Lienandinterest skrällde

Detta inlägg skrevs den 3 september 2013 kl. 21:31 (10 månader gammalt).

Global Farm

Lienandinterest (US) (3, Broadway Hall - Fosse - Balanced Image) debuterade och vann direkt igår på Färjestad. Hon spetsade för Angelica Jonsson som sedan släppte ledningen. Luckan kom och hon segrade med en hals på 1.18,2a/2140m. Det är Åke Svanstedt som äger och tränar stoet som tjänade 17 000 kr. Global Farm äger modern Fosse (US) (Balanced Image).

SJ's Caviar

Devoutly Hanover (US) (5, SJ's Caviar - Divine Victory - Valley Victory) segrade i natt på Harrah's Philadelphia. Anthony Morgan gav stoet ett lopp i andrapar utvändigt och när de svängde in på upploppet var hon femte häst. Hon hade sin vassa spurt kvar och hon sänkte allt till skrällseger med en säker längd på 1.13,3a/1609m. Förstapriset var på $5,000.


Mosaique Face vann derbyt

Detta inlägg skrevs den 2 september 2013 kl. 14:18 (10 månader gammalt).

Då Maharajah satte sina svenska rekord med 14.0 respektive12.8 vid sina segrar i kriteriet respektive derbyt så trodde åtminstone jag att det skulle dröja länge innan de tiderna underskreds. 

Det tog dock inte mer än ett år förrän Raja Mirchi hade suddat ut Maharajahs rekord då han vann kriteriet 2010 på magnifika 13.8. Och igår slog Mosaique Face Maharajahs rekord då han travade 12.4 över den långa derbydistansen. Mosaique Face stod för en oerhört modig insats då han pallade dels för att skaka av sig ett ganska elakt försöksloppp som mycket väl hade kunnat sitta i både ben och skalle och dels hade han kraft, styrka och skalle nog att kämpa hela upploppet trots att tempot hade varit mördande hårt genom hela lopppet. Gemensamt för både både Raja Mirchi och Mosaique Face är förstås att Lutfi Kolgjini är tränare! 

Stammässigt är Mosaique Face efter Classic Photo och Iona Lb. Morfar är Supergill och mormorsfar är Valley Victory. På mödernet ser man den gamla världssjärnan Delmonica Hanover som femte mamma. 

Classic Photo är precis som S.J.´s Caviar efter den stenhårde S.J.´s Photo som ofta för med sig en väldig styrka, inställning och tuffhet till sina avkommor. I år har faktiskt de båda största kraftmätningarna för 4 åringar, dvs derbyt och stochampionatet, vunnits av blodsmässigt helamerikanska hästar med S.J.´s Photo som farfar. 

Man får, för en gångs skull nuförtiden, hålla med Micke Nybrink som inför derbyfinalen påpekade att Mosaique Face varit underskattad hela sin karriär. För det här är ju en häst som har gjort flera fantastiskt starka prestationer tidigare och som visat att han tål tuffa upplägg. Sedan har han också fått några snälla upplägg emellanåt vilket säkert också varit bra för hans moral. Han började sin karriär bra, utan att kanske ändå se ut som en blivande superstjärna. Han började som 3 åring med två raka segrar, följt av tre raka andraplatser. Totalt vann han 5 av 13 starter som 3 åring och den största meriten var en andraplats i Premioe Going Kronos där han först blev hängades i tredjespår genom första kurvan och sedan fick gå i dödens resten av loppet. I det loppet visade han prov på sin skalle då han krigade sig till andraplatsen sista metern av loppet. 

I år inledde han i början av mars med en seger. I loppet därefter hade han otur med löpningsförloppet på V75 och gick i mål med krafter kvar. Gången efter gick han i dödens på Rocky Winner, satte ordentlig press på denne och var knappt slagen. I Bronsdivisionens final tog han omgående hand om ledningen men släppte befälet till Havbergs Mimi efter 500 meter. På upploppet veks han ner på open stretch och var slagen med huvud av Nonstop Sas. En längd bakom var Rocky Winner. Nästa lopp var ett uttagningslopp till Kungapokalen. Där fick Mosaique Face från sitt 7 spår en jobbig inledning med tredjespår första kurvan. Därefter fick han svar om ledningen och första varvet gick efter mycket snabba 11.4. 500 meter kvar hade Mosaique Face knäckt ledaren, men över upploppet fick han släppa förbi några hästar och han missade finalen trots att han gjorde en ruggigt stark insats. Nästa start var Ina Scots Är på Mantorpstravet. Här fick han rygg på den ledande Standout och gick i mål med krafter kvar som trea. Nästa uppgift blev ett långlopp på Vincennes. Där kom han iväg ganska långt bak från start. Efter diverse positionsförändringar så hamnade han dock i dödens och fick trava där resten av loppet. I sista sväng blev han på franskt manér helt sonika utflyttad i tredjespår. Över upploppet kämpade han väl och var inte mer än ett par längder efter i mål som målfemma. Han blev dock diskad för orent trav. I sprintermästaren hade han bakspår och hamnade i tredje ytter. Första 1000 gick efter ganska långsamma 11.9 och Mosaique Face var chanslös att ta något till slut i en snabb avslutning. I Prix Cagnes Sur Mer hade han återigen ett tråkigt startspår över den korta distansen och han fick en tung inledning med 4-5 spår första kurvan. Resten av loppet travade han i dödens och han höll hyggligt utan att vara i någon segerstrid. Efter denna ögonöppnare var Mosaique Face redo för derbykvalet för knappt två veckor sedan. Här blev det en oehörd körning med 08 första 500 och första varvet på 10.5! Mosaique Face fick verkligen lägga både speed och krafter för att ta sig till ledningen. Han drog sedan i ett hårt tempo och gav sig ytterst ovilligt till slut. Igår i finalen av svenskt travderby så laddades han ordentligt från sitt tuffa sjundespår. I första kurvan kämpade han mot Molle C.D om positionerna men Luddes häst var snabbast och i utgången av första varvet satt han i ledningen. Där fick han sedan tung massage av Molle C.D mest hela loppet och tempot var uppskruvat. Halvvarvet kvar ryckte Ludde åt sig några längder, men i mitten av sista sväng hade Porthos Amok jobbat upp sig i rygg. I det läget trodde åtminstone jag att Porthos Amok skulle glida förbi över upploppet, men Mosaique Face var heroisk och höll en längd upploppet ner före Porthos Amok och Increased Workload. 

Hedersbetyg även åt Molle C.D som trots en dålig värmning med utrustningsändringar som följd gjorde en stark prestation ifrån dödens som femma. Han kommer att bli spännande att följa framöver! Priset för mest krafter kvar går till Perfect Power som såg ut att ha mycket sparat men som tyvärr galopperade då han vreds ut i banan över upploppet. 


Äntligen, för Harry Haythrow!

Detta inlägg skrevs den 31 augusti 2013 kl. 23:42 (10 månader gammalt).

Idag fick äntligen hederhästen Harry Haythrow (7, Rite On Line - Speedy Tilda - Spotlite Lobell) sätta "pricken över i" och vinna Gulddivisionen, Birger Bengtssons Minne på Jägersro. Peter Untersteiner skickade iväg honom till ledningen och öppnade första halvvarvet på raska 1.07,7 och sedan fick han dämpa något till 1.10,9 första kilometern. På upploppet lämnade han konkurrenterna och gick ifrån till en seger med tre längder på 1.10,9a/1640m. Harry Haythrow tränas av Johnny Johansson och är ägd och uppfödd av Birger Johansson i Ljungby. Förutom förstapriset på 150 000 kr, fick kretsen även en inbjudan till Åbys Stora Pris som körs om två veckor. Untersteiner ville sova på saken, innan de ger ett svar till Åbytravet.

Se loppet på ATG Play >>


Dubbla segrar i USA för Dream Vacation

Detta inlägg skrevs den 31 augusti 2013 kl. 12:55 (10 månader gammalt).

Det blev två segrar i natt för Dream Vacations avkommor i USA.

Dream Lake (US) (5, Dream Vacation - Lake Serena - Deliberate Speed) segrade på Mohegan Sun Pocono. Han fick ett lopp som tredje häst, medan täthästarna öppnade första quartern i 08-tempo. Matthew Romano hade speeden kvar på upploppet och kunde vinna med en knapp längd på 1.11,6a/1609. Förstapriset var på $5,500.

Thirtyeightspecial (US) (8, Dream Vacation . Hurry Curry - Cumin) kom i väg som andra häst, men tog tidigt hand om ledningen när han startade på Saratoga Harness. Han fick press i slutsvängen, men svarade ärligt och vann med en halv längd på 1.14,1a/1609m. I sulkyn satt Wally Hennessey.


Global Navigator skrällde på 11-tid

Detta inlägg skrevs den 30 augusti 2013 kl. 17:34 (10 månader gammalt).

Idag på lunchen skrällde Global Navigator (5, Windsong's Legacy - Norwegian Beauty - Yankee Glide) på Jägersro. Joakim Lövgren placerade stoet i andrapar utvändigt och satte in attacken 600m från mål. 400m kvar var hon uppe utvändigt om ledaren och 100m kvar kopplades greppet och hon segrade med 1,5 längd på 1.11,7a/1640m. Sista 500m avverkades efter 1.11,3. Det är Joakim Lövgren som tränar och även deläger det 5-åriga stoet som tjänade 25 000 kr. Detta var henne fjärde seger i karriären och hon har nu passerat en kvarts miljon intjänat.

Se loppet på ATG Play >>


Vinnare

Detta inlägg skrevs den 29 augusti 2013 kl. 16:22 (10 månader gammalt).

Dream Vacation

Bjerke körde kval till Noskt Stokriterium i tisdags och två av försöken vanns av döttrar till Dream Vacation.

Obesegrade Clara B.R. (NO) (3, Dream Vacation - Sappho Blue Chip - Credit Winner) segrade efter att Bo Westergaard kört fram till ledningen mitt i loppet. Hon segrade på som jättefavorit med många längder på 1.15,2a/2100m. Förstapriset var på 30 000 NOK och detta var hennes fjärde seger på lika många starter.

Claudia B.R. (NO) (3, Dream Vacation - Sister Sahbra - Supergill) kördes till ledningen av Björn Goop med dryga varvet kvar till mål. Därifrån kunde han vinna lätt med tre längder som storfavorit på 1.17,4a/2100m. Även här var det 30 000 NOK i förstapris.

Bland hingstarna tog sig Golden Street (NO) (3, Dream Vacation) till final via en andraplats. Caesar B.R. (3, Dream Vacation) var trea i sitt försök, men missade finalplatsen. Nämner också att Recation (5, Dream Vacation) var tvåa på Solvalla inom V86 och tjänade 27 000 kr när hon gick 1.13,4a/2140m.

SJ's Caviar

Det blev en dubbel på Axevalla för SJ's Caviar.

Blue Star Mythical (4, SJ's Caviar - Dreamlandsjeanjean - Donerail) tog tredje raka när hon segrade med tre längder på 1.15,1a/2140m tillsammans med sin tränare Håkan K Persson. Det var 20 000 kr i förstapris.

Nordic Caviar (5, SJ's Caviar - Yankee Starburst - Balanced Image) tog andra raka när hon segrade i Svensk Travsports Grundserie med 30 000 kr i förstapris. Tomas Dalborg körde stoet till seger med en längd på 1.17,6v/2140m.

Igår var Vodka And Oysters (US) (6, SJ's Caviar) tvåa på Solvalla.

Rite On Line

Sweet Va Bene (NO) (3, Rite On Line - Sweet Pine - Pine Chip) segrade som storfavorit i ett Uttagningslopp till Norskt Stokriterium på Bjerke. Hon segrade för Bo Westergaard med 1,5 längd på 1.17,2a/2100m och tjänade 30 000 NOK.

Veloz (9, Rite On Line - Bonnie Berich - Moment of Magic) tog karriärens tionde seger när han segrade tillsammans med Daniel Olsson på Eskilstuna i tisdags. Han vann med 1,5 längd på 1.15,6v/2660m. Tvåa i loppet var Livi Evergreen (7, Fast Photo - Global Discount - Lindy's Crown). Förstapriset var på 15 000 kr.

Global Farm

Global Nursery (5, Ganymede - Lost Angel - Victory Dream) avslutade bra till en andraplats på Eskilstuna i tisdags med Jennifer Tillman i sulkyn. Mikael Selin tränar och äger stoet kom i mål på 1.15,2v/2140m och tjänade 16 000 kr.


Dream Vacation dottern Clara B.R fortfarande obesegrad!

Detta inlägg skrevs den 28 augusti 2013 kl. 14:27 (10 månader gammalt).

Det är mycket som tyder på att den fina Dream Vacation dottern Clara B.R nästa helg kommer att koras som vinnare i det norska stokriteriet. Igår vann hon sitt försökslopp i överlägsen stil på den klart snabbaste försökstiden 15.2 och det såg ut att finnas en hel del sparat vid målgång. Clara B.R har nu fyra raka segrar och hon har ännu inte varit i närheten av att åka på en förlust. Hennes största merit är segern i Märta Louises Minneslopp. 

Clara B.R är halvsyster med stall Goops ”gamla” överlägsna kulltopp Muscles Wiking B.R. Hon är efter Dream Vacation, har Credit Winner som morfar och Lindy Lane som mormorsfar – en mycket intressant centrallinje. När man har ston efter Credit Winner som också har Valley Victory i sitt blod så verkar det vara ett plus att hitta en hingst som också har Valley Victory i sitt blod. På 20 sådana hästar i Blodbanken födda senast 2010 hittar man Formula One, Muscles Wiking BR och Wheeling N Dealin. Plus då även Clara B.R (hon finns inte med i Blodbanken) som också har Valley Victory:s blod från hingstsidan eftersom han är morfar till Dream Vacation. Såhär ser Clara B.R ut om man lägger upp henne som en testparning i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&sire=Dream+Vacation&dam=Sappho+Blue+Chip&test=S%F6k

Clara B.R:s mamma Sappho Blue Chip var talangfull. Hon gjorde bara åtta starter som 2 åring och vann 4 av dessa och tjänade 76 TUSD. Mormor Pretzel Hanover var en jättetalang som spåddes en lysande framtid då hon vann på 12,0 som 2-åring. Hennes tränare Trond Smedshammer sade efter det loppet: ”Detta tror jag är det bästa 2-åriga stoet i USA”. Clara B.R kommer ur det urstarka Lady Ann Reed-mödernet där stjärnor som S.J.´s Caviar, Supergill, Steinlager, Tarport Frenzy, Peaceful Way, Toss Out, Russel November, Muscles Wiking B.R och många fler kommer ifrån. Häromveckan visade sig ytterligare en stjärna från detta möderne då den 2 åriga Cooler Schooner travade smått osannolika 09.3 på (den hypersnabba) 1000 meters banan Pocono Downs. 

Global Farm äger en halvsyster till Sappho Blue Chip vid namn Alanis Blue Chip. Hon har bland annat lämnat True Blue For You (e Yankee Glide) som har ett segerrekord i Sverige på 11.8ak. 

Värst emot i finalen är förmodligen Anna Forssells norska Yankee Glide sto Piece of Work samt Björn Goops Dream Vacation dotter Claudia B.R som vunnit 2 av 4 lopp och som var trea efter Clara B.R i finalen av Märta Lousies Minneslopp. En tredje som har outsiderchans är Rite On Line dottern Sweet Va Bene som vann sitt uttagningslopp i komfortabel stil från ledningen. Hon är uppbyggd på en i teorin trevlig kombination både blodsmässigt och exteriört: Rite On Line på ett Pine Chip sto. Det finns bara två tidigare sådana hästar i Blodbanken och båda måste man säga har gjort det jättebra: segerstaplaren Rite On Win och även Captain On Line.


Global Legislation, Walk A Mile och Baretta Boko

Detta inlägg skrevs den 27 augusti 2013 kl. 21:19 (11 månader gammalt).

Global Farm

Global Legislation (7, Varenne - Diamond Flower SL - Diamond Way) spetsade på Dannero tillsammans med Jan Norberg. Sedan kunde han gå undan till enkel seger med 1,5 längd på ett nya rekordet 1.15,5v/1640m. Sören Lennartson tränar och Hiske HB i Umeå äger fuxen som tjänade 20 000 kr.

På Jarlsberg tog Global Oracle (4, Cantab Hall - Global Glory - Starchip Entrprise) var mycket bra som tvåa från ledningen och Global Martell (NO) (6, Ganymede - Frisky Fleur - Garland Lobell) avslutade bra till en tredjeplats. Dessutom var Global Possibility (3, Lindy Lane - Global Fortune - Armbro Goal) trea på Halmstad efter en bra prestation.

Dream Vacation

Walk A Mile (4, Dream Vacation - Carola Abb - Super Arnie) tog andra raka när hon segrade i Diamantstoets försök på Färjestad. Tony Wallin körde till ledningen och ledde runt om till seger med 2,5 längder på 1.15,1v/2140m. Det är Diederik Meilink som tränar, Stall Vikarebo AB i Norrköping både äger och har fött upp stoet som tjänade 100 000 kr.

SJ's Caviar

Baretta Boko (5, SJ's Caviar - Vintage Boko - Garland Lobell) tog sin femte seger när han segrade på Halmstad på nya rekordet 1.13,3a/1640m. Loppet var ett Uttagningslopp till Amatör-SM och Hanna Lähdekorpi gav honom ett perfekt lopp i tredjepar utvändigt. 500m kvar kom attacken och hon vann lätt med 1,5 längd och tjänade 20 000 kr. Det är Marcus Savin som tränar och Octil AB i Göteborg äger.


Intimidate har börjat röra på sig

Detta inlägg skrevs den 27 augusti 2013 kl. 15:48 (11 månader gammalt).

Intimidate är en lite udda fågel som kommer att låta göra sig höras i den äldre eliten i Nordamerika de kommande åren. Han var till salu som unghäst men ingen ville ha honom, mestadels på grund av att han är uppfödd i Quebec vars trav kollapsade för några år sedan. Men också kanske för att pappan Justice Hall inte var någon superstjärna (det var dock en väldigt bra häst som bl a var tvåa i Kentucky Futurity) och att mödernet inte hade lämnat mer än halvhyggligt i de senare generationerna (dock ett gediget möderne i grunden). Intimidate visade dock en väldig energi som unghäst och sprang runt och jagade de andra hästarna i hagen (därav namnet Intimidate) och ägarna och uppfödarna Judith Farrow och (travtränaren) Luc Blais beslöt att han skulle sättas i träning. 

Som 2 åring gjorde han några starter och visade upp fart, men var också svårkörd. Som 3 åring hade han mognat och han började att rada upp segrarna i lite enklare gäng. Eftersom travet hade kollapsat i Quebec så hade han inte så mycket lättförtjänta pengar att tjäna. Efter våren och sommaren som 3 åring så hade han tagit 8 segrar och 2 andraplatser på 10 starter i lite enklare sammanhang och ägarna beslöt att testa honom mot några av kulltopparna i Simcoe Stakes på Mohawk. http://www.youtube.com/watch?v=YxQfnTRHO7M Intimidate stod i 25 gånger pengarna, men visade med en andraplats (slagen med en nos av Little Brown Fox) och tiden 09.5 att han dög även i de finare sammanhangen. Intimidate tjänade i det loppet 62 TUSD vilket var hans största prischeck dittills och dessa pengar användes rakt av till att betala in de 63 TUSD som krävdes för att få tävla i Breeders Crown. Breeders Crown är nämligen ett sådant lopp dit man kan betala en (svindyr) late entry fee även om man ursprungligen inte är anmäld dit. 

I försöket till Breeders Crown visade han att ägarna hade gjort rätt val även om spelarna var tveksamma (han stod i 11 gånger pengarna). Han mötte bland annat Hambletonianvinnaren Market Share, men han hämtade hem 20 meter på denne bara över upploppet på Mohawk. Han avslutade sista quartern på 06.1 och vann ganska komfortabelt. Hur fort han gick sista 200 finns det inga offentliga siffror på, men att det gick våldsamt fort är helt tydligt. Här kan man se försöket https://www.youtube.com/watch?v=zrjm3bIR560 . I finalen till Breeders Crown hade spelarna fått upp ögongen för honom och han var förhandsfavorit tillsammans med Market Share. Han kom iväg i mitten av fältet och då Market Share kom till ledningen efter första kurvan trodde man väl att det skulle bli svårt att slå honom. Genom sista kurvan var Intimidate i tredje ytter och hade fortfarande långt framt till ledaren, men när Sylvain Fillion vred ut Intimidate på upploppet så bara flög han förbi de övriga och vann med 3-4 längder på ett mycket imponerande sätt: https://www.youtube.com/watch?v=1UY-RDfy1bg. Nu var det förstås så att Market Share var en aning märkt efter en lång och hård säsong och förmodligen inte helt på topp i dessa lopp, men att Intimidate kan slå av de flesta hästarna i världen på speed förstod man om inte annat efter att ha sett dessa lopp. 

I år har Intimidate matchats enligt plan och väldigt försiktigt. Ägarna är medvetna om att 4 årssäsongen är tuff och svår och då de har planer att tävla med hästen i många år framöver så har de matchat honom i väldigt enkla gäng kring hemorten. De två senaste starterna har han dock gått ut på Mohawk och båda gångerna har han avslutat visslande över det långa upploppet. Här är ett lopp från förra veckan då han ligger sist då de svänger in på upploppet: https://www.youtube.com/watch?v=3UukyNNobek. Och i natt mötte han Mister Herbie (som dock fortfarande söker efter den riktiga formen efter sina besvär under året) och avgjorde ganska enkelt över upploppet på tiden 09.6: https://www.youtube.com/watch?v=t3kdDl0L-NM 

Intimidate är efter Justice Hall och Faulous Tag. Morfar är Tagliabue och mormorsfar är Mr Lavec. Intimidate har därmed en liten dos ”svenskfranskt” blod ifrån mormorsfar Mr Lavec så han har 99% amerikanskt och 1% franskt blod i sin kropp. Mamman Fabulous Tag gjorde det ganska hyggligt som 3 och 4 åring och hon vann 8 av 31 starter och tjänade 54 TUSD. Hennes segerrekord låg på 14.2. Intimidate är hennes första avkomma. Hon är relativt tungt inavlad på Super Bowl och Speedy Crown så att tillföra henne en Noble Victory hingst som Justice Hall som outcross förefaller som en bra idé (påminner lite om syskonskaran Hall även om deras mamma Amour Angus hade mildare linjeavel på samma blodsgrupper i äldre upplagor: Speedster och Star´s Pride) . Mormor Canadian Stitch kostade bara 2.700 dollar på auktion och hon var också ostartad. I aveln är Fabulous Tag hennes bästa avkomma på fem hästar. Längre bak i mödernet hittar man fina Ivory Coast som femte mamma. Såhär ser han ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&trotter=intimidate&existing=S%F6k

Totalt har Intimidate gjort 25 starter i livet och han har vunnit 18 gånger. Då han inte var med och mötte de bästa förrän på hösten som 3 åring så är känslan att han har mycket sparat inför framtiden. Jag mejlade uppfödaren och delägaren Judith Farrow tidigare i år och hon skrev då att Elitloppet nån gång i framtiden skulle vara ”amazing”. Så det är bara att hoppas att den här speedfantomen dyker upp i Sverige framöver. Han vore onekligen en attraktion!


Vinnare från helgen

Detta inlägg skrevs den 26 augusti 2013 kl. 15:43 (11 månader gammalt).

SJ's Caviar

Ryan's Caviar (US) (9, SJ's Caviar - Over Ashley - Overcomer) segrade i lördags på Batavia Downs i New York. Han fick ett lopp i kön och en vid sista sväng, men hann ändå fram till seger med 3,5 längder på 1.14,5a/1609m tillsammans med Chris Long.

Stingy (US) (4, SJ's Caviar - Do Ra Me - Pine Chip) startade på Plainridge Racecourse i lördags och vann med tre längder på 1.16,2a/1609m. Roland Sears III gav henne ett lopp som fjärde häst och hon kunde spurta till en säker seger.

Mr Caviar (US) (6, SJ's Caviar - Miss Pine Chip - Pine Chip) segrade på Harrah's Philadelphia igår. Han sputerade vasst för Matt Kakaley och vann med en knapp längd på 1.12,6a/1609m och tjänade $5,000. Mr Caviar är en helbror till avelshingsten Mr Pine Chip.

I lördags var His Dream Girl (US) (3, SJ's Caviar) tvåa på The Red Mile i Open ($5,000) och noterade 1.12,3a/1609m.

Dream Vacation

Rompaway Alvin (US) (8, Dream Vacation - Lassie's Goal - Armbro Goal) favoritsegrade på Tioga Downs i lördags. Han vann överlägset från dödens med 8,5 längder på 1.12,5a/1609m. Han kördes Corey Braden.

Image Va Bene (NO) (4, Dream Vacation - Tyrone Abee - Balanced Image) spelades till favorit, galopperade och vann ändå överlägset med många längder på 1.16,5v/2140m. I sulkyn satt Tom Erik Solberg och förstapriset var på 15 000 NOK.

I Danskt Trav Derby placerade sig Stelton (DK) (4, Dream Vacation) trea och tjänade 170 000 DDK, samt Snappy Rose (DK) (4, Dream Vacation) femma och fick 85 000 DDK för sin insats.

Rite On Line

På Vaggeryd segrade igår La Noire La Dame (5, Rite On Line - Elegance Lady - Atas Rocket). Detta var stoets sjätte seger i karriär och hon vann med en halv längd på 1.14,6a/1640m. I sulkyn satt tränaren Dennis Forsnor som äger och har fött upp hästen tillsammans med Birgitta Isaksson.


Seger för Global Offspring

Detta inlägg skrevs den 25 augusti 2013 kl. 00:19 (11 månader gammalt).

Global Farm

I torsdags segrade Global Offspring (4, Pine Chip - Armbro Naive - Balanced Image) på Gävle. Han levererade vassa sista 700m när han gick från sist utvändigt till seger med 1,5 längder, trots att de öppnade 1.21,0 första 500m i täten. Han segrade på 1.16,8v/2140m och tjänade 15 000 kr. Jimmy H Andersson körde, Svante Båth tränar och Stall Gladiator äger.

Global Paranoia (3, Quite Easy - Laritz Coktail - Coktail Jet) debuterade på Charlottenlund och fastnade med krafter kvar i rygg på ledaren. Det blev en andraplats för henne. Global Jinx (9, Enjoy Lavec - Diamond Flower S.L. - Diamond Way) startade på Jarlsberg och blev fast i tredje invändigt. Hon visade fin form och blev trea på 1.12,7a/1609m. Sedan gjorde Hurrikane Brockton (US) (4, Conway Hall - Global Possession - Self Possessed) en vass prestation som tvåa när han startade på Harrington Raceway. Global Farm äger modern Global Possession (Self Possessed).

SJ's Caviar

Det har blivit fem segrar de senaste dagarna för SJ's Caviar.

Not Afraid (US) (4, SJ's Caviar - Beverly Crusher - Balanced Image) skrällde när han segrade på Harrah's Philadelphia tillsammans med "Captain", Corey Callahan. Han segrade med en knapp längd på 1.10,8a/1609m och tjänade $10,000.

Online Auction (US) (7, SJ's Caviar - Rachel's Rival - Striking Sahbra) segrade på Scioto Downs tillsammans med Tony Hall. Ledningen runt om var receptet när han segrade med drygt fem längder på 1.12,9a/1609m.

Waterloo Willie (US) (6, SJ's Caviar - Swanee Hanover - American Winner) segrade på Scarborough Downs i Free For All. Han vann enkelt med knappt två längder.

Kash's Caviar (US) (6, SJ's Caviar - O'cala Kash - Overcomer) spetsade på Scioto Downs och vann med en knapp längd på 1.12,7a/1609m. Förstapriset var på $6,000.

Somedance Hanover (US) (5, SJ's Caviar - Slow Dance Hanover - Conway Hall) segrade på Saratoga Harness som favorit med knappt två längder. Segertiden blev 1.13,6a/1609m på 800m-banan och förstapriset var på $4,780.

Better Caviar (US) (5, SJ's Caviar) var tvåa från rygg ledaren på fina 1.10,7a/1609m när han var ute på Mohegan Sun Pocono och tjänade $4,750. På Harrah's Philadelphia var Ride In Style (US) (5, SJ's Caviar) var tvåa på 1.11,4a/1609m och tjänade $4,250, och SJ's Encore (2, SJ's Caviar) var trea på 1.12,7a/1609m och tjänade $10,274. Efter ett bra upplopp var Adonis B (US) (10, SJ's Caviar) tvåa på Yonkers när han gick 1.12,8a/1609m och tjänade $6,000.

Rite On Line

En snygg dubbel på Bergsåker idag för Rite On Line.

Först segrade Ekets Patrik (8, Rite On Line - Ekets Svarta Maja - Black Peter) i Hot Tubs lopp - Sundsvall Open Monté med 50 000 kr i förstapris. Han segrade med två längder på 1.12,5a/1609m under Emilie Knutsson. Det är Per Lennartsson som tränar och Stall Påskbollen HB, m fl som äger. Detta var hans tredje raka seger och 22:a seger totalt.

Sedan tog Ginala (7, Rite On Line - Ina Spender - Big Spender) en fin skalp när hon segrade i Lars Lindbergs Minne - Stolopp - Lärlingslopp med 250 000 kr, vilket gjorde henne till miljonär. Helena Johansson körde till ledningen och kunde segra säkert på nya rekordet 1.13,3v/2140m. Henrik Svensson tränar och Carl-Axel Triumf i Södra Sunderbyn äger stoet.

Lisa & Victor

I fredags segrade Livi Edvards (7, Gobernador - Isabell Index - Mack Lobell) på Kalmar i ett stayerlopp. Tränaren Thomas Jonsson serverade honom ett perfekt lopp i andrapar utvändigt och segern blev lätt på 1.16,7v/3160m. Förstapriset var på 20 000 kr till ägarna i Nyckelhästen HB.


Dubbelseger i Danskt Stoderby!

Detta inlägg skrevs den 24 augusti 2013 kl. 22:36 (11 månader gammalt).

Dream Vacation

Idag blev det en dubbelseger i Danskt Stoderby för Dream Vacation!

Sunbeam (DK) (4, Dream Vacation - Lexus - Gill's Victory) tog idag sin sjunde seger när hon segrade i Danskt Stoderby. Hon segrade före Sweet Home Alabama (DK) (4, Dream Vacation - Blue Wave - Speedy Crown). Det skiljde en längd mellan hästarna i mål och segertiden blev 1.13,5a/2000m. Nikolaj Andersen körde vinnaren som tränas av amatören Jan Kramer som även äger stoet. Förstapriset var på 400 000 DDK.
I Danskt Stoderby Consolation blev det en andraplats för Soho (DK) (4, Dream Vacation) och hon tjänade 20 000 DDK.

Vi backar tills i torsdags. Då tog Dream Vacation en trippel.

 • Guiding Light (US) (9, Dream Vacation - Lighthouse - Cumin) segrade på Monticello Raceway helt överlägset med sju längder på 1.13,8a/1609m.
 • Vacation Angel (US) (5, Dream Vacaction - Red Oak's Angel - Arndon) segrade på Scioto Downs med knappt två längder på 1.13,4a/1609m.
 • Dream State (US) (6, Dream Vacation - Dusty Girl - Sir Taurus) skrällde när hon segrade på Vernon Downs med 1,5 längder på 1.14,2a/1609m.

Lägger till att Princetonian (US) (9, Drean Vacation) var tvåa i fredags på Mohegan Sun Pocono som knappt slagen från ledningen. Han gick 1.11,3a/1609m.


Många SJ's Caviar-segrare

Detta inlägg skrevs den 23 augusti 2013 kl. 00:52 (11 månader gammalt).

SJ's Caviar

I tisdags tog SJ's Caviar en fyrling och på onsdagen blev det en dubbelseger.

Touch Of Caviar (US) (7, SJ's Caviar - Touch Of Sun - Lindy Lane) segrade från ledningen på norska Forus. Han segrade på 1.14,8a/2040m och tjänade 18 000 NOK.

Madimpulse Hanover (US) (6, SJ's Caviar - Miss Malin Hanover - Super Bowl) startade på Saratoga Harness och fick loppet i tredje invändigt. Hon kunde till slut vinna överlägset med fyra längder på 1.14,5a/1609m som storfavorit.

S J Better Days (US) (5, SJ's Caviar - Chaka Khan - American Winner) segrade på Meadville i Pennsylvania i ett Free For All Trot. På Trumansburg i New York segrade Caviar's Promise (US) (7, SJ's Caviar - Ens Progression - Go Get Lost) i ett Free For All.

Ruddy Rusty (US) (3, SJ's Caviar - Chaka Khan - American Winner) och Sj's Hottie Won (US) (3, SJ's Caviar - Up Front Donerail - Donerail) segrade både på Meadville i Pennsylvania i varsitt 3-åringslopp.

Noterar att Caviar's Goldcard (4, SJ's Caviar) kvalade in till finalen av Derbystoet, via en tredjeplats i försöket.

Dream Vacation

Yankee Va Bene (3, Dream Vacation - Novelle Ås - Yankee Glide) segrade på Forus. Han vann lätt från ledningen på 1.19,0v/2040m och tjänade 18 000 NOK.

Noterar att Alchemilla Rich (4, Dream Vacation) kvalade in till finalen av Derbystoet, via en tredjeplats i försöket.

Global Farm

Sunset Cove (US) (2, Glidemaster - Sunset Grill - Self Possessed) tog en andraplats när han gick 1.13,8a/1609m och tjänade $5,000 på Harrah's Philadelphia i The Stallion Series ($20,000). Global Farm äger modern Sunset Grill (US) (Self Possessed).


Cooler Schooner krossade världsrekordet

Detta inlägg skrevs den 22 augusti 2013 kl. 14:41 (11 månader gammalt).

Cooler Schooner, som visade enorm talang redan i sin debut: http://www.globalfarm.se/om-global-farm/nyhetsarkiv/2013-06-22-911-cooler-schooner-ndash-ett-2-arigt-sto-som-gar-12-2-i-debuten-pa-1000-metersbana/ stod för en helt osannolik prestation i natt på Pocono Downs. 

Efter att ha körts till spets i en 06.6 öppning och fortsatt dra hårt med 08.1 efter halva loppet så fortsatte Cooler Schooner att ha pigga ben och fortsatte att trumma på i ett hårt tempo. När mållinjen passerades hade hon fullständigt krossat Check Me Outs världsrekord på 10.5. Hon hade också passat på att mosa Snow White:s absoluta världsrekord för 2 åringar (på milebana) med 10.1. Cooler Schooner landade nämligen på den vanvettiga tiden 09.3!!! 

Tvåan i loppet var Shake it Cerry, dvs det fantastiskt fina stoet som vann Merrie Annabelle för några veckor sedan. Man hade ju lite känsla att just hon skulle kunna utmana både Check Me Out:s och Snow White:s världsrekord, men att hon skulle ha någon framför sig i mål vid ett sådant tillfälle var ganska osannolikt. Även Shake It Cerry gjorde ett otroligt bra lopp. Hon hämtade väl hem en 20 meter på Cooler Schooner sista varvet och gick då en kurva i andraspår. Hon försökte utmana över upploppet men var aldrig riktigt nära att kunna vinna och var en dryg längd efter i mål.

Världsrekordloppet kan ses här: http://replays.robertsstream.com/racereplays/playf_llnw.php?customer=PoconoDowns&t=1377171635&h=ea4ebac550e040fbfbb12bc5c611693a&url=201308212103PCN9 

Cooler Schooner:s mamma Pine Schooner kommer ur samma framgångsrika möderne som S.J.´s Caviar. Hon är är också halvsyster med flera bra hästar, bland annat avelshingsten Toss Out som tjänade över 12 MSEK under sin karriär. Pine Schooner har tidigare lagt Broadway Schooner som vann Hambletonian Oaks och tjänade 886 TUSD. Så det finns mycket godsaker på mödernet helt klart. Pappan Broadway Hall som själv gick obesegrad genom karriären i 9 starter innan en skada satte stopp för honom. Såhär ser Cooler Schooner ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&sire=broadway+hall&dam=pine+schooner&test=S%F6k 

Global Farm har ett hingstföl född i år vid namn Global Trademark. Han är efter Broadway Hall och Madonarail och är med andra ord helbror med Hambletonianmästaren Broad Bahn. Det är även intressant att notera att han påminner om Cooler Schooner på så sätt att mamman är Speedy tung och inavlad 3+3 på Speedy Crown i farmorsfars och morfarslinjen. Kollar man närmare så inser man att många av Broadway Hall:s bästa avkommor är uppbyggda på det här sättet: Broad Bahn, Cooler Schooner, Broadway Schooner, Fashion Feline, Stormin Normand, Frau Blucher, Pekoe Fashion. Även Pilgrims Taj fast det är lite ”modernare” Speedy blod hos honom. Broadway Hall har själv Noble Victory:s hingslinje i pappa/morfarslinjerna och det är uppenbart att han funkar väldigt bra som outcross hingst.

Global Tenderness är den dyraste hästen i Global Farms kull födda 2013 och kostar 500.000 kr. Men då finns förstås också goda möjligheter att det ska kunna bli en riktigt bra häst!


Derbystoet – sammanfattning av uttagningarna

Detta inlägg skrevs den 20 augusti 2013 kl. 22:14 (11 månader gammalt).

I första avdelningen lyckades favoriten Your Highness (e Chocolatier) hålla ledningen efter att ha utmanats av Rica Neo (e Juliano Star). I rygg på ledaren hamnade Monas Invercote (e Viking Kronos). Första 500 öppnades på 11.2 och första varvet efter 15.1. Varvet kvar attackerade Berlock från sistapositionen. 1500 gick efter 15.0 och Goop har förstås mycket kvar att köra med det sista halvvarvet. Över upploppet sträckte Your Higness på sig och gick undan med en säker längd. Rica Neo var bra som tvåa från dödens och Monas Invercote hängde med till tredjeplatsen och tog därmed sista finalplatsen. Berlock som fick ett tungt sistavarv då tempot också skruvades upp var som vanligt bra som fyra. Segertiden blev 13.8 efter en snabb avslutning sista halvvarvet. 

I det andra uttagningsloppet till Derbystoet öppnade Fashion Diva (e Victory Abroad) snabbast och tog enkelt ledningen. I första sväng fick Robert Bergh och Kiss Me Kemp (e Striking Sahbra) ta över ledningen. Första 500 öppnades på 09.4. I dödens hamnade Mellby Amulett (e From Above). Favoriten Xena Brick (e Super Arnie) satt i tredje ytter. Första varvet gick på 12.8. 700 kvar attackerade Jorma Kontio. Första 1500 gick på 12.9. Det bet ganska bra för Xena Brick genom sista kurvan. Över upploppet ebbade dock krafterna ut och hon kunde aldrig utmana om segern. Även dödenstravande Mellby Amulett var märkt av det tuffa tempot. Istället var det Kiss Me Kemp som kunde vinna på ett mycket bra sätt på fina tiden 12.6. Tvåa var Fashion Diva och trea var Alchemilla Brick. Dessa tre kvalade in till finalen. Xena Brick var fyra. 

I den tredje stoavdelningen var kullens drottning Fascination (e Super Arnie) förstås storfavorit från ett perfekt startläge. Hon öppnade hyggligt från start, men klart snabbast var Sugar Chock (e Offshore Dream) från sitt 8 spår. Efter 500 meter kunde Johnny Takter dock glida fram och överta ledningen. Första 500 gick efter 11.6. Väl i täten minskade Johnny Takten tempot och första varvet passerades på 14.7. I samma veva flyttade Åke Svanstedt fram Bailey Sweet Grim (e Quite Easy) i dödens. Första 500 på sista varvet fortsatte i samma jämna tempo. I sista sväng försökte några hästar bl a Sophias Blush (e Quite Easy) att attackera från de bakre regionerna. Över upploppet så blev det dock en mycket snabb speedduell mellan de båda hästarna i täten. Fascination vann säkert, men Bailey Sweet Grim närmade sig hela vägen in i mål. En bit bakom spurtade också Technology (e Scarlet Knight) hem en finalplats. Segertiden efter ett snabbt upplopp blev 13.6. 

Det sista uttagningsloppet för ston var på förhand ett jämt och ovisst lopp. Hey Honey (e Stand Strong) var snabbast ut från innerspåret. Utanför henne var det flera som öppnade snabbt och det var flera ekipage som hamnade lite halvpyrt på det. Metior Easy (e Quite Easy) blev hängades i spåren och efter 400 meter så kördes hon resolut via fjärdespår fram till spets. Första 500 gick efter 12.7. 1200 kvar kom starka Hanky Panky Pagan (e Love You) från de bakre regionerna och tog positionen utvändigt om ledaren. Varvet kvar gav sig också System Performance (e Scarlet Knight) iväg från positionen sist utvändigt. I rygg på henne hängde M.T Harmony (e Quite Easy). Första 1500 gick på långsamma 15.4. Sista 500 skruvades tempot förstås upp. Hanky Panky Pagan hade tidigt tagit greppet på ledaren och gick undan till en smått överlägsen seger före en bra avslutande M.T Harmony. Trea och också med till final gick till Caviar´s Goldcard (e S.J.´s Caviar). S.J.´s Caviar har bara två svenska ston i kullen född 2009 så det är förstås starkt att få med en finalist i Derbystoet med en så liten kull! 

Blodsmässigt helamerikanska ekipage i finalen är följande 9 hästar: Your Highness, Monas Invercote, Kiss Me Kemp, Fashion Diva, Alchemilla Rich, Bailey Sweet Grim, Technology, M.T Harmony och Caviar´s Goldcard. 3 av finalisterna har en blandning av franskt och amerikanskt blod: Hankypanky Pagan, Fascination och Rica Neo. 

När det gällde avelshingstar så var Quite Easy bäst i stoklassen med två finalister. Övriga hingstar som fick med en avkomma vardera var S.J.´s Caviar, Dream Vacation, Chocolatier, Viking Kronos, Striking Sahbra, Victory Abroad, Juliano Star, Super Arnie, Scarlet Knight och Love You. 


Svenskt Travderby - sammanfattning av uttagningarna

Detta inlägg skrevs den 20 augusti 2013 kl. 21:17 (11 månader gammalt).

I det första kvalet till Svenskt Travderby 2013 var Quid Pro Quo (e Yankee Glide) storfavorit. Det var inte så märkligt med tanke på dels hur han gått i hela sin karriär och dels för att han såg fantastiskt fin ut i provstarterna. Queasy (e Donato Hanover) galopperade direkt i starten. Till spets tog sig i stället per omgående Mellby Apollo (e From Above). Efter den första kurvan kunde Erik glida fram och överta ledningen med den maffiga storfavoriten. Första 500 gick efter kontrollerade 10.7. Därefter fick han bestämma tempot helt efter eget behag. Första 1000 gick på 15 blankt och loppet blev ungefär som man kunde förvänta sig på förhand. 2000 meter gick också efter 15 blankt. Första attacken kom från High Stage (e Scarlet Knight) och det bet ganska bra, men ebbade ut lite en bit in på upploppet. I sista sväng galopperade den dödenstravande Stricker (e Juliano Star). I utgången av sista sväng ryckte Quid Pro Quo undan i bekväm stil och även om Mellby Apollo närmade sig sista 50 så var det aldrig någon fara på på taket. Bra som trea och i het kamp om den sista finalbiljetten var Queens Delight (e Varenne). Segertiden för Quid Pro Quo blev 14.2. 

I det andra kvalet var Molle C.D (e Scarlet Knight) efter sin uppvisning senast väldigt stor favorit. Han såg lite besvärlig ut precis innan start, men lugnade ner sig när han närmade sig startbilen. Maffioso Face (e Revenue) tog initialt ledningen. Daniel Redén körde på säkerhet inledningsvis, men i utgången av första sväng övertog Molle C.D utan strid ledningen. Första 500 öppnades på långsamma 13.4. Med två varv till mål lyftes Harvey Tornado (e From Above) fram i dödens. Första varvet gick inte fortare än 17.9. Varvet kvar skruvades tempot upp där framme i täten. På borte lång var det full fart och första 2000 gick efter 15.8. I ingången till sista kurvan så ryckte Molle C.D undan med flera längder och han vann till slut i imponerande stil med sisådär 20 meter. Det gick fort till slut och segertiden blev 14.5. Tvåa och med till finalen gick en duktig dödenstravande Harvey Tornado och trea från andra ytter var Santiago Wibb (e From Above). 

Det tredje kvalet såg en aning jämnare ut på förhand. Förhandsfavorit var den ståtlige El Mago Pellini (e Chocolatier). Denne öppnade bra från sitt tredjespår, men allra snabbast öppnade Robben Bob (e Ganymede) som i hård konkurrens med A Hannibal (e Skogans Orlov) tog hand om ledningen. Efter 500 meter som travades efter 11.4 kunde El Mago Pellini glida fram och ta över ledningen. Först utvändigt satt Perfect Power (e Ken Warkentin), men denna blev efter ett varv avlöst av Val D´Amour (e Love You). 2000 meter gick efter 14.3. På bortre lång började Erik Berglöf att jobba på sin häst, medan Kolgjini satt lugn med El Mago Pellini. I utgången av sista sväng attackerade den fina Perfect Power och närmade sig hastigt sista biten. I mål vann El Mago Pellini knappt men säkert före en mycket bra Perfect Power. Segertiden blev fina 13.4. Båda dessa hästar gick därmed vidare till finalen. Trea var Mellby Apex (e Varenne) efter en pigg spurt. 

I den fjärde derbyuttagningen var Porthos Amok (e Orlando Vici) favorit på förhand. Snabbast från start var dock Björn Goop och Ed Rapide från sitt innerspår. Robert Bergh hamnade i dödens med Rafael Blågul och prövade rejält och länge för att överta ledningen. Första 500 öppnades därför på snabba 08.0. Nästa drag kom från Lutfi Kolgjini som attackerade så fort den initiala spetskbbningen lagt sig med tuffingen Mosaique Face. Björn Goop ville ogärna släppa ledningen men till slut fick han ge sig. Första varvet gick på mycket snabba 10.5. Andra varvet gick välbehövligt klart långsammare och de första 2000 meterna gick på 13.5. På bortre lång attackerade Porthos Amok och Rapide Marke bakifrån. Bäst bet det för Porthos Amok och ganska tidigt var känslan att han skulle koppla greppet. Mosaice Face höll dock heroiskt som tvåa efter en mycket tung resa. Dessa båda gick därmed vidare till final. Segertiden blev fina 13.1. Trea i mål var Rafael Blågul.  

I den femte uttagningen var den mäktige Increased Workload (e Scarlet Knight) storfavorit. Ledningen initalt tog dock Offshore Man (e Offshore Dream). Örjan Kihlström körde mest på säkerhet från start och i utgången av första kurvan tog han över spetsen med Increased Workload. I samma veva galopperade även Kolgjini med Barracuda River i ett försök att utmana ledaren. Första 500 gick efter behärskade 11.7. Den starke Rooibos kördes fram i dödens från sitt jobbiga 12 spår då ungefär 1500 meter återstod av loppet. Loppet gick i ett ganska moderat tempo. Första 2000 avverkades på 15.5. Rocket Zet attackerade 700 kvar och i sista sväng var det tre hästar på rad där framme i täten. Increased Workload hade dock mest krafter kvar och då Örjan lättade på tömmarna över upplopet gick han undan till en lätt seger. Tvåa och med till finalen var Offshore Man. Rooibos mattade något till slut men var ändå trea i mål. Även Rocket Zet mattades över upploppet. Segertiden blev 14.4. 

Dagens sista avdelning var ett getingbo med många bra hästar. Här öppnade Twitter (e Offshore Dream) bäst men i ingången till första sväng släppte han till den maffige Time Machine (e Super Arnie). Första 500 öppnades på 10.4. Där fick han dock inte sitta ifrån utan två varv från mål tryckte sig Ludde till ledningen med Viking America (e Viking Kronos) . Första 1000 gick på 12 blankt. I nästa skede så attackerade också Standout (e Ganymede) från de bakre regionerna, men fick först svar om dödens av Shiraz Brodde (e Love You) och i nästa skede också svar av Ludde i ledningen. På bortre lång attackerade de bakifrån, bland annat Mellby Amiral (e Dream Vacation) och Checco Boko (e Express It). Mellby Amrial galopperade dock och Checco Boko gick inget vidare. Över upploppet blev det är härlig kamp mellan Viking America och Standout. Båda två stod för fantastiskt starka insatser efter stentuffa upplägg med speeder under loppet, men först i mål var Viking America. Segertiden blev finfina 13.1 

5 av hästarna som kvalades in till finalen är blodsmässigt helamerikanska: Quid Pro Quo, El Mago Pellini, Perfect Power, Mosaique Face, Increased Workload. Resterande 7 hästar har en blandning av franskt och amerikanskt: Porthos Amok, Standout, Viking America, Offshore Man, Molle C.D, Harvey Tornado och Mellby Apollo. 


Derbyuttagningar - avelshingstar

Detta inlägg skrevs den 20 augusti 2013 kl. 14:00 (11 månader gammalt).

Om man kollar på vilka avelshingstar som finns representerade i dagens kvallopp till Svenskt Travderby och Derbystoet så är Scarlet Knight tämligen överlägsen med hela 13 avkommor (5 i stoavdelningen och 8 i den öppna avdelningen). Med tanke på att han bara har 53 avkommor i kullen födda 2009, plus att den som tjänat mest pengar (Noble Knight) inte ens är anmäld till Derbyt så är det oerhört starkt! 

På delad andra plats hittar man Dream Vacation, Quite Easy och From Above som har 7 avkommor med i dagens uttagningar. 

När det gäller Dream Vacation så har han flest avkommor av samtliga avelshingstar med i uttagningarna till Stoderbyt och han visar att han fortsätter att leverera bra ston. Med tanke på detta är det förstås inte heller märkligt att han börjat så bra som morfar. 

Stoderbyt 2013 - 4 uttagningslopp – 48 anmälda hästar

 • 6 avkommor Dream Vacation
 • 5 avkommor Scarlet Knight
 • 4 avkommor Quite Easy
 • 3 avkommor From Above
 • 2 avkommor Look De Star, Super Arnie och Varenne

1 avkomma har följande avelshingstar: S.J.s Caviar, Chocolatier, Juliano Star, Viking Kronos, Allstar Hall, Lindy Lane, Donato Hanover, Fast Photo, Express It, Diamond Way, Flirtin Man, Victory Abroad, Striking Sahbra, Viking Kronos, Fill V, Mr Pine Chip, Offshore Dream, Laddie, Up Front Larry, Stand Strong, Kadabra, Zerberus, Love You och Conway Hall 

Svenskt Travderby 2013 - 6 uttagningslopp – 72 anmälda hästar

 • 8 avkommor Scarlet Knight
 • 4 avkommor From Above, Varenne
 • 3 avkommor Love You, Daguet Rapide, Quite Easy och Offshore Dream
 • 2 avkommor Viking Kronos, Ganymede, Ken Warkentin, Super Arnie, Classic Photo, Express It, Enjoy Lavec, Flirtin Man, Orlando Vici, Juliano Star och Yankee Glide
 • 1 avkomma har följande avelshingstar: Dream Vacation, Skogans Orlov, Chocolatier, Infinitif, Kiss Francais, Supergill, Pine Chip, Spotlite Lobell, Gigant Neo, Shim, Rotation, Muscles Yankee, Good As Gold, Prodigious, Finish, Donato Hanover, Oiseau de Feux, Thai Tanic, Revenue, Calvin Capar, Gidde Palema och Super Photo Kosmos 

Representerade hingstlinjer totalt i samtliga uttagningslopp

 • Arnie Almahurst 28
 • Super Bowl 20
 • Noble Victory 16
 • Övriga Star´s Pride 14
 • Valley Victory 10
 • Speedy Crown 9
 • Reve d´Udon 6
 • Carioca II 6
 • Franska Speedy Crown 5
 • Dekeel 2
 • Sharif Di Iesolo 2
 • Chambon P 1
 • Sierra Kosmos 1

Global-fyrling igår!

Detta inlägg skrevs den 20 augusti 2013 kl. 13:00 (11 månader gammalt).

Global Farm

Global Money (6, Love You - Nowegian Beauty - Yankee Glide) segrade på Vincennes igår i Prix de Beaune (€55 000) tillsammans emd sin tränare Hugo Langeweg J:r. Han segrade med knappt två längder på 1.12,8/2700m och tjänade €24,750. Äger gör Stall Vegard.

Global Nirvana (5, Cantab Hall - Evita Ås - Bostonian) spelades til storfavorit i Hästägarepokalen på Färjestad. Han fick göra jobbet i dödens, men kunde ändå vinna på nya rekordet 1.13,8v/1640m. Förstapriset var på 20 0000 kr och det var hästens tränare Björn Goop som satt i sulkyn. Det är Stall Anna-Maria som äger.

Global Oracle (4, Cantab Hall - Global Glory - Starchip Entrprise) satte ett nytt rekord när han segrade på Biri. Hans Christian Holm körde och gav honom ett lopp i tredjepar utvändigt. Segern skrevs till en halv längd på 1.15,1a/1609m. Förstapriset var på 15 000 NOK och hästen ägs av Jan Andersen i Oslo.

Global Nursery (5, Ganymede - Lost Angel - Victory Dream) segrade på Mantorp som jättefavorit. Jennifer Tillman gav henne ett lopp i tredje utvändigt och det blev en mycket säker seger med 3,5 längder på 1.16,6v/2160m. Det är Mikael Selin som äger och tränar hästen.

I söndags var Global News (5, Conway Hall - Umbrella Broline - Nordin Hanover) tvåa i ett lopp på finska Kaukonen.

Rite On Line

Robbie Williams (9, Rite On Line - Denini - Crowntron) tog andra raka segern när hon vann på Hagmyren efter att ha körts till ledningen av Angelica Holm. Han segrade med tre längder på 1.16,4v/2660m. Det är Roland Jonsson från Nyland som äger och tränar.

Harry Haythrow (7, Rite On Line - Speedy Tilda - Spotlite Lobell) gjorde ännu ett fint framträdande på V75 när han spurtade in till en andraplats i Express Gaxes lopp, Gulddivisionen på Örebro. Detta var hans 45:e raka start på V75, en svit som startade för dryg 2 år sedan. Han har tagit pengar i 38 av dessa starter, fyra segrar, tio andra- och nio tredjeplatser. Imponerande!

Virvel (5, Rite On Line - Sodlis - Smasher) tog en tredjeplats i Klass II-finalen för sin tränare Ville Nisonen.

SJ's Caviar

Nordic Caviar (5, SJ's Caviar - Yankee Starburst - Balanced Image) segrade från ledningen på Åmål i söndags. Det var Björn Goop som körde till seger på 1.19,6v/2080m. Clas Jonsson tränar och Erika Augustsson i Nossebro som äger stoet som tjänade 15 000 kr.

I lördags blev det fina andraplatser i USA på Mohegan Sun Pocono för;

 • Sevruga (US) (5, SJ's Caviar - Stunning Lindsey - Malabar Man) spelades till favorit, men förlorade mot Wishng Stone (US) (6, Conway Hall) som satte världsrekord med 1.09,2a/1609m. Sevruga noterade 1.09,5a/1609m och tjänade $12,500.
 • It's Complicated (US) (3, SJ's Caviar - Before The Rain - Super Ben Joe) var tvåa som favorit från ledningen, slagen med ett huvud på 1.11,1a/1609m. Han blev slagen av Bambino Glide (US) (3, Yankee Glide). It's Complicated tjänade $25,000.

Dream Vacation

Rapporterar vi om en andraplats från norska V75 i Sørlandets3-års Cup för 3-årige sonen Tristar Merci (NO) (3, Dream Vacation - News From Heaven - Super News) som gick ett nytt voltrekord, 1.16,6v/2160 och var bara slagen med en hals. Han tjänade 37 500 NOK.


Derbystoet - historik

Detta inlägg skrevs den 20 augusti 2013 kl. 12:19 (11 månader gammalt).

Samtidigt som det körs uttagningar till Svenskt Travderby så körs det även uttagningar till Derbystoet (som fått en rejäl uppryckning och fått sitt förstapris fördubblat sedan 2010). Derbystoet körs till skillnad från det öppna derbyt över medeldistans och här har det inte alls varit lika svårt för blodsmässigt helamerikanska hästar att vinna. 

Kollar man de senaste 20 åren så har 13 helamerikanska ston vunnit loppet. Avgränsar man sig till de senaste tio åren så har dock ston med fransktamerikanskt blod vunnit loppet vid sex tillfällen och samtliga av dessa segrar har kommit de senaste sex åren. När det gäller derbystoet så finns det också tre vinnare som har fransktamerikanskt blod från både mamman och pappa och dessa är Red Red Red, Nettan Palema och Bobtail. 

Även för stona så har Super Bowl varit dominerande hingstlinje med 8 vinnare de senaste 20 åren. Det har dock inte varit någon seger för Super Bowl linjen sedan 2006. Juliano Star, Super Arnie och Mack Lobell är de hingstar som tagit dubbelsegrar de senaste 20 åren.

Här nedan har vi de senaste 20 årens vinnare 

 • 2012 Red Red Red – Offshore Dream/Meadow Gallant/Self Confident – 71% amerikanskt blod
 • 2011 Nettan Palema – Gidde Palema/Messerschmitt/Big Lama – 84% amerikanskt blod
 • 2010 Viola Silas – Lindy Lane/Spotlite Lobell/Netted – 89% amerikanskt blod
 • 2009 Calamara Donna – Pine Chip/Mr Vic/Why Not – 99% amerikanskt blod
 • 2008 Bobtail – Juliano Star/Super Arnie/Ata Star L – 68% amerikanskt blod
 • 2007 Stargirl – Juliano Star/Probe/Arndon – 73% amerikanskt blod
 • 2006 Patricia du Ling – Super Arnie/Counts Pride/Super Bowl – 100% amerikanskt blod
 • 2005 Fama Currit – Viking Kronos/Speedy Somolli/Nevele Thunder – 100% amerikanskt blod
 • 2004 Minnesota – Spotlite Lobell/Mack the Knife/Speedy Spin – 100% amerikanskt blod
 • 2003 Je Taime Dream – Sugarcane Hanover/Lindys Crown/Speedy Spin – 100% amerikanskt blod
 • 2002 Eli Sea – Running Sea/Stock Split/Speedy Spin – 100% amerikanskt blod
 • 2001 Yatzy Brodda – Alf Palema/Carlisle/Dartmouth – 100% amerikanskt blod
 • 2000 Miss Pilaar – Super Arnie/Ata Star L/Frosty Hanover – 90% amerikanskt blod
 • 1999 Pine Princess – Napoletano/Workaholic/Doublemint – 100% amerikanskt blod
 • 1998 Mack Action Ås – Mack Lobell/Royal Prestige/Florida Pro – 100% amerikanskt blod
 • 1997 Blue Bahia – Meadow Gallant/Quick Pay/ACs Viking – 100% amerikanskt blod
 • 1996 Princip Ås – Mack Lobell/Lindys Crown/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod
 • 1995 Balcony IT – Valley Victory/Florida Pro/Super Bowl – 100% amerikanskt blod
 • 1994 Handbag – Ditka Hanover/Hoot Speed/Trader Horn – 100% amerikanskt blod
 • 1993 Nilema Pearl – Texas/Nevele Pride/Arnie Almahurst – 100% amerikanskt blod 

 • 100% amerikanskt blod – 13 hästar (65%)
 • 90-99% amerikanskt blod – 2 hästar (10%)
 • 80-89% amerikanskt blod – 2 hästar (10%)
 • 70-79% amerikanskt blod – 2 häst (10%)
 • Över 30% franskt blod – 1 häst (5%)
 • Över 50% franskt blod – ingen häst 

Hingstlinjer som vunnit de senaste 20 åren 

 • Super Bowl 8 segrar
 • Speedy Crown 3 segrar
 • Valley Victory 2 segrar
 • Arnie Almahurst 2 segrar
 • Franska Speedy Crown 2 segrar
 • Noble Victory 2 segrar
 • Reve d´Udon 1 seger  


Svenskt Travderby - svårt för blodsmässiga helamerikaner att vinna!

Detta inlägg skrevs den 19 augusti 2013 kl. 16:07 (11 månader gammalt).

I morgon körs uttagningar till Svenskt Travderby 2013. 

Svenskt Travderby är ett lopp som kräver styrka och tuffhet i massor för att vinna. Det är ett lopp som det är svårt för blodsmässigt helamerikanska hästar att vinna och av statistiken att döma så blir det också allt svårare. 

Den senaste helamerikanen som vann loppet är From Above år 2002 vilket innebär att de senaste tio årens vinnare samtliga har åtminstone lite franskt blod i sig! Kollar man på senaste 20 åren så har 16 av loppen vunnits av hästar med en blandning av fransktamerikanskt blod. Dock är det bara en utav vinnarna de senaste 20 åren som har fransktamerikanskt blod från både mamman och pappan och det är Beau Mec vars mamma Extreme Lady har en mindre dos utav Pluvier III i fjärde ledet i sin stamtavla. 

Personligen tycker jag inte att det är något konstigt egentligen att det är på det här sättet. Franskstammade hästar är ju framavlade för att tåla långa distanser på ett annat sätt än helamerikaner, även om det naturligtvis också finns amerikaner som är starka. Jag tycker faktiskt till och med man kan/bör ha som huvudregel att inte anmäla helamerikanska hingstar till Premiechansen eftersom det som sagt är svårt för dom att vinna de lopp som ingår i Premiechansen. 

Granskar man vilka hingstlinjer som dominerat loppet så är Star´s Pride och dennes son Super Bowl dominerande med 10 av de senaste 20 årens vinnare. 

Här nedan har vi de senaste 20 årens vinnare

 • 2012 Pato e Orlando Vici/Alf Palema/Sugarcane Hanover – 68% amerikanskt blod
 • 2011 Beau Mec – Jag de Bellouet/Meadow Gallant/Self Confident – 68% amerikanskt blod
 • 2010 Joke Face – Viking Kronos/Full Account/Workaholic – 73% amerikanskt blod
 • 2009 Maharajah – Viking Kronos/Giant Chill/Tibur – 90% amerikanskt blod
 • 2008 Sahara Dynamite – Express Ride/Graduate Student/Gus Lobell – 95% amerikanskt blod
 • 2007 Commander Crowe – Juliano Star/Mack Lobell/Speedy Somolli – 74% amerikanskt blod
 • 2006 Colombian Necktie – Alf Palema/Tibur/Bill Hickey – 79% amerikanskt blod
 • 2005 Conny Nobell – Pearsall Hanover/Peace on Earth/Speedy Spin – 90% amerikanskt blod
 • 2004 Gazza Degato – Alf Palema/Tibur/Hoot Speed – 79% amerikanskt blod
 • 2003 Tsar d Inverne – Arnaquer/Armbro Goal/Super Bowl – 65% amerikanskt blod
 • 2002 From Above – Zoot Suit/Armbro Goal/Super Bowl – 100% amerikanskt blod
 • 2001 Hilda Zonett – Spotlite Lobell/Nestoriac/Quirinus III – 59% amerikanskt blod
 • 2000 St Göran – Lindys Crown/Pamir Brodde/Surcouf – 83% amerikanskt blod
 • 1999 Victory Tilly – Quick Pay/Fakir Du Vivier/King Frances – 80% amerikanskt blod
 • 1998 Jolly Rocket – Atas Rocket/Tibur/Speedy Spin – 79% amerikanskt blod
 • 1997 Remington Crown – Lord of All/Pay Dirt/Flammen – 100% amerikanskt blod
 • 1996 Drewgi – Mr Drew/Lyon/Earl Bulwark – 91% amerikanskt blod
 • 1995 Good as Gold – Sugarcane Hanover/Texas/Speedy Scot – 100% amerikanskt blod
 • 1994 Zenit F – Historic Freight/Quick Pay/Leo Bush – 100% amerikanskt blod
 • 1993 Ina Scot – Allen Hanvoer/Mad Scot/Lowton – 88% amerikanskt blod 

 • 100% amerikanskt blod – 4 hästar (20%)
 • 90-99% amerikanskt blod – 4 hästar (20%)
 • 80-89% amerikanskt blod – 3 hästar (15%)
 • 70-79% amerikanskt blod – 5 hästar (25%)
 • Över 30% franskt blod – 4 hästar (20%)
 • Över 50% franskt blod – ingen häst 

 

Hingstlinjer som vunnit de senaste 20 åren:

 • Super Bowl 5 segrar
 • Övriga Star´s Pride 4 segrar
 • Speedy Crown 4 hästar
 • Franska Star´s Pride 1 seger
 • Franska Dekeel 1 seger
 • Franska Speedy Crown 1 seger
 • Valley Victory 1 seger
 • Arnie Almahurst 1 seger
 • Noble Victory 1 seger
 • Franska Carioca II 1 seger


Spider Blue Chip vann Colonial

Detta inlägg skrevs den 18 augusti 2013 kl. 18:42 (11 månader gammalt).

Det blev en rivig upplaga av Colonial på Pocono Downs för 3 åriga hästar. Smilin Eli (e Muscles Yankee) tog ledningen efter en inledande quarter på 06.1. Efter en liten bit fick han nyblivna Hambletonianvinnaren Royalty For Life (e RC Royalty) på sig och han satte press och tempot hölls uppe. Halva distansen passerades på 07.4. I sista kurvan var förstås Royalty For Life slagen efter det omöjliga loppet. Smilin Eli var dock heroisk och moralisk vinnare då han enbart fick se sig slagen av Spider Blue Chip som slog av honom via open stretch dom sista 100 meterna. Segertiden blev vassa 09.8 vilket också var nytt världsrekord för 3 åriga valacker på 1000 metersbana. Vassa spurtar kunde man notera av både Corky (e Muscles Yankee), men framförallt Jim Oscarssons Aperfectyankee (Yankee Glide) som var trea respektive fyra i loppet. 

Spider Blue Chip vann ett av försöksloppen till Hambletonian och var femma i finalen. Han är uppbyggd på den aptitliga centrallinjen Andover Hall / Muscles Yankee/ Supergill. Mamman Southwind Catlin var en bra unghäst som tjänade 204 TUSD. Bland annat vann hon New Jersey Sire Stake som 2 åring och hon var också trea i Merrei Annabelle. 

Om man kollar på centrallinjen Andover Hall / Muscles Yankee / Super Bowl så finns det fem hästar: 

 • Upfront Billy 420 TUSD
 • Vibe Blue Chip 113 TUSD
 • Rich Man 61 TDKK
 • Rustys Twizzted T 5 TUSD
 • Mixologist ostartad 

Gräver man vidare på Andover Hall / Muscles Yankee / Super Bowl son så finner man ytterligare14 hästar i Blodbanken: 

 • Brad de Veluwe ca 9.5 MSEK
 • Spider Blue Chip 600 TUSD
 • Lady Andi 241 TUSD
 • Martino 140 TUSD
 • Andoverandout 484 TSEK
 • Andorra Gold 22 TUSD
 • Cosmos Limburgia 109 TSEK
 • Andover Starlet 60 TSEK
 • Staro Grapevine 43 TSEK
 • In Good Faith 1 TUSD
 • Odds on Champenois 1 TUSD
 • Urban Myth ostartad
 • Heavens Fire ostartad
 • Dionysus Nourrir ostartad 

Dvs det är blodsgrupper som passar mycket väl ihop och som levererat både bra toppar och bra bredd. 

För övrigt från Pocono noteras att det fortsätts att leverera blixtsnabba tider. Igår sattes sju olika världsrekord. På twitter läste jag nån gång tidigare i sommar någon som tyckte att man kanske borde göra en ny mätning av banlängden, för det är så våldsamt snabba tider på banan! 

Även för de 3 årica pacarna kördes ett storlopp. Här var kulldominanten Captaintreacherous storfavorit, men han fick gå utvändigt sista varvet i världsrekordtempo och fick se sig slagen med en nos. Det såg lite ut som att Tim Tetrick körde upp i ledarens sulky på upploppet och tappade fart precis när loppet skulle avgöras. Annars hade han nog vunnit. Vinnaren av loppet Sunshine Beach har samma pappa/morfarkombination då både han och Kaptenen är efter den nya pacer dominanten Somebeachsomeshere och har Artsplace som morfar. Jag kollade upp de 24 hästar som har denna kombination i Somebeachsomewhere:s första kull och fann 24 hästar. 

Alla utom en av hästarna har kommit till start och tjänat pengar vilket är en anmärkningsvärd bredd! Toppen är också mycket stark. De bästa hästarna är: 

 • Captaintreacherous 2 169 TUSD
 • Sunshine Beach 502 TUSD
 • Some Kinda Beach 156 TUSD
 • Net Ten Eom 100 TUSD
 • Antigua Hanover 100 TUSD
 • Jones Beach 87 TUSD
 • Banner Beach Day 77 TUSD


Korta E3 2013 - finalvinnarna!

Detta inlägg skrevs den 17 augusti 2013 kl. 18:20 (11 månader gammalt).

Det blev Tiberius F (e Going Kronos) respektive Amazon Am (e Gigant Neo) som stod som segrare då de båda finalerna i korta E3 hade körts på Örebro. 

Den öppna finalen fick lite utav en fiaskostämpel på sig då alla betrodda hästar galopperade bort sig innan hästarna hade hunnit igenom den första kurvan. Det började med att Djali Boko (e Ready Cash) ladda upp sig för mycket från spår 1 bakom bilen. Direkt i starten galopperade även Nochebuena Face (e Kiss Francais). I ingången till första kurvan tappade Rolling Stones (e Viking Kronos)som därförinnan behändigt tagit ledningen helt plötsligt aktionen. Och i samma veva så galopperade även Poochai (e Make It Happen). Hastigt och (o)lustigt var alltså de fyra mest streckade hästarna i loppet utan chans. Ledningen fick nu i stället Marquis Ås. Efter ett tag kom stallkamraten Tumble Dust upp utvändigt, dock utan att bli släppt till ledningen. I rygg på denna travade den blivande vinnaren Tiberius F. Över upploppet var det inget snack och han gick undan med ett par längder till en mycket säker vinst till tränare Helena Burmans stora glädje. Tvåa i loppet var den fine Tumble Dust (e Crazed) som höll bra från dödens och trea var Kan Ha (e Super Arnie). 

Tiberius F är en oerhört välstammad herre efter Going Kronos och storstjärnan Peace Kronos som tjänade nästan 5 MSEK. I morfarspositionen har han Sugarcane Hanover vilket bör passa alldeles ypperligt till Going Kronos eftersom man då får en mild linjeavel på Arnie Almahurst i farsmorsfar och morsfarslinjen. Tiberius F började att starta redan som 2 åring. Jag kommer ihåg att jag gillade honom skarpt redan i de första starterna. Det såg ut att vara en stor och rejäl häst som dessutom hade lite utstrålning. Eftersom jag även gillade stamtavlan så trodde jag att det skulle bli en häst som hävdade sig väl i unghästloppen. Därför har det varit väldigt förvånande att han inte har lyckats vinna ett enda lopp förrän idag i sin 12:e start i livet! Tiberius F är faktiskt inte född förrän den 6:e augusti 2010 så han kanske var lite handikappad av detta under 2 årssäsongen. Kanske att han nu har ”hunnit i kapp” kullkamraterna. 

I stoavdelningen såg storfavoriten D One (e Donato Hanover) inte som bäst ut i provstarterna och slängde sig till och med i galopp. När bilen släppte fältet kunde hon inte heller köras för fullt och kunde inte svara ledningen. Dit hittade istället Air Frame (e Scarlet Knight). Blivande vinnaren Amazon Am (e Gigant Neo) fick en jobbig första sväng i tredjespår innan hon hittade ner utvändigt ledaren strax efter första sväng. Där fick hon sedan gå resten av loppet. I sin rygg hade hon D One som dock inte kunde nånting för dagen. I tredje utvändigt satt Denim Boko (e Chocolatier), men inte heller hon hade sin bästa dag och gick inte mer än halvhyggligt till slut. I mitten av sista kurvan hade Amazon Am knäckt ledaren och hon ryckte undan med ett par längder på ett mycket imponerande sätt efter den tunga löpningen. Bakom henne fick Backfire (e Offshore Dream luckan från tredje invändigt och spurtade helvasst över uppploppet. Hon närmade sig hela tiden men hade aldrig nån egentlig chans att hinna ifatt ledaren. Trea i mål var Roarin Drunk (e Viking Kronos). Backfire är för övrigt efter Offshore Dream och har S.J.´s Caviar som morfar. S.J.´s Caviar har inte mer än 15 morfarsavkommor i Sverige som är tre år och äldre, men här finner man förutom Backfire (som idag gick över miljonen insprunget) även On Hold (e Valley Victor) som vunnit både försök och final på V75 samt ytterligare några dugliga hästar som den snabbe Mescal (e Revenue), den kapable Luxury Lane (e Glidemaster), den stabile Your Sincerely (e Flirtin Man) samt även 3 åriga Veronica Sisu (e Eilean Donon) som börjat karriären på ett lovande sätt. 

Amazon Am är efter Gigant Neo och italienskan Eclat de Bois som själv är ostartad. Mormor Zeta Di Jesolo var en bra häst som bla vann Oaks del Trotto. Från mödernet finns en hel del franskt blod då mamman är uppbyggd på centrallinjen Coktail Jet/Buvieter d Aunou/Sharif di Iesolo. Det franska och det amerikanska i Amazon Am knyts ihop via linjeavel på både Super Bowl och Speedy Crown. Coktail Jet som morfar är lite lustig. I Frankrike har han lämnat mängder med morfarsstjärnor, men i Sverige har han faktiskt ännu inte på 175 morfarsavkommor som är 3 år och äldre lämnat en enda miljonär! Med tanke på hur Amazon Am sett ut på slutet så är det naturligtvis bara en tidsfråga innan första miljonären sitter där. Kanske är det ett plus för hennes del att hon har ytterligare franskt blod i från mödernet. Det verkar nästan som att Coktail Jet ifrån morfarspositionen behöver ytterligare franskt blod för att komma helt till sin rätt. Amazon Am köptes på Kriterieauktionen 2011 för 45.000 kr av Kristian Lindberg som också tränade henne i de tre första starterna i livet innan hon blev vidaresåld till ägare hos Robert Bergh. 

I övrigt kan man notera att det var grymt snabba tider i alla V75 finaler. Eller vad sägs om tiderna 12.5, 12.3, 12.6, 12.9 samt 12.5 över full väg? Det är bra hästmaterial i Sverige, det måste man säga!


Korta E3 Öppen klass - finalfältet

Detta inlägg skrevs den 16 augusti 2013 kl. 16:12 (11 månader gammalt).

 

 1. Djali Boko e Ready Cash/Pine Chip/Tenor de Baune - 61% amerikanskt och 39% franskt blod. Mamman Lucky Lavec var en hygglig häst som vann 3 av 23 lopp och tjänade 245 TSEK. Hon kommer ur ett starkt möderne och är bl a helsyster med Kung Lavec som vann både korta och långa E3. Djali Boko är hennes första avkomma och han har som enda häst i finalen fransktamerikanskt blod hos både mamman och pappan. Jag tror att Djali Boko, precis som sin pappa, är bäst med rygglopp. Som allra bäst tyckte jag han såg ut i ett Breeders Crown lopp på Halmstad där han fick gå i ryggar till 350 kvar och därefter fullständigt explodera ifrån dom andra på lätta ben. Han vann dock enkelt sitt försök från ledningen.
 2. Rolling Stones e Viking Kronos/Pine Chip/Nevele Diamond – 100% amerikanskt blod. Mamman Hot Pants fick inte alls till det i sin tävlingskarriär. Hon vann 1 av 10 lopp och tjänade 77 TSEK. Hon kommer dock ur ett gott möderne. Rolling Stones är hennes fjärde avkomma. Tidigare har hon lämnat några ganska bra hästar som Oozing och Pave the Way, men förstås ingen som håller samma klass som Rolling Stones. Pappa/morfarkombinationen Viking Kronos på ett Pine Chip sto är bland de vassaste som finns och har gett hästar som Going Kronos, Lantern Kronos, Order By Fax, MT Golden Boy, Classical Duo och så då Rolling Stones som fortfarande är obesegrad efter åtta starter! Han verkar vara både stark och snabb och således väldigt allround.
 3. Nochebuena Face e Kiss Francais/Lisas Boy/Speedy Crown – 57% amerikanskt och 43% franskt blod. Mamman Evening Ann är en blodsmässig amerikanska som var en stjärna i Tyskland. Hon vann 16 av 25 lopp och tjänade nästan 1 MSEK. Hon är dessutom halvsyster med två storstjärnor i form av Holley Anthony som vann det tyska travderbyt och Dizzy Crab som var tvåa i samma lopp. Som mormorsmor har Nochebuena Face världsstjärnan Keystone Pioneer så det är alltså samma högkapabla möderne som Raja Mirchi och Lavec Kronos kommer ur. Det här är Evenening Ann:s sjätte avkomma. Hon har lämnat några hyggliga hästar tidigare, men inga stjärnor. Nochebuena Face imponerade i försöket då han kontrollerade fältet från dödens.
 4. Poochai e Make It Happen/Express Ride/Smokin Yankee – 100% amerikanskt blod. Mamman In Vino Veritas hade inga större framgångar under sin tävlingskarriär. Hon vann 1 av 24 lopp och tjänade 97 TSEK. Poochai är hennes andra avkomma. Hon har en helsyster vid namn Helan Gore som inte heller hade några tävlingsframgångar men som lyckats bra i aveln med avkommor som Mountain Dew, Michelle Perry och Blanka Vlasic. Hennes mamma Scoal är dessutom helsyster med Bourbon Eyes som ju lämnat flera fantastiska hästar: Intoxicated, One Too Many och Never Again. Poochai är star och rejäl och tål grovjobb, men gör också bort sig ibland.
 5. Kan Ha e Super Arnie/J.R Broline/Ata Star L – 95% amerikanskt och 5% franskt blod. Mamman Lady New Dash gjorde det halvhyggligt. Hon vann 3 av 22 lopp och tjänade 105 TSEK. Kan Ha är hennes andra avkomma. Super Arnie har hyggliga resultat på ston efter J.R Broline. Det finns 8 sådana hästar och 5 har tjänat över 100 TSEK. Dock inga jättestjärnor då den bästa tjänat 360 TSEK. Via mormorsfar Ata Star L har Kan Ha en dos av Tiburs blod och det har funkat bra ihop med Super Arnie.
 6. Bandit Hornline e San Pellegrino/Giant Chill/Fadet – 91% amerikanskt och 9% franskt blod. Mamman Dash Girl var en kapabel häst som vann 5 av 20 lopp och tjänade 392 TSEK. Som 4 åring vann hon en klass 3 final. Bandit Hornline är hennes 5:e avkomma. Mödernet är danskt och inget som sticker ut på något sätt.
 7. Tumble Dust e Crazed/Victory Dream/Super Bowl – 99% amerikanskt och 1% franskt blod. Mamman Affinity gjorde bara fyra starter och vann aldrig lopp. Hon har dock fått revansch som avelssto då hon lämnar flera riktigt bra hästar som Hard Livin, Photo Maxx och Spirit Of The Day. Tumble Dust är hennes sjunda avkomma så hon fortsätter alltså att producera starkt. Det är också samma möderne som t ex From Above kommer ur. Crazed har väl fått en halvhygglig start som avelshingst, men bör teoretisk fungera bra på ston som kommer ur Valley Victorys hingstlinje och har Super Bowl i morfarslinjen. I USA är en av de fyra hästar som tjänat över 100 TUSD framavlad på liknande sätt.
 8. Tiberius F e Going Kronos/Sugarcane Hanover/Mystic Park – 100% amerikanskt blod. Mamman Peace Kronos var en riktig kanon som vann 23 av 82 lopp och tjänade nästan 5 MSEK. Tiberius F är hennes sjunde avkomma. Hon har lämnat några hyggliga hästar tidigare, men ingen riktig stjärna. Det är i grunden ett bra amerikanskt möderne. Going Kronos bör teoretiskt funka bra på ston som är efter någon Arnie Almahurst hingst. Sugarcane Hanover ger en lite lagom, mild linjeavel på detta blod i farmorsfars och morfarslinjerna.
 9. Marquis Ås e Striking Sahbra/Mr Vic/Nevele Pride – 100% amerikanskt blod. Mamman Karisma Ås gjorde bara en start och tjänade 2 TSEK. Hon kommer dock ur det trevliga Duchess of Inwood mödernet. Marquis Ås är hennes femte avkomma och hennes klart bästa. Striking Sahbra har lämnat väldigt bra på få hästar i Sverige. Man finner på 44 avkommor hästar som Carolyn Ås och Global Kitten plus ytterligare fyra miljonärer.
 10. Rokkakudo e Varenne/Valley Victory/Speedy Crown – 98% amerikanskt och 2% franskt blod. Mamman Ikebana är ostartad. Rokkakudo är hennes fjärde avkomma och samtliga av hennes avkommor har vunnit lopp. Rokkakudo såg ut att ha en del sparat i försöket och är nog på väg uppåt.
 11. Ghost Pirate e Echo/General November/Super Arnie – 68% amerikanskt och 32% franskt blod. Mamman Over And Out vann 1 av 5 lopp och tjänade 53 TSEK. Det här är hennes andra avkomma. Mormor Krossed Out var en stjärna som tjänade drygt 6 MSEK. Pappan Echo har lämnat bra i Sverige: 3 miljonärer på 49 avkommor.
 12. Sam I am Zet e Credit Winner/Super Bowl/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod. Mamman Kramer Cascade var en bra häst som vann 3 av 24 lopp och tjänade 1.9 MSEK. Hon kommer ur Matina Hanovers fina möderne och är bl a halvsyster med Enjoy Lavec och Fatima Lavec. Sam I Am Zet är hennes 9:e avkomma. Tidigare har hon lämnat miljonären Milton Zet samt ytterligare några dugliga hästar.

 


SJ's Caviar dubbel

Detta inlägg skrevs den 16 augusti 2013 kl. 11:22 (11 månader gammalt).

SJ's Caviar

3-årige Ruddy Dusty (US) (3, SJ's Caviar - Chaka Khan - American Winner) segrade i Pennsylvania Sire Stakes ($3,045) på Daytona i natt. I sulkyn satt Roger Hammer.

Sedan vann Meadowbrach Red (US) (5, SJ's Caviar - Meadowbrach Orfia - Super Bowl) ett kvallopp på Mohegan Sun Pocono på 1.11,5a/1609m för Austin Siegelman.

Fina prestationer på Harrah's Philadelphia gjorde Nf Happenstance (US) (3, SJ's Caviar) som var tvåa på 1.14,0a/1609m och Ride In Style (US) (5, SJ's Caviar) som gick 1.11,0a/1609m när han blev fyra.

Global Farm

Lookout Victory-sonen Keenan (US) (5, Credit Winner - Lookout Victory - Valley Victory) var målfotoslagen som tvåa på Yonkers Raceway inatt. Han kördes i ledningen av George Brennan, men blev avslagen av en smygkörd On ThePodium (Credit Winner). Båda hästarna noterade 1.12,7a/1609m och Kennan tjänade $5,000. Global Farm äger modern Lookout Victory (US) (Valley Victory).

Recation imponerade!

Detta inlägg skrevs den 15 augusti 2013 kl. 14:16 (11 månader gammalt).

Dream Vacation

Recation (5, Dream Vacation - Alexia Hammering - Smasher) stod igår för en av de svettigaste prestationerna under en kväll med högklassig travsport på Solvala. Hon kördes till ledningen i Queen L:s lopp och fick tryck. Första 500m gick efter 1.07,7 och hon kom till varvet på 1.08,7. Trots detta kunde hon ändå ha kraft och mod att vinna loppet med en hals på 1.11,2a/1640m. Det var hennes tränare Hans-Owe Sundberg som körde och förstapriset var på fina 150 000 kr. Ägare är Stall Merrimac.

På Saratoga Harness segrade San Francisco (6, Dream Vacation - Melodic Miss - El Paso Kash) i natt. Han vann med knappt två längder efter ett lopp i rygg på ledaren. Från Norge noterar vi en andraplats för Black Dream (NO) (4, Dream Vacation) som startade på Bjerke.

SJ's Caviar

Macs Bad Boy (US) (7, SJ's Caviar - Sweet Dreams Baby - Super Pleasure) tog en klassisk spets-och-slut-seger som favorit på Mohegan Sun Pocono i natt. Mike Simons satt i sulkyn när de segrade överlägset med fyra längder på fina 1.10,9a/1609m. Det var $6,500 i förstapris.

Vi noterar även två andraplatser för två 2-åringar. SJ's Encore (US) (2, SJ's Caviar) var ute och mötte Peter Haughton Memorial-vinnaren Father Patrick (US) (2, Cantab Hall) på Mohegan Sun Pocono. SJ's Encore spetsade och fick sedan loppet i rygg på jättefavoriten Father Patrick som också segrade. SJ's Encore gick 1.12,9a/1609m och tjänade $19,352. Harley Momma (US) (2, SJ's Caviar) var tvåa på Harrah's Philadelphia när hon gick 1.13,7a/1609m och tjänade $6,301.

Rite On Line

Det blev en dubbelseger igår på Solvalla i montéloppet när Ekets Patrik (8, Rite On Line - Ekets Svarta Maja - Black Peter) segrade före Nova Race (6, Rite On Line).  Ekets Patrick vann från ledningen på 1.12,6a/1640m under Emilie Knutsson. Det är Per Lennartsson som tränar valacken som tjänade 40 000 kr.

Det blev en andraplats på Bjerke igår för Trinitro (NO) (6, Rite On Line) när han gick fina 1.11,8a/1640m från ledningen.

Global Farm

Global Jinx (9, Enjoy Lavec) var trea på Bjerke när han gick 1.2,1a/1640m. På Bjerke gick även kallblodet Global Ruska (NO) (2, Horgen Tore) godkänt mønstringsløp när hon noterade 1.45,4v/1680m.


Intryck från Jubileumspokalen

Detta inlägg skrevs den 15 augusti 2013 kl. 13:38 (11 månader gammalt).

Mycket folk på publikplats och förmodligen också många framför tv apparaterna eller datorer fick bevittna högklassig travsport igår från Solvalla. 

Legendloppet vanns av den livs levande travlegendaren Jean Pierre Dubois. Hans inflytande över europeisk travsport har varit stor och det var extra passande att han fick vinna med Jeppas Hugo som är en son till Coktail Jet! Från det här loppet kan också noteras att Thomas Nilsson verkade ha förberett sig på ungefär samma sätt som då han var TV expert (åtminstone mot slutet av sin tvkarriär), dvs inte alls. Och att Helen Ann Johansson såg lika elegant ut i sulkyn som då hon vann Prix d´Amerique med Ina Scot (e Allen Hanover). 

I långloppet körde Daniel Olsson ett perfekt lopp med On Track Piraten. Han svarade robust ut italienaren och valde därefter att släppa utan strid när Ludde kom farande med den ohyggligt starke Juggle Face (e Viking Kronos). När luckan uppenbarade sig över upploppet tackade On Track Piraten med att avgöra enkelt före en heroiskt kämpande Juggle Face. Segertiden var nytt svenskt rekord över 2 640 meter med 12.4a. On Track Piraten har franska Kool du Caux som pappa och speedfantomen Rite On Line som morfar. 

I EM för ston blev det ett stenhårt tempo hela vägen. Save The Quick (e Jasmin De Flore) tog från sitt fina spår omgående hand om ledningen även om hon nog hade lite tur att Drillbit Ås (e Chocolatier) tappade aktionen. Save The Quick fick inte sitta lugn i ledningen utan fick på sig hästar i omgångar och första varvet öppnades efter tuffa 10.3. Över upploppet höll hon dock farten och släppte aldrig någon i riktig närhet. Dileva Käll (e Muscles Yankee) fick en perfekt resa i debuten för Daniel Redén och spurtade helvasst då luckan kom. Som det såg ut kommer hon att bli svårslagen i stoeliten under hösten. Segertiden för Save The Quick var 10.9 vilket också är nytt världsrekord för ston över medeldistans på 1000 metersbana. Hon är dock med den tiden faktiskt inte det snabbaste stoet i Sverige över denna distans. Debbie Brodda (e Credit Winner) travade nämligen som måltvåa 10.8 över samma distans i det lopp där Beanie M.M satte världsrekord med 10.7. 

I treåringsloppet visade Rosemary Gar (e Donato Hanover) upp en blixtrande startsnabbhet. Erik körde sedan i ett jämt och ganska hårt tempo och hade inga problem att gå undan över upploppet på fina tiden 11.4.Tvåa i loppet var italienaren Rodin (e Love You). Båda dessa hästar har Sharif di Iesolos inflytelserika blod i morfarslinjen. Trea i loppet blev Massive Babe (e Muscle Mass) som idag fick en betydligt lungare resa än sist på Jarlsberg då hon fick ett extremt jobbigt lopp av kusken med fjärdespår sista 600 mot riktigt bra hästar. Jag tror det var nyttigt för henne att få ett lite lättare lopp idag, samtidigt som formen inte verkar vara riktigt lika bra som under Elitloppshelgen då hon gick 11 blankt.

Nästa lopp var ett stolopp som gick i ett hiskeligt tempo.. Dream Vacation dottern Recation var heroisk som lyckades vinna loppet trots en öppning första 500 efter 07.7 och första varvet på 08.7 . Lika heroisk var måltrean O.U Glide. Yankee Glide dottern vandrade varje meter av loppet i tredjespår men närmade sig ändå hela vägen in i mål. 

I Solvallaserien för fyraåringar möttes ett gäng topphästar. Magic Tonight (e Andover Hall) tog behändigt hand om ledningen men fick omgående den järnhårde Digital Ink (e Super Photo Kosmos) över sig. Stefan Melander satte upp ett hårt, tufft och jämt tempo i dödens och första varvet gick efter 11.4. 600 kvar övertog Digital Ink ledningen men i hans rygg hade fjolårets kulldominant Chelsea Boko (e Chocolatier) smugit med och även om Digital Ink stretade emot ohyggligt starkt över upploppet så var förstås Chelsea Boko skyldig att vinna som loppet blev kört. 

I dagens huvudlopp – Jubileumspokalen för femåriga hästar – öppnade Panne de Moteur (e Credit Winner) visslande snabbt från sitt 7 spår och invändiga ekipage hade egentligen ingen chans att svara ut honom. Första varvet gick på för dagen långsamma 12.7. 1200 kvar nånting började dödenstravande Brad de Veluwe (e Andover Hall) att skruva upp tempot. Denne mattades dock över upploppet och i stället var det Occhione Jet (e Pine Chip) som hittade ut från vinnarhålet och utmanade sista biten. Det blev Credit Winner även på tredje plats då en piggt spurtande Johnny B Kemp tog sig förbi Brad de Veluwe den allra sista biten. 

Samtidigt som det var en bra och upplyftande dag för travet så läser jag på Björn Hammarströms blogg att antalet betäckningar i Sverige minskar på ett alarmerande sätt. Om travet överhuvudtaget vill ha hästar att fylla upp alla lopp med så måste man börja hitta sätt att locka tillbaka uppfödarna till travsporten: http://www.travnet.se/hammarstrom/2013/08/15/en-resa-tillbaka-tiden/ .  


En veckas vinnare

Detta inlägg skrevs den 14 augusti 2013 kl. 22:30 (11 månader gammalt).

Fortsatt ojämna uppdateringar av vinnare, men snart är nyhetsredaktören fullt åter i de vanliga rutinerna igen.

Global Farm

Global Numerous (5, Biesolo - Summertime Hanover - Valley Victory) skrällde rejält när han vann på Umåker i fredags med John Östman i sulkyn. Oddsindikatorn visade på 148 gånger pengarna när han vann med en längd före 270 oddsaren Timmy Kana. Global Numeros noterade 1.16,8v/2160m och tjänade 20 000 kr. Trea i loppet blev favoriten Global Office (4, Fast Photo - Push - Probe).

Global Nansen (NO) (5, Magnetic Power - Frisky Fleur - Garland Lobell) tog tredje raka i fredags när han som storfavorit segrade i ett montélopp på Jarlsberg. Det var återigen Siv Emilie Løvvold som satt i sadeln. Segermarginalen blev 3,5 längder och segertiden 1.14,6a/1609m. Förstapriset var på 15 000 NOK.

I lördags på V75 i Skellefteå blev det två fina placeringar för Global Octopus (4, Lindy Lane - Ninja November - Sugarcane Hanover) som var trea och Global Ocean (4, Lindy Lane - Eagle Miss - Donerail) tog en fjärdeplats.

Tre segrar till avkommor undan ston som numera ägs av Global Farm har det också blivit. I söndags segrade Marcus Bi (US) (5, Supergill - Guinea Bi - Pine Chip) på 1.11,7a/1609m på Harrah's Philadelphia, i måndags på Östersund segrade Rarotonga (3, Chocolatier - Mauna Loa - Self Possessed) i debuten och igår på Bjerke tog Just Livin My Life (US) (5, Yankee Glide - J.C.'s Secret - Malabar Man) sin åttonde (!) årsseger.

SJ's Caviar

I onsdags på Vermo tog Elora Hanover (US) (7, SJ's Caviar - Elke Frazer - Super Bowl) steget in i "100 000 EUR-klubben) när hon segrade i ett lopp med €3,000 i förstapris. Hon segrade på 1.14,0a/2100m. I söndags startade hon igen och segrade på Forssa. 1.13,9a/1640m blev segertiden och förstapriset var på €2,000.

Caviar's Goldcard (4, SJ's Caviar - Sunny Girl Kosmos - Muscles Yankee) segrade i torsdags på Örebro i Wången Cup - Stolopp - Lärlingslopp. Elias Strandberg körde upp i dödens och kunde vinna säkert med 1,5 längder på 1.16,0a/2100m på ett mycket bra sätt. Det var 30 000 kr i förstapris.

2-årige Mickie The Mouch (US) (2, SJ's Caviar - Strike Ten - Striking Sahbra) segrade på Washington i ett lopp i PA Sire Stakes och Better Caviar (US) (5, SJ's Caviar - Better Credit - Credit Winner) segrade på The Meadows. Han fick loppet i rygg på ledaren och avgjorde på open stretch. Segertiden blev 1.12,0a/1609m och det var $6,100 i förstapris.

Dream Vacation

I torsdags segrade Double Dream (NO) (3, Dream Vacation - Crispi's Dream - Dreamaster) på Örebro. Det svarta stoet vann på 1.20,4v/2140 när hon segrade med en halv längd tillsammans med Johan Untersteiner.

Stuart Laser (DK) (4, Dream Vacation - Made in USA - Supergill) segrade i måndags på Leangen som storfavorit. Segertiden blev 1.16,5a/1640m och det var 15 000 NOK i förstapris.

Xenia G.T. (3, Dream Vacation - Filoxenia Light - Armbro Trick) tog sin första seger igår på Eskilstuna. Segern var värd 10 000 kr och hon vann på 1.14,5a/1640 från spår 12.

Rite On Line

Aggas Diva (8, Rite On Line - Komma - Mack The Knife) segrade igår på Eskilstuna. Hon segrade med en längd på 1.15,8a/2140m.


Jubileumspokalen 2013

Detta inlägg skrevs den 14 augusti 2013 kl. 03:12 (11 månader gammalt).

 1. Occhione Jet h.e Pine Chip/Supergill/Valley Victory – 100% amerikanskt blod. Fantastiskt fin häst som började karriären i Italien som 2 åring i Italien med att vinna 4 av 5 starter och tjäna nästan en miljon kronor. Som 3 åring vann han bl a ett uttagningslopp till det italienska travderbyt och han var tvåa i finalen (efter Olona Ok). Som 4 åring kom han till Stig H Johansson och han har imponerat i flera av starterna han gjort på svensk mark. Han har totalt startat 24 gånger i karriären (och vunnit 13 lopp) och är med det faktiskt minst rutinerad i sällskapet.
 2. Owen´s Club h.e Duke of York/Sugarcane Hanover/Librium – 90% amerikanskt och 10% franskt blod. Owen´s Club var en tidig jättetalang som gick delat Europarekord med 13.1 i sitt debutlopp som 2 åring. Han gjorde det okej även som 3 och 4 åring även om han kanske inte motsvarade det han lovade i debuten. I år som 5 åring har han dock tagit flera steg i rätt riktning. Han har i år vunnit både Sweden Cup och St Michel Ajo.
 3. Johnny B Kemp h.e Credit Winner/Garland Lobell/Balanced Image – 100% amerikanskt blod. Han började sin karriär i USA där han gjorde det hyggligt. Han vann 4 av 26 lopp som 2 och 4 åring och tjänade 134 TUSD. Sitt första år i Sverige gjorde han det halvhyggligt utan att glänsa. I år har han dock tagit flera steg i rätt riktning och inte varit sämre än tvåa på sju starter. Näst senast gick han ruggigt efter galopp och på Årjäng var han grymt bra från ledningen. Han är uppbyggd på en av Credit Winner:s bättre kombinationer med Garland Lobell som morfar.
 4. David Sisu h.e Lindy Lane/American Winner/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod. David Sisu började karriären med tre raka segrar som 2 åring. Man trodde kanske som 2 åring att han mest levde på sin tidighet, men det här är en häst som utvecklats steg för steg och han har hävdat sig väl under 3,4 och 5 årssäsongerna. American Winner ston har funkat bra med Valley Victory hingstar. Muscle Hill, Sand Vic och Celebrity Secret är några exempel på detta.
 5. Perfectly Enough h.e Express It/Sjs Photo/Tibur – 90% amerikanskt och 10% franskt blod. Framstod som en av kulltopparna som 3 åring. Han vann uttagningslopp till kriteriet och i finalen gjorde han en stark upphämtning som sexa efter galopp. Utan den så hade han säkert haft bra chans att vinna loppet. Han fick en liten revansch i Breeders Crown finalen senare under hösten. Som 4 åring var han ojämn, men han vann ändå ett uttagningslopp till derbyt och var trea i finalen. Mormor Lass Tiba har visat att hon är en fantastisk mormor med hästar som Jaded, Mr Picolit, Mr Vida, Perfectly Enough, Barracuda River och Ouch.
 6. Going for Gold Zaz h.e Scarlet Knight/Sjs Photo/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod. Segervan hingst som vunnit 14 av 29 lopp. Han känns väldigt allround då han både är snabb och stark. Han har vunnit lopp över kort, medel och lång distans. 7 av segrarna har kommit inom rikstoton. Han vann också uttagningslopp till svenskt travderby samt var femma i finalen.
 7. Panne de Moteur h.e Credit Winner/Donerail/Supergill – 100% amerikanskt blod. Blåblodig hingst som hade en anmärkningsvärt trög start som tävlingshäst. Han vann faktiskt inte förrän i sin sjunde start i livet. Som 4 åring var dock alla bitar på plats och han vann då 8 av 14 starter och tjänade drygt 3.3 MSEK. Han var tvåa i Kungapokalen såväl som Sprintermästaren och Svenskt travderby och har vunnit lopp på alla distanser.
 8. Rocky Winner h.e Credit Winner/Arnaqeur/Bonefish – 83% amerikanskt och 17% franskt blod. Han började sin karriär i Norge och gjorde det bra och såg klassig ut från första början. Hann vann 9 av 24 starter och var som 4 åring nära att kvala in till finalen av svenskt travderby. Efter flytten till Åke Svanstedt har han varit bra mest hela tiden och han har i år vunnit 4 lopp inom rikstoton. Rocky Winner är en väldigt allround häst som vunnit lopp över samtliga distanser.
 9. Edward Ale v.e Here Comes Herbie/Pine Chip/Balanced Image – 100% amerikanskt blod. Med en mamma som är syster med San Pail och en pappa som är broder med Donato Hanover fanns det förstås stora förhoppningar på Edward Ale redan från tidig ålder. Han var som 3 och 4 åring kulltvåa i Finland efter Brad de Veluwe. I år som 5 åring verkar han ha gått framåt ytterligare och ser ut som en blivande världsstjärna. Han är både snabb och stark och har vunnit lopp över kort distans, över medeldistans och över lång distans.
 10. Manalapan h.e Kadabra/Vip Tilly/Fakir du Vivier – 70% amerikanskt och 30% franskt blod. Hyperkapabel hingst som kommer ur det grymma Cikora Tilly mödernet. Har visat upp stor kapacitet hela karriären men inte alltid fått till det. Han fick en fin seger då han vann Breeders Crown förra hösten och drog då in en välförtjänt cool miljon på ett bräde.
 11. Opitergium h.e Pine Chip/Passionant/Dauga – 65% amerikanskt och 35% franskt blod. Stor som ett hus och stark som en björn. Opitergium har alltid visat mycket hög kapacitet, men kanske inte alltid fått ut allt kunnande på tävlingsbanan. I år har han stått för flera dugliga insatser men faktiskt inte fått vinna på 8 starter. Saknar kanske den där riktiga speeden och då är det alltid svårare att vinna lopp då man möter bra hästar.
 12. Brad de Veluwe h.e Andover Hall/Muscles Yankee/Express Ride – 100% amerikanskt blod. Han framstod redan tidigt i karriären som en extraordinär häst och vann det mesta som unghäst både i Finland och i Europa. I år har han härdats mot den äldre eliten och tids nog kommer han säkert att vinna lopp även mot dom. Stammässigt är han ganska perfekt med en grym centrallinje, ett bra möderne och en mamma som var kulltopp och vann 15 av 33 starter. 

Jubileumspokalen är sedan 2009 ett lopp för 5 åriga hästar. De tidigare vinnarna med nuvarande format är:

 • 2012 Friction h.e Scarlet Knight/Express Ride/Ideal du Gazeau – 90% amerikanskt och 10% franskt blod
 • 2011 Prince Tagg h.e Prince R.S/Tamin Sandy/Zoot Suit – 71% amerikanskt och 29% franskt blod
 • 2010 Nu Pagadi h.e Love You/Armbro Kaiser/Heres – 78% amerikanskt och 22% franskt blod
 • 2009 Iceland h.e Scarlet Knight/Probe/Noble Gesture – 100% amerikanskt blod  


Dream Vacation fick med sex avkommor till finalerna av danska derbyt och stoderbyt

Detta inlägg skrevs den 12 augusti 2013 kl. 00:02 (11 månader gammalt).

Dream Vacation hade en mycket lyckad dag under söndagen då det kördes uttagningslopp till Danskt Travderby och Danskt Stoderby. Han lyckades att få med hela sex avkommor i de båda finalerna (tre i vardera avdelning) och hans avkommor vann dessutom tre utav försöksloppen. 

Den fine Dream Vacation sonen Stelton som vann V75 lopp i Sverige i fjol som 3 åring hade dessutom den klart snabbaste försökstiden med 14.1a över 2 500 meter. Stelton har nu vunnit 9 av 15 lopp i karriären. Även i stoavdelningen hade Dream Vacation den snabbaste avkomman eftersom segermaskinen Sweet Home Alabama (14 segrar på 22 starter) travade 13.8 i sitt försök. Båda dessa hästar lär räknas som två utav förshandsfavoriterna när finalerna körs den 24:e och 25:e augusti. 

Som en sidonotering och för att understryka att det var en lyckad dag för Dream Vacation kan även noteras att Dream With Me vann ett uttagningslopp till det Holländska Derbyt under söndagen. 

I Sverige är svenskt travderby ett av de svåraste loppen (åtminstone i modern tid) att vinna om man inte har lite franskt blod i hästen. De tio senaste åren har samtliga vunnits av hästar som har en blandning av franskt och amerikanskt blod. I Danmark har det dock varit annorlunda. Där är 6 av de senaste 10 vinnarna blodsmässiga helamerikaner. Även i år ser det väl förspänt ut på förhand då 8 av 12 finalister i Danskt Travderby har 100% amerikanskt blod i sig. 4 av de 5 försöksvinnarna var också helamerikaner. 

Danskt Travderby 2013 – finalfältet (försökvinnare i fetstil) 

 • Scirocco Sisa e Adams Hall/Speedy Merchant/Emigrant – 100% amerikansk blod
 • Sensei e New Quick/Buckfinder/Pay Dirt – 100% amerikansk blod
 • Super H T Byg e Great Challenger/Ride The Wave/Malibur Hanover – 100% amerikanskt blod
 • Stand and Deliver e Kadabra/Speedy Herve/Buckfinder – 99% amerikanskt och 1% franskt blod
 • Stelton e Dream Vacation/Speedy Crown/Super Bowl – 100% amerikanskt blod
 • Star Life Waltz e Gill´s Victory/Speedy Tomali/Noble Hanover – 100% amerikanskt blod
 • Snappy Rose e Dream Vacation/Pine Lane Yatzee/Lindy´s Crown – 100% amerikanskt blod
 • Simoni's Natural e Offshore Dream/Smokin Yankee/Baltic Speedy – 74% amerikanskt och 26% franskt blod
 • Super Yankee e Muscles Yankee/Mark Six/Tex Iran – 100% amerikansk blod
 • Spikeld e Super Arnie/Daguet Rapide/Speedy Crown – 95% amerikanskt och 5% franskt blod
 • See You e Love You/Climbing Bud/My Nevele – 78% amerikanskt och 22% franskt blod
 • Saxo Holmsminde e Dream Vacation/Little Devil/Mr Drew – 100% amerikanskt blod 

Det danska stoderbyt är också ett lopp där blodsmässigt helamerikanska ston har haft stora framgångar. Kollar man på de senaste tio åren så har sju årgångar vunnits av sådana ston. I årets finalfält så är det dock en majoritet av hästarna som har åtminstone lite franskt blod i sig. 5 av finalisterna är helamerikanska och 7 har åtminstone lite franskt blod i sig. 

Danskt Stoderby 2013 – finalfältet (försöksvinnare i fetstil) 

 • Surinam F H e SJ´s Photo/Donerail/Supergill – 100% amerikanskt blod
 • Starlet Beat e Timberland/New Quick/Buckfinder – 87% amerikanskt och 13% franskt blod
 • Sweet Home Alabama e Dream Vacation/Speedy Crown/Bonefish – 100% amerikanskt blod
 • Speed Hill e Goetmals Wood/Mr Vic/Supergill – 71% amerikanskt och 29% franskt blod
 • Sunbeam e Dream Vacation/Gill´s Victory/Ulf d´Ombree – 92% amerikanskt och 8% franskt blod
 • Solstrålen e Timberland/Gift Box/Carlisle – 91% amerikanskt och 9% franskt blod
 • Seducedbyface e Varenne/Valley Victory/Royal Prestige – 98% amerikanskt och 2% franskt blod
 • Souris de Vie e Quite Easy/Coktail Jet/Lindy´s Crown – 90% amerikanskt och 10% franskt blod
 • Sagitta e Great Challenger/Spotlite Lobell/Shane T Hanover – 100% amerikanskt blod
 • Spik Party e Defi d´Aunou/Coktail Jet/Linus T. - 100% amerikanskt blod
 • Serena e Dream Vacation/Speedy Herve/Buckfinder – 100% amerikanskt blod
 • Scarlet Gede e Insert Gede/Ron B Hanover/Hoot Speed – 56% amerikanskt och 44% franskt blod


Chantal Web – liknar Royalty for Lifes mamma!

Detta inlägg skrevs den 11 augusti 2013 kl. 14:49 (11 månader gammalt).

Igår vann Chantal Web det finska stokriteriet (eller Tammakriteriet). Intressant då man betraktar hennes stamtavla är att den mycket starkt påminner om Bourbon ´n Grits stamtavla, dvs mamman till nyblivna Hambletonianvinnaren Royalty for Life! Så här ser Chantal Web ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&trotter=chantal+web&existing=S%F6k

Chantal Web och Bourbon ´n Grits är båda två efter Valley Victory sonen Donerail och deras mammor är båda två inavlade i pappa/morfarlinjerna på Super Bowl. Andra kända hästar med liknande uppbyggnad, dvs någon Valley Victory hingst som outcross på mammor som är inavlade via pappa/morfarslinjerna på Super Bowl är avelshingsten Celebrity Secret (e Yankee Glide), dollarmiljonären Grain of Truth (e Self Possessed) och Bar Slide (e Yankee Glide) som vann Hambletonian Oaks 2010. Ytterligare en med liknande uppbyggnad fast där mamman är inavlad på Star´s Pride (pappa till Super Bowl) är faktiskt fenomenet Muscle Hill. 

Med andra ord så kan man med Chantal Web den dagen hon lägger tävlingsskorna på hyllan försöka att själv framställa en egen light version av Royalty For Life (dock utan inaveln på American Winner). Använder man t ex Judge Joe på henne så får man en hingst som påminner om Rc Royalty då han är efter Credit Winner samt att han också har en Noble Victory hingst i sin morfarsposition. Avkomman skulle i sådana fall få en centrallinje som liknar Royalty For Life:s, men som sagt utan den där spännande inaveln på American Winner blodet. 

I Sverige finns det för övrigt också en del ston där man rent linjemässigt skulle kunna göra en egen version av Royalty For Life, inklusive in eller linjeavel på American Winner. De jag finner är Petra Streamline (e Lindy Lane), Pure Delight (e Victory Abroad), Mahagony (e Muscles Yankee), Sentimental (e Pearsall Hanover), Perucho Broline (e Ken Warkentin) och Graceful Beauty (e Muscle Mass). 

Kollar man till sist på de senaste tio årens vinnare av det finska stokriteriet så ser man att loppet ofta vunnits med ston som har helamerikanskt blod och upp till 10% franskt blod. Med denna sortering så lyckas man faktiskt ringa in 9 av de senaste 10 vinnarna i loppet. 

 • 2013 Chantal Web e Donerail/Diamond Way/Cumin – 97% amerikanskt och 3% franskt blod
 • 2012 Venice e Quite Easy/Express Ride/Baltic Speed – 100% amerikanskt blod
 • 2011 Classical Duo e Viking Kronos/Pine Chip/Royal Prestige – 100% amerikanskt blod
 • 2010 Brave Duo e Express It/Valley Victory/Speedy Count – 100% amerikansk blod
 • 2009 Annie Outlaw e Ever To Excel/Campo Ass/Impish Pride – 97% amerikanskt och 3% franskt blod
 • 2008 Piece By Piece e Rite On Line/Cotton Hanover/Count´s Pride – 100% amerikanskt blod
 • 2007 Reding Lady e Dahir De Prelong/
 • 2006 Irene Merett e Express It/Sugarcane Hanover/Tibur – 90% amerikansk och 10% franskt blod
 • 2005 Amazing Ride e Muscles Yankee/Express Ride/Armbro Goal – 100% amerikanskt blod
 • 2004 Bel Ditto e Wired Pine/Uthan/Patara – 63% amerikanskt och 37% franskt blod 

Muscle Hill – 10 bästa avkommorna hittills

Detta inlägg skrevs den 10 augusti 2013 kl. 13:53 (11 månader gammalt).

Totalt har Muscle Hill i sin första kull i USA 81 avkommor varav 46 är hingstar/valacker (57%) och 35 är ston (43%). Det är förstås väldigt tidigt i hans avelskarriär, men hittills måste sägas att han har lämnat bäst hingstar för 8 av 10 hästar på hans topp 10 för närvarande är hingstar och valacker. 

I den första kullen har det varit populärt att korsa Muscle Hill med ston efter någon Noble Victory hingst. Tvåa på popularitetslistan är ston efter någon Super Bowl hingst och trea ston efter någon Vallley Victory hingst. 

 • 25 hästar i kullen har Noble Victory i morfarslinjen (31%)
 • 17 hästar i kullen har Super Bowl i morfarslinjen (21%)
 • 14 hästar i kullen har Valley Victory i morfarslinjen (17%)
 • 10 hästar i kullen har Arnie Almahurst i morfarslinjen (12%)
 • 6 hästar i kullen har Övriga Star´s Pride i morfarslinjen (7%)
 • 4 hästar i kullen har Övriga Speedy Crown i morfarslinjen (5%)
 • 2 hästar i kullen har Reve d Udon i morfarslinjen (2.5%)
 • 1 häst i kullen har Songcan i morfarslinjen (1.5%)
 • 1 häst i kullen har övriga Speedy Scot i morfarslinjen (1.5%)
 • 1 häst i kullen har Songcan i morfarslinjen (1.5%) 

Om man sedan kollar på centrallinjerna på Muscle Hills topp 10 i USA per idag så ser det ut såhär: 

 • Southwind Spirit 97 TUSD hingst e Muscle Hill/Pine Chip/Bonefish
 • Hill I Am 96 TUSD hingst e Muscle Hill/Cumin/Crowning Point
 • Pacific Winds K 35 TUSD sto e Muscle Hill/American Winner/Crowning Point
 • Ravine 24 TUSD sto e Muscle Hill/Striking Sahbra/Valley VIctory
 • Quikwit 19 TUSD hingst e Muscle Hill/Conway Hall/Giant Victory
 • Chery Hill Park 17 TUSD hingst e Muscle Hill/Malabar Man/Valley Victory
 • Muscle on In 16 TUSD hingst e Muscle Hill/Armbro Goal/Supergill
 • Musclesprinctonian 14 TUSD hingst e Muscle Hill/Broadway Hall/Pine Chip
 • Muscle Midas 12 TUSD hingst e Muscle Hill/Broadway Hall/Prakas
 • Well Built 11 TUSD hingst e Muscle Hill/Ken Warkentin/Pine Chip 

Hingstlinjer i ”morfarslinjen” av Muscle Hills topp 10 hästar:

 • Super Bowl – 4 hästar (40%)
 • Noble Victory – 3 hästar (30%)
 • Övriga Speedy Crown – 1 häst (10%)
 • Arnie Almahurst – 1 häst (10%)
 • Valley Victory – 1 häst (10%) 

Bäst hittills måste man säga att Super Bowl har funkat (inte alls överraskande) med 4 hästar bland de 6 bästa avkommorna. Det är förstås stora övervärden jämfört med de 21% av den totala Muscle Hill populationen som är uppbyggda på kombinationen Muscle Hill på sto efter någon Super Bowl hingst. 

I den första kullen i Sverige så är 6 av 26 hästar (23%) uppbyggda på den här kombinationen, bland annat Global Rock´n´Roll som tränas av Svante Båth. Denna gick redan i slutet av april i år banjobb strax under 1.25 med krafter kvar, så även där verkar kombinationen ha funkat väl! Såhär ser Global Rock´n Roll ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&lang=swe&trotter=Global+rock+n%27roll


Divas Revansch ett kriteriehopp för stall Stenströmer?

Detta inlägg skrevs den 9 augusti 2013 kl. 17:30 (11 månader gammalt).

Igår startade Divas Revansch i ett lopp för 3 åringar på Örebro. Tongångarna inför starten var mycket positiva från tränare Ulf Stenströmer. Om jag inte hörde helt fel i intervjun så sade han till och med att Björn Goop efter någon tidigare start där Divas Revansch galopperat bort sig sagt att det kunde vara den näst bästa hästen i stallet (efter Noras Bean)! På hemsidan kunde man också läsa att det rör sig om en häst som stallet håller mycket högt och att man trodde på bra vinstchans trots det jobbiga 8 spåret. Och igår levde talangen verkligen upp till sitt rykte. Divas Revansch fick nämligen en jobbig resa i dödens hela loppet men gick ändå undan på ett bra och enkelt sätt till slut. 

Stammässigt finns det inte mycket att klaga på överhuvudtaget tycker jag. Snarare är det så att alla papper är helt i sin ordning. Pappa är Revenue som lämnar kapabla och mycket farftfyllda avkommor. Mamman heter Fridhems Diva och hon var själv en duglig häst som vann 6 av 26 starter och tjänade 179 TSEK. Än intressantare är dock att hon är halvsyster med den tolvfaldiga miljonärskan Fridhems Ambra. Namnet Divas Revansch antyder kanske också att mamman egentligen var lite mer talangfull än vad hon själv fick ut på tävlingsbanan? 

Lägger man därefter till att Revenue trivs alldeles ypperligt på ston efter Super Arnie så är det svårt att säga något annat än att Divas Revansch är en mycket välstammad hingst. Det finns bara fem hästar födda senast 2010 som har kombinationen Revenue på Super Arnie och dessa är:

 • Reven d Amour 4.7 MSEK, 16 segrar på 61 starter och rekord på 09.9
 • Operett Ribb 723 TSEK, 10 segrar på 31 starter och segerrekord på 13.1 ak och 13.9vm
 • Bill Stardust 448 TSEK, 15 segrar på 22 starter
 • Divas Revansch 97 TSEK, 2 segrar på 6 starter
 • Superenue, ostartad 

Dessutom kan tilläggas att Revenue har skapat ytterligare några stjärnor med mammor som har haft kombinationen att de är efter någon Super Bowl hingst och har Arnie Almahurst i blodet. Det är ju nämligen så att Revenues morfar Sugarcane Hanover kommer ur Arnie Almahurst kapacitetsfyllda hingstlinje och Revenue verkar svara bra på den här typen av mild linjeavel. Dollarmiljonären Break The Bank K som ett tag hade världsrekord för 3 åringar på 1000 metersbana med 09.8 är ett exempel på detta. Tornado Tim som tjänat 139 TUSD är ett annat . I Sverige har vi även sett Ravanelli som säkerligen var oerhört talangfull men som kördes lite för hårt i början av karriären och stannade av helt i utvecklingen. 

Så Divas Revansch blir en intressant häst att följa framöver och det är väl inte helt omöjligt att han kommer att testas i dom lite större årgångsloppen framöver? Såhär ser han ut i Blodbanken: http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?breed=warm&trotter=divas+revansch&existing=S%F6k


Korta E3 - finalfälten

Detta inlägg skrevs den 7 augusti 2013 kl. 12:03 (11 månader gammalt).

Hingstlinjer (båda finalerna)

 • 10 hästar kommer ur Super Bowl:s hingstlinje
 • 2 hästar har vardera Star´s Pride, Övriga Speedy Crown, Arnie Almahurst, Valley Victory, Noble Victory, Reve d Udon, Franska Stars Pride 

De hingstar med flest avkommor i finalerna är Varenne, Scarlet Knight, Going Kronos och Viking Kronos med två vardera. 

Den morfar med flesta avkommor i finalerna är Express Ride och Pine Chip med två vardera. 

S.J.´s Caviar är farfar till Mythical Fortuna och morfar till Backfire. Dream Vacation är dessutom morfar till Denim Boko.

Stoklassen (försöksvinnarna i kursiv fetstil)

Mythical Fortune e Mythical Lindy (e S.J.´s Caviar)/Foreign Office/Pay Me Quick – 82% amerikanskt och 18% franskt blod
Room To Go e Varenne/Zoot Suit/Giant Chill – 93% amerikanskt och 7% franskt blod
Symmetric e Scarlet Knight/Arnaquer/Supramour – 61% amerikanskt och 39% franskt blod 

Air Frame e Scarlet Knight/S.J.´s Photo/Overcomer – 100% amerikanskt blod
Amazon Am e Gigant Neo/Coktail Jet/Buvetier d´Aunout – 84% amerikanskt och 16% franskt blod
Mellby Briolette e Going Kronos/Lindy Lane/Mystic Park – 100% amerikanskt blod 

Denim Boko e Chocolatier/Dream Vacation/Mack Lobell – 100% amerikanskt blod
Digital Pointer e Super Photo Kosmos/Express Ride/Ideal du Gazeau – 90% amerikanskt och 10% franskt blod
Artemis e Lindy Lane/Spotlite Lobell/Nevlele Pride – 100% amerikanskt blod 

D One e Donato Hanover/Supergill/Valley Victory – 100% amerikanskt blod
Roaring Drunk e Viking Kronos/Smokin Yankee/Zoot Suit – 100% amerikanskt blod
Backfire e Offshore Dream/S.J.´s Caviar/Super Bowl – 74% amerikanskt och 26% franskt blod 

 • 100% amerikanskt blod – 6 hästar (50%)
 • 90-99% amerikanskt blod – 2 hästar (17%)
 • 80-89% amerikanskt blod – 2 hästar (17%)
 • 70-70% amerikanskt blod – 1 häst (8%)
 • Över 30% franskt blod – 1 häst (8%)
 • Över 50% franskt blod – ingen häst 

 

Öppna Klassen (försöksvinnarna i kursiv fetstil)

Rolling Stones e Viking Kronos/Pine Chip/Nevele Diamond – 100% amerikanskt blod
Poochai e Make It Happen/Express Ride/Smokin Yankee – 100% amerikanskt blod
Bandit Hornline e San Pellegrino/Giant Chill/Fadet – 91% amerikanskt och 9% franskt blod
Sam I am Zet e Credit Winner/Super Bowl/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod 

Djali Boko e Ready Cash/Pine Chip/Tenor de Baune - 61% amerikanskt och 39% franskt blod
Marquis Ås e Striking Sahbra/Mr Vic/Nevele Pride – 100% amerikanskt blod
Ghost Pirate e Echo/General November/Super Arnie – 68% amerikanskt och 32% franskt blod
Tiberius F e Going Kronos/Sugarcane Hanover/Mystic Park – 100% amerikanskt blod 

Nochebuena Face e Kiss Francais/Lisas Boy/Speedy Crown – 57% amerikanskt och 43% franskt blod
Kan Ha e Super Arnie/J.R Broline/Ata Star L – 95% amerikanskt och 5% franskt blod
Rokkakudo e Varenne/Valley Victory/Speedy Crown – 98% amerikanskt och 2% franskt blod
Tumble Dust e Crazed/Victory Dream/Super Bowl – 99% amerikanskt och 1% franskt blod 

 • 100% amerikanskt blod – 5 hästar (42%)
 • 90-99% amerikanskt blod – 4 hästar (33%)
 • 80-89% amerikanskt blod – ingen häst
 • 70-70% amerikanskt blod – ingen häst
 • Över 30% franskt blod – 3 hästar (25%)
 • Över 50% franskt blod - ingen häst

Trustworthy Kid segrade på The Meadows

Detta inlägg skrevs den 7 augusti 2013 kl. 12:00 (11 månader gammalt).

I natt blev det en duell mellan två SJ's Caviar-söner på The Meadows. Better Caviar (US) (5, SJ's Caviar - Better Credit - Credit Winner) spetsade och fick favoriten Trustworthy Kid (US) (4, SJ's Caviar - Penn Worthy Lane - Lindy Lane) i rygg. På upploppet styrde Brian Zendt ner på open stretch med favoriten som kunde speeda till seger med en halv längd på 1.11,7a/1609m. Better Caviar blev tvåa på samma tid. Förstapriset var på $6,100.


Fler vinnare

Detta inlägg skrevs den 6 augusti 2013 kl. 17:43 (11 månader gammalt).

SJ's Caviar

Inatt tog SJ's Caviar en snygg trippel med sina 2-åringar på The Meadows när de körde PA Sire Stallion Series ($20,000) för ston.

Champagne Dreams (US) (2, SJ's Caviar - Kelley's Winner - American Winner) fick loppet i rygg på ledaren, men sedan attackerade Brian Zendt och då bet det bra. Hon försvann till seger med drygt åtta längder på 1.13,8a/1609m.

Winky Dink (US) (2, SJ's Caviar - Winky's Chip - Pine Chip) kördes i rygg ledaren av Aaron Merriman. Luckan kom och hon kunde spurta till skrällseger med en halv längd på 1.14,6a/1609m.

Harley Momma (US) (2, SJ's Caviar - Harley Honey - Balanced Image) fullbordade trippeln när hon segrade från ledningen i fin stil med två längder på 1.12,9a/1609m. Det var Jim Raymer som satt i sulkyn.

Vi noterar en andraplats för Simply Sassy (US) (2, SJ's Caviar) i samma lopp serie. Hon gjorde en bra prestation när hon drog i stor ledning i hårt tempo, men lyckades hålla bra till andraplatsen på 1.12,6a/1609m. Storfavoriten Nitro Nittany (US) (2, Explosive Matter) segrade.

Seger i söndags blev det för Caviar Royale (US) (7, SJ's Caviar) när hon skrällsegrade på Ocean Downs.

Dream Vacation

Vi missade att rapportera om segern för Aruba Vacation (US) (6, Dream Vacation) från i lördags på Tioga Downs. Han ledde runt om i Open ($16,000) och segrade med knappt två längder på 1.11,4a/1609m. Han kördes av Fern Paquet Jr.

På Biri kördes HKH Princesse Märtha Louises Hoppeavdelning med 200 000 NOK i förstapris. Segern gick till Clara B.R. (NO) (3, Dream Vacation - Sappho Blue Chip - Credit Winner) som fortfarande är obesegrad efter tre starter. Hon segrade från ledningen med 2,5 längder på 1.15,9a/2100m före jätteskrällen Thank You (US) (3, From Above). Trea i loppet var Claudia B.R. (NO) (3, Dream Vacation) före Sweet Va Bene (NO) (3, Rite On Line).

Search The Dream (DK) (4, Dream Vacation - Walking Saltum - New Quick) segrade på Århus i söndags. Han tog karriärens tredje seger när han skrällde och vann med tre längder på 1.15,9a/1800m. Rene Kjær höll i tömmarna.

Le Chapeau (3, Dream Vacation - La Chapelle - Spotlite Lobell) tog andra raka i andra starten när hon segrade på Dannero igår som storfavorit. Hon segrade med en halv längd på 1.18,6v/2140m och tjänade 10 000 kr. Ulf Ohlsson körde.

Global Farm

Montdore (3, Love You - Self Made Woman - Self Possessed) segrade igår på Årjäng tillsammans med sin tränare Tom Horpestad. Den 3-årige fuxhingsten spetsade och vann med en längd på 1.16,0a/2140m. Förstapriset var på 10 000 kr. Global Farm äger modern Self Made Woman (US) (9, Self Possessed - Armbro Rouge - Balanced Image).


Korta E3 - Öppen klass

Detta inlägg skrevs den 6 augusti 2013 kl. 13:20 (11 månader gammalt).

E3 Korta Öppen Klass – totalt 16 tidigare upplagor

 • 2012 Standout e Ganymede/Royal Troubador/Able Mission – 70% amerikanskt och 30% franskt blod
 • 2011 Labero Broline e Pine Chip/Speedy Crown/Carlisle – 100% amerikanskt blod
 • 2010 Deuxieme Picsous e In Love With You/Delvin Kosmos/Bonefish – 81% amerikanskt och 19% franskt blod
 • 2009 Red Hot Dynamite e Enjoy Lavec/Viking Kronos/Speedy Crown – 100% amerikanskt blod
 • 2008 Conrads Epilog e Rite On Lin/Speedy Crown/B.F Coaltown – 100% amerikanskt blod
 • 2007 Staro Azazell e Running Sea/Barbeque/Galant du Gy – 91% amerikanskt och 9% franskt blod
 • 2006 Glen Kronos e Enjoy Lavec/Spotlite Lobell/Netted – 98% amerikanskt och 2% franskt blod
 • 2005 Kung Lavec e Enjoy Lavec/Tenor de Baune/Speedy Crown – 77% amerikanskt och 23% franskt blod
 • 2004 Conny Nobell e Pearsall Hanover/Peace on Earth/Speedy Spin – 90% amerikanskt och 10% franskt blod
 • 2003 Luxury Ås e Pine Chip/Abc Freight/Arnie Almahurst – 100% amerikanskt blod
 • 2002 Malabar Circle Ås e Malabar Man/Mack Lobell/Nevele Pride – 100% amerikanskt blod
 • 2001 Staro Showbiz e Supergill/Speedy Fly/Tibur – 84% amerikanskt och 16% franskt.
 • 2000 Esterel Sunset e Victory Victor/Netted/Francis Senator – 97% amerikanskt och 3% franskt blod
 • 1999 Simb Zipper e Flying Irishman/Equileo/Ego Hanover – 81% amerikanskt och 19% fanskt blod
 • 1998 Viking Kronos e American Winner/Bonefish/A.C.´s Viking – 100% amerikanskt blod
 • 1997 Borga Spirit e Snack Bar/Speedy Count/Star´s Pride – 100% amerikanskt blod 

En översikt av tidigare vinnare när det gäller amerikanskt/franskt blod:

 • 100% amerikanskt blod – 7 vinnare (44%)
 • 90-99% amerikanskt blod – 4 vinnare (25%)
 • 80-89% amerikanskt blod – 3 vinnare (19%)
 • 70-79% amerikanskt blod – 2 vinnare (12%)
 • Över 30% franskt blod – ingen vinnare
 • Över 50% franskt blod – ingen vinnare 

Här är det lite mer blandat än för stona och antalet helamerikanska vinnare är färre. De senaste 10 åren har bara fyra vinnare varit helamerikanska. Ingen av vinnarna har fransktamerikanskt blod från båda föräldrarna utan bara från ena sidan. 

Hingstlinjer som har vunnit loppet:

 • 5 vinster: Arnie Almahurst och Super Bowl
 • 2 segrar: Valley Victory, övriga Star´s Pride
 • 1 seger: Fakir du Vivier och franska Speedy Crown  

E3 Korta Öppen Klass (28 anmälda)

 • 4 avkommor Going Kronos
 • 2 avkommor Dream Vacation, Viking Kronos, Kiss Francais
 • 1 avkomma Make It Happen, Mythical Lindy, Super Arnie, Andover Andover, Crazed, Express It, From Above, San Pellegrino, Credit Winner, Classic Photo, Love You, Striking Sahbra, Ready Cash, Donato Hanover, Flirtin Man, Echo, Offshore Dream, Varenne 

En översikt av amerikanskt/franskt blod hos de anmälda hästarna i årets öppna klass:

 • 100% amerikanskt blod – 14 hästar (50% i år och 47% i fjol)
 • 90-99% amerikanskt blod – 6 hästar (21% i år och 41% i fjol)
 • 80-89% amerikanskt blod – 1 häst (4% i år och 3% i fjol)
 • 70-79% amerikanskt blod – 2 hästar (7% i år och 6% i fjol)
 • Över 30% franskt blod – 5 hästar (18% i år och 3% i fjol)
 • Över 50% franskt blod – ingen häst

Korta E3 - Stoavdelningen

Detta inlägg skrevs den 6 augusti 2013 kl. 13:13 (11 månader gammalt).

Idag körs det E3 försök på Bergsåker. Den här gången är det korta E3 som ska gå av stapeln. På grund av att det bara finns utrymme för ett visst antal tecken per inlägg på hemsidan så delar jag upp det i två inlägg: ett för stoavdelningen och ett för den öppna klassen. Dels gör jag en överblick över den historik som finns för korta E3 och dels kollar jag på vilka avelshingstar som har flest hästar med i startlistorna till försöket i år samt också en liten koll på amerikanskt/franskt. 

Antalet anmälda hästar har minskat jämfört med i fjol. I stoavdelningen är i år 39 hästar anmälda mot 46 hästar i fjol. I den öppna avdelningen är 28 anmälda jämfört med 32 i fjol. 

I fjol var det Scarlet Knight som hade flest avkommor med i försöken med 7 hästar. I år har han faktiskt ”bara” med 3 och inte någon alls i den öppna klassen. Bäst i klassen i år är i stället Going Kronos med totalt 6 anmälda hästar i de båda klasserna. 

Om man kollar på Global Farms avelshingstar i båda öppen klass och stoklassen så är S.J.´s Caviar farfar till två deltagare i försöket samt morfar till två deltagare. Dream Vacation är pappa till två avkommor och morfar till en. 

E3 Korta Ston – totalt 16 tidigare upplagor

 • 2012 Mousse e Gallant Baron/Express Ride/Speedy Crown – 95% amerikanskt och 5% franskt blod
 • 2011 Mermaid Ås e Broadway Hall/Super Bowl/Baltic Speedy – 100% amerikanskt blod
 • 2010 Tamla Celeber e Cantab Hall/Express Ride/Lindy´s Crown – 100% amerikanskt blod
 • 2009 Viola Silas e Lindy Lane/Spotlite Lobell/Netted – 89% amerikanskt och 11% franskt blod
 • 2008 Lily Kronos e Varenne/Pine Chip/Prakas – 98% amerikanskt och 2% franskt blod
 • 2007 Nursery Rhyme e Credit Winner/Abc Freight/Yankee Slugger – 100% amerikanskt blod
 • 2006 Tigger e Extreme Dream/Quick Pay/Songcan – 70% amerikanskt och 30% franskt blod
 • 2005 Lotuschic e Pine Chip/Nuclear Kosmos/Dean Rodney – 100% amerikanskt blod
 • 2004 Needles N Pins e Ever Jet/Bonefish/Speedy Crown – 70% amerikanskt blod och 30% franskt blod
 • 2003 Giant Diablo e Supergill/Valley Victory/Brisco Hanover – 100% amerikanskt blod
 • 2002 Rae Boko e Pine Chip/Super Bowl/Noble Victory – 100% amerikanskt blod
 • 2001 Ottilia Hornline e Lindy´s Crown/Speedy Spin/Top Quality – 100% amerikanskt blod
 • 2000 Jacqueline B e Spotlite Lobell/Little League/Doctor Rodney – 100% amerikanskt blod
 • 1999 Monkey Ride e Express Ride/Armbro Goal/Homesick – 100% amerikanskt blod
 • 1998 Montana Chill e Giant Chill/Speedy Min/Spike Hanover – 100% amerikanskt blod
 • 1997 Irish Kemp e Barbeque/Speedy Crown/B.F Coaltown – 100% amerikanskt blod 
En översikt av tidigare vinnare när det gäller amerikanskt/franskt blod: 
 • 100% amerikanskt blod – 11 av vinnarna (69%)
 • 90-99% amerikanskt blod – 2 av vinnarna (12.5%)
 • 80-89% amerikanskt blod – 1 vinnare (6%)
 • 70-79% amerikanskt blod – 2 vinnare (12.5%)
 • Över 30% franskt blod – ingen vinnare
 • Över 50% franskt blod – ingen vinnare 

Här har det varit stora framgångar för helamerikanska ston. Dominansen har dock avtagit om man bara kollar de senaste tio åren. Kollar man bara den perioden så har hälften av loppen vunnits av blodsmässiga helamerikaner och hälften av ston med lite franskt blod i sig. Ingen av vinnarna har fransktamerikanskt blod från både mamman och pappan utan bara från endera sidan. 

Hingstlinjer som har vunnit loppet:

 • 3 segrar: Övriga Speedy Crown och Super Bowl
 • 2 segrar: Noble Victory, Valley Victory, övriga Star´s Pride, Arnie Almahurst
 • 1 seger: Franska Speedy Crown, Florestan 

E3 Korta Ston (39 anmälda)

 • 3 avkommor Scarlet Knight
 • 2 avkommor Chocolatier, Love You, Kiss Francais, Going Kronos, Viking Kronos, Deweycheatumnhowe, Gigant Neo
 • 1 avkomma Lindy Lane, Oiseau de Feux, Eilean Donon, Credit Winner, Mythical Lindy, Varenne, From Above, Kadabra, Donato Hanover, Juliano Star, Zerberus, Muscle Mass, Offshore Dream, Ken Warkentin, Quite Easy, Striking Sahbra, Marion Mad Money ,Express It, Look de Star, Super Photo Kosmos, Up Front Larry, Pearsall Hanover 

En översikt av amerikanskt/franskt blod hos de anmälda stona i årets uttagningar:

 • 100% amerikanskt blod – 18 hästar (46% i år och 50% i fjol)
 • 90-99% amerikanskt blod – 6 hästar (15% i år och 24% i fjol)
 • 80-89% amerikanskt blod – 3 hästar (8% i år och 11% i fjol)
 • 70-79% amerikanskt blod – 7 hästar (18% i år och 11 % i fjol)
 • Över 30% franskt blod – 4 hästar (10% i år och 4% i fjol)
 • Över 50% franskt blod – 1 häst (3% i år och ingen häst i fjol)

Fredag- och lördagsvinnare

Detta inlägg skrevs den 4 augusti 2013 kl. 23:45 (11 månader gammalt).

SJ's Caviar

Vi måste givetvis börja med att hylla Sevruga (US) (5, SJ's Caviar - Stunning Lindsey - Malabar Man) som segrade i John Cashman Jr Memorial ($318,350) på Meadowlands. Från spår 7 körde Andy Miller offensivt och tog över ledningen efter första quartern. Han drog hårt hela vägen och segrade på vassa 1.08,8a/1609m.

Blue Star Mythical (4, SJ's Caviar - Dreamlandsjeanjean - Donerail) tog andra raka när hon segrade på Vaggeryd i fredags. Om spetsade från sitt tillägg och var överlägsen när hon vann med 10 längder på nya rekordet 1.15,0v/2160m. Det var i Svensk Travsports Grundserie - Stolopp och förstapriset var på 30 000 kr. Det är Håkan K Persson som äger, tränar och kör stoet som gjorde en mycket bra prestation.

Waterloo Willie (US) (6, SJ's Caviar - Swanee Hanover - American Winner) segrade på Scarborough Downs i fredags i ett Free For All ($5,200). David Ingraham körde tidigt till ledningen och de segrade med tre längder på 1.14,3a/1609m. Detta var hans åttonde årsseger.

Dream Vacation

Castor Boko (FI) (4, Dream Vacation - Early Southwind - Super Arnie) tog andra raka Solvallasegern i fredags. Han rekordsänkte till fina 1.12,0a/1640m när han vann med 3,5 längder för Jorma Kontio. Det är Timo Nurmos som tränar den 4-årige hingsten som tjänade 25 000 kr för sin vassa prestation.

MIssing Wink (US) (9, Dream Vacation - Super Winky - Super Bowl) segrade i fredags på Saratoga Harness när han skrällde tillsammans med Billy Dobson. Han fick loppet i tredje invändigt och avslutade vassast av alla till seger med en längd på 1.14,4a/1609m.

Dreamwillie (US) (6, Dream Vacation - Klassic Kosmos - Lindy Lane) fick ett lopp som femte häst, men kunde via en vass avslutning runda till överlägsen seger med nästan fem längder på 1.12,4a/1609 för Fern Paquet Jr.

Nämner även Dreamanotherdream (US) (7, Dream Vacation) som gjorde en strålande prestation på Vernon Downs som tvåa. Han gick 1.10,8a/1609m och var slagen med en längd.

Rite On Line

Tyko Marje (5, Rite On Line - Global Blaze - Zoot Suit) segrade på Färjestad i fredags. Tränaren Magnus Jakobsson gav honom ett lopp i tredje utvändigt och via snabba sista 500m kunde han vinna säkert med en längd på finfina 1.11,6a/1640m. Förstapriset var på 20 000 kr.

På Rättvik blev det en dubbelseger i montéloppet. Ekets Patrik (8, Rite On Line - Ekets Svarta Maja - Black Peter) segrade från ledningen under Emelie Knutsson, fem längder före Nova Race (6, Rite On Line). Segertiden blev 1.14,2a/2140m och detta var årets tredje montéseger för året. Per Lennartsson tränar vinnaren som tjänade 40 000 kr.

Global Farm

Segermaskinen Just Livin My Life (US) (5, Yankee Glide - J.C.'s Secret - Malabar Man) tog sin sjunde årsseger (11:e totalt) när han segrade på Biri i fredags. Han var storfavorit och Frode Hamre körde till ledningen och vann överlägset med 5,5 längder på 1.15,4a/2100m. Förstapriset var på 18 000 NOK.

Global Possibility (3, Lindy Lane - Global Fortune - Armbro Goal) var i lördags tvåa på Halmstad. Fuxen noterade 1.17,2v/2140m när han tjänade 15 000 kr. Joakim Sandkvist körde den Dan Widegren-tränade hästen.


Hambletonian 2013 - dagen efter

Detta inlägg skrevs den 4 augusti 2013 kl. 14:51 (11 månader gammalt).

Det var fantastiskt fina hästar vi fick se igår på Meadowlands (drivningarna var dock inte lika vackra alla gånger). Det finns dom som tycker det bara föds medelhästar i USA, men det är lite svårt att ta på allvar när man ser dom springa. Det blev väntade vinnare i de fyra stora unghästloppen. 

Förhandsfavoriten Shake it Cerry (e Donato Hanover) vann Merrie Annabelle från ledningen på nytt banrekord 10.6. Den enda som kunde följa med och utmana var stallkamraten Lifetime Pursuit (e Cantab Hall). Jimmy Takter tränar båda hästarna och Yankee Glide är morfar till båda. Trea var Cee Bee Yes (e Muscles Yankee). 

I Peter Haughton Memorial var det som väntat två hästar som var bättre än de andra. Det blev hård körning första 800 och tempot var då 08.6. Över upploppet gick Father Patrick (e Cantab Hall) undan med flera längder och när man ser honom så förstår man verkligen varför tränare Jimmy Takter sprider lovord om honom och kallar honom för den bästa 2 åring han tränat. Segetiden blev 11 blankt. Tvåa var Nuncio (e Andover Hall) som ägs av Stefan Melander och tränas av Jim Oscarsson. Även han gjorde ett bra lopp, även om han kanske var lite märkt av sitt tuffa lopp i uttagningsloppet då han drog hårt i ledningen. Trea i loppet var Southwind Spirit (e Muscle Hill). 

I Hambletonian Oaks var Bee A Magician (e Kadabra) som vanligt bara bäst. Det var en stenhård öppning på loppet och första 800 gick efter 07.4. Bee A Magician inledde som vanligt lite halvlugnt, men övertog ledningen i ingången av sista sväng. Över upploppet kunde ingen av de andra följa med och hon försvann iväg med många längder. Segertiden blev fina 09.5. Tvåa var Classic Martine (e Classic Photo) som följde upp sin starka insats från försöket med en lika bra insats i finalen. Trea var To Dream On (e Credit Winner). 

Efter försöksoloppen av Hambletonian så stod en sak ganska klar: om Royalty for Life (e Rc Royalty) bara skulle sköta sig i finalen så skulle han bli ruggigt svårslagen. Han imponerade enormt i sitt försök då han i mäktig stil vann enkelt på den snabbaste tiden. Ett litet orosmoment var startspåret i finalen då han lätt kan hetsa upp sig och galoppera om han blir instängd eller störd. Brian Sears fick dock en väldig fart på honom från start och svarade resolut upp Smilin Eli efter en stenhård 05.6 öppning. Därefter fick han köra i ett jämt 11 tempo och över upploppet fanns det ingen som ens var nära att kunna utmana. Det är för övrigt ganska otroligt vilken skillnad det är över upploppet då hästarna har Credit Winner som farfar istället för pappa! Smilin Eli (e Muscles Yankee) var stark som tvåa och det säger en del om vilken klass han håller att han kan vara tvåa i Hambletonian med den dåliga uppladdningen. Trea var Corky (e Muscles Yankee). 

Royalty for Life:s pappa Rc Royalty var en tidig talang som vann 16 av 34 lopp i sin karriär. Han har fått små kullar (och överlag säkert inte heller fått det bästa stomaterialet), men har ändå lämnat bra. I sin första kull på 17 hästar har tre tjänat över 100 TUSD. I den andra kullen på 37 hästar har 4 av hästarna tjänat över 100 TUSD. I den kullen ingår Royalty For Life. Kollar man hur Rc Royalty funkat på ston som liknar Royalt For Lifes mamma, dvs att hon är efter nån Valley Victory hingst och har Super Bowl i morfarslinjen så finner man bara tre hästar. Royalty for Life är förstås överlägset bäst, men ytterligare en av dom – Modest Prince – är riktigt bra och har tjänat 147 TUSD. 

I övrigt kunde noteras att Sevruga (e S.J.´s Caviar) återigen visade sin klass och inställning då han vann John Cashman Jr (tidigare Nat Ray Trot) från ledningen på ett övertygande sätt mot bästa tänkbara motstånd. Det här är bland dom tuffare hästar man skådat och han gör nästan aldrig ett dåligt lopp. Mister Herbie (e Here Comes Herbie) fick en vilsam resa och svarade med att spurta grymt starkt över upploppet. Där är nog toppformen på gång efter en strulig säsong. Storfavoriten Market Share (e Revenue) fick en omöjlig resa från sitt tuffa utgångsläge. Han blev hängandes i andraspår i princip hela loppet och då är det inte så lätt att vinna på Meadowlands. 

När det gällde ATG:s sändning så var den skrattretande usel. Deras kundtjänst hade enligt @korsdraget via mejl lovat att det skulle gå att klicka i ”extrasändning” för att få fokus enbart på Hambletonian. Jag testade detta och det funkade inte ett smack. Det var exakt samma som den ordinarie sändningen och således ett hejdundrande tjatter om både galopp och travet på Halmstad. Och sändningen från Meadowlands var till synes tredjerankad av dessa banor. När Maven och Check Me Out skulle mötas så klipptes till exempel till galoppen. Det är mycket på gång nu sade en illa påläst Fredrik Widman nån gång under sändningen då han blandade ihop precis allting som gick att blanda ihop. Vid ett tillfälle fick till och med galoppkillen bryta in och förklara för Widman att han kollade på fel lopp i programmet (ATG hade ju helt egna nummer för loppen som inte stämde med de amerikanska). ATG lyckades dessutom att ta bort mellantiderna som jänkarna är så föredömliga med att presentera i realtid under loppen och man lyckades även ta bort informationen om ordningsföljden på de fyra första hästarna. Något som kanske hade varit extra bra att ha kvar då alla inte känner igen hästarna och kuskarna som tävlar i USA. När det gällde spelet så började Widman att göra en mycket stressad V4 genomgång när det var tre minuter kvar till inlämning. Joråsåatt. 

De här bristerna är förstås inget unikt för just Hambletonian kvällen. Utan det blir med automatik dåliga sändningar när man sänder simultant från för många banor. De flesta företag vet om att de med ömhet måste vårda sina befintliga kunder. ATG verkar inte ha några sådana mål. Ibland tror jag till och med att de verkligen går in för att irritera de som redan är travintresserade. Något de kanske borde ha som mantra är: ”Det är billigare att behålla kunder än att skaffa nya.”


Hambletonian Försök 2 och 3

Detta inlägg skrevs den 3 augusti 2013 kl. 06:09 (11 månader gammalt).

Försök 2 – ska gå klockan 20.51 svensk tid 

 1. Wheeling N Dealin e Cantab Hall/Credit Winner/Donerail. Mamman Quick Credit tjänade själv 530 TUSD. Samtliga hennes tre första avkommor har tjänat över 100 TUSD. Wheeling N Dealin påminner blodsmässigt om både Formula One och Muscles Wiking BR.
 2. Aperfectyankee e Yankee Glide/Windsong´s Legacy/Garland Lobell. Mamman Asixpakfromperfect är ostartad. Sex av hennes syskon tjänade dock över 100 TUSD. Hon är också intressant inavlad 3+2 på Garland Lobell i pappa/morfarslinjerna.
 3. Your So Vain e Donato Hanover/Muscles Yankee/Armbro Goal. Mamman Tennis Lover tjänade bara 1 TUSD men hon är halvsyster med Credit Winner.
 4. Jacks To Open e Conway Hall/American Winner/Meadow Road. Mamman Jodi´s Jayme tjänade 62 TUSD. 3 av hennes 4 första avkommor har tjänat över 100 TUSD.
 5. Celebrity Maserati e Andover Hall/S.J.´s Caviar/Speedy Crown. Mamman Arlanda Hanover är ett S.J.´s Caviar sto som tjänade 407 TUSD. 2 av hennes 3 avkommor har tjänat över 100 TUSD.
 6. Caveat Emptor e Deweycheatumnhowe/Conway Hall/Victory Dream. Mamman Venus Hall är ostartad, men hon är bland annat halvsyster med Shaq is Back.
 7. Dontyouforgetit e Cantab Hall/Yankee Glide/American Winner. Mamman Solveig är döpt efter Jimmy Takters mamma och hon var en kulltopp som tjänade 821 TUSD. Hon har lämnat Solvato som tjänat ca 2 MSEK samt även Shake it Cerry som blir favorit i Merrie Annabelle tidigare under dagen.
 8. Creatine e Andover Hall/Muscles Yankee/Donerail. Mamman Berry Nice Muscles tjänade 32 TUSD. Hon har en intressant inavel på Valley Victory 2+3. Garland Lobell blodet har funkat bra som outcross på den typen av ston. 

I det här loppet har vi två av de bästa 2 åringarna från i fjol (om man räknar bort stona vill säga). Dels Jim Oscarssons Aperfectyankee som vann Peter Haughton Memorial motsvarande dag i fjol och dels Wheeling N Dealin som gick obesegrad genom 2 åringssäsongen och som dominerade under senhösten. Wheeling ser kanske inte så jätterolig ut alla gånger och det finns hästar med mer utstrålning, men vinnarskalle visade han minsann i fjol. I år har han inte imponerat även om han säkert är på gång. Han borde från ett perfekt läge ta sig till final, men jag tror ändå att han får svårt att vinna Hambletonian. Då tror jag istället mer på Aperfectyankee som är en riktig tuffing som tål hårda upplägg. Han kommer till Hambletonian med två raka segrar och jag tror att familjen Oscarsson har lyckats att träffa toppformen till den här helgen. 

Bakom dessa båda finns det flera kapabla och bra hästar. Jimmy Takter tror enligt en videointervju med USTA mest på den lille kämpen Dontyouforgetit av sina tre Hambo hästar. Han hade förmodligen vunnit Yonkers Trot utan missöden i den senaste starten och ska förstås räknas här. Your So Vain är relativt orutinerad, men har visat upp väldeliga speedresurser. Caveat Emptor är en häst som har svårt att få till aktionen men som i grunden har bra kapacitet. Ray Schnittker tycker att det är en bättre häst än Deweycolorintheline. Creatine är en häst under utveckling och han har visat fina fartresurser. Han har varit nära att utmana den fine Spider Blue Chip i två starter på sistone. Celebrity Maserati var jättebra under våren, men har inte haft samma form på sistone. 

 

Försök 3 – ska gå klockan 21.18 svensk tid 

 1. Possessed Fashion e Donato Hanover/Self Possessed/American Winner. Mamman Lady Marion tjänade 41 TUSD. Donato Hanover har funkat bra på Self Possessed ston och gett hästar som Weingartner, Possess the Will och svenska Quasy.
 2. Murmur Hanover e Majestic Son/Donerail/Royal Prestige. Mamman Mrs Ronerail tjänade 8 TUSD men är dock helsyster med Dr Ronerail som tjänade 706 TUSD och var tvåa i Nat Ray Trot och Maple Leaf Trot.
 3. Banco Solo e Master Glide/Dream Vacation/S.J.´s Photo. Mamman Silver Thatch är ostartad och mödernet väldigt vekt för att vara i ett sånt här lopp. Dream Vacation och S.J.s Photo för dock med sig bra blod och det hjälper förstås.
 4. All Laid Out e Yankee Glide/Conway Hall/American Winner. Mamman Adelaide Hall tjänade 127 TUSD.
 5. Corky e Muscles Yankee/Balanced Image/Dream of Glory. Mamman Clarice Marie tjänade 201 TUSD. Mormor är den trevliga B Cor Tamara.
 6. Spider Blue Chip e Andover Hall/Muscles Yankee/Supergill. Mamman Southwind Catlin tjänade 204 TUSD. Mödernet är i grunden det framgångsrika Lady Ann Reed mödernet som ju även S.J.´s Caviar kommer ur.
 7. Lauderdale e Deweycheatumnhowe/Angus Hall/Prakas. Mamman Dornello tjänade 253 TUSD. Mormor är fina Me Maggie som tjänade 743 TUSD. 

Corky är jämnheten själv. Han har vunnit 7 av 16 lopp och bara missat pallen en gång. Timo Nurmos besökte Jimmy Takters gård nångång i vintras/våras och han skrev på sin hemsida att han trodde att han hade sett hästen som skulle vinna Hambletonian i år: Corky! Det är inte alls omöjligt att han får rätt. Jag tror inte att det är den häst som har allra högst kapacitet i kullen, men han är jämn, säker och stabil och dessutom väldigt bra. Han kommer förmodligen också att komma i toppform till det här loppet och det kan räcka långt. 

Spider Blue Chip har blivit allt bättre och han har sett väldigt bra ut på sistone och räknas som en av förhandsfavoriterna att vinna Hambletonian i år. Han är både snabb och tuff och har bra inställning.

Bakom dessa två så har All Laid Out gjort några riktigt starka insatser på Pocono. Possessed Fashion och Murmur Hanover är också bra hästar även om det skulle vara överraskande om någon i det här loppet utöver Corky och Spider Blue Chip skulle vinna en Hambletonianfinal.


« »

  Truls Heslien, Vd
Telefon: +47 328 767 97
Mobiltelefon:
+47 906 596 31
E-mail
 

Till kontakt