 1 av 16 lopp och tjänade 314 TSEK.
 • 2008 Mystical Ann e Kadabra/Valley Victory/Joie de Vie – 100% amerikanskt blod. Mamman Tra La La var en ganska bra häst som vann 4 av 18 lopp och tjänade 252 TSEK.
 • 2007 Lie Detector e Varenne/Super Bowl/Speedy Somolli – 98% amerikanskt blod. Mamman Face Lifted var en hygglig häst som vann 1 av 25 lopp octh tjänade 184 TSEK.
 • 2006 Vala Boko e Alf Palema/Minou du Donjon/Seddouk – 58% amerikanskt blod. Mamman Flordalie var en hygglig häst som vann 4 av 53 starter och tjänade 333 TSEK.
 • 2005 Joy Ås e Malabar Man/Nevele Pride/Arnie Almahurst – 100% amerikanskt blod. Mamman Nevele Duchess var en bra häst som vann 16 av 56 lopp och tjänade 513 TSEK.
 • 2004 Needles N Pins e Ever Jet/Bonefish/Speedy Crown – 70% amerikanskt blod. Mamman Spend A Bunch var ostartad.
 • 2003 Giant Diablo e Supergill/Valley Victory/Brisco Hanover – 100% amerikanskt blod. Mamman Giant Rhythm var en ganska bra häst som vann 7 av 26 starter och tjänade 324 TSEK. 

4 av de senast 10 årens vinnare i stoklassen är blodsmässiga helamerikaner och 6 har fransktamerikanskt blod i olika omfattning. 

Två av hästarna Britannia och My Love di Quattro har fransktamerikanskt blod från både mamman och pappan. De övriga har antingen varit helamerikaner eller så har de franskt blod från antingen mamman eller pappan. 

Sammantaget – 20 vinnare under de senaste 10 åren i Öppen Klass och Stoklass

 • 100% amerikanskt blod – 10 hästar
 • 90-99% amerikanskt blod – 3 hästar
 • 80-89% amerikanskt blod – 2 hästar
 • 70-79% amerikanskt blod – 4 hästar
 • Över 30% franskt blod – 1 häst
 • Över 50% franskt blod – ingen häst 

Exakt hälften av de senaste 10 årens vinnare i E3 långa har varit blodmässigt helamerikanska och hälften har haft franskamerikanskt blod. Blott två av de 20 vinnarna har franskt blod från både mamman och pappan. 

Hingstlinjer:

 • Super Bowl – 6 hästar
 • Star´s Pride – 1 häst
 • Speedy Crown – 3 hästar
 • Valley Victory – 1 häst
 • Arnie Almahurst – 3 hästar
 • Noble Victory – 2 hästar
 • Franska Carioca II – 2 hästar
 • Franska Speedy Crown – 2 hästar 

”Bästa hingstar” är Malabar Man, Viking Kronos, Enjoy Lavec och Varenne med två vinster vardera. 

”Bästa morfar” är Mack Lobell, Express Ride och Valley Victory med två vinster vardera. 

”Bästa mormorsfar” är Speedy Crown med sex vinster varav hela fem är i den öppna klassen. Varannan segrare i den öppna klassen de senaste 10 åren har alltså haft Speedy Crown som mormorsfar!


« »

  Truls Heslien, Vd
Telefon: +47 328 767 97
Mobiltelefon:
+47 906 596 31
E-mail
 

Till kontakt